Χορτοφαγία και οφέλη στην υγεία μας

Χορτοφαγία και οφέλη στην υγεία μας

Η απόφαση να βγάλουμε το κρέας από τη διατροφή μπορεί να κρύβει πολυπλοκότητα, προκειμένου να γίνουν οι σωστές αντικαταστάσεις για την αναπλήρωση της πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Τα αποτελέσματα, όμως, στο τέλος μάλλον είναι ελπιδοφόρα, αφού όχι μόνο πρόκειται για μια περιβαλλοντικά φιλική επιλογή, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ενώ βελτιώνει και το παρουσιαστικό. 

Μείωση βάρους: Η αλλαγή προς ένα χορτοφαγικό μοντέλο ζωής ίσως φέρει καλά νέα για την περιφέρειά σας, αφού σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington των Η.Π.Α. ο μέσος όρος ατόμων που άλλαξαν τη διατροφή τους σε χορτοφαγική στο πλαίσιο της έρευνας και υπό επίβλεψη έχασε περίπου 5 κιλά μέσα σε 44 εβδομάδες. Στα αρνητικά αναφέρεται το αίσθημα προσωρινού φουσκώματος που αισθάνονται πολλοί νέοι χορτοφάγοι, λόγω της αύξησης οσπρίων και φυτικών ινών γενικότερα.

Θα βελτιωθεί το δέρμα σας: Οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένης της Α, της C και της Ε) πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι συχνοί ένοχοι για ερεθισμούς στο δέρμα, ακμή, κοκκινίλες κ.ο.κ. Κάποια από αυτά, μάλιστα, παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, τα δαμάσκηνα.

Μειώνετε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου: Σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον το 30% των περιπτώσεων καρκίνου έχει συνδεθεί με τις διατροφικές συνήθειες και σε μελέτη ασθενών φάνηκε ότι η επιλογή της χορτοφαγίας, με τη συνέχιση κατανάλωσης γάλακτος και αβγών μείωσε τον κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν κρέας. Συνολικά, οι χορτοφάγοι τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένους δείκτες σε διάφορα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου αυτού του παχέος εντέρου, του στομάχου, της κύστης, των ωοθηκών, του στήθους, των λυμφατικών και των αιματοποιητικών ιστών, λόγω των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών των φυτικών τροφών.

Μειώνετε την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και κοιλιακών προβλημάτων:
Οι έρευνες πάνω σε χορτοφάγους έχουν επίσης δείξει ότι όσοι επιλέγουν να αφαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους, παρουσιάζουν σημαντική πτώση της χοληστερίνης, μέχρι και 35%, μειώνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Εκτός αυτού, η κατανάλωση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης συνδέεται, επίσης, και με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας, της φλεγμονής και του διαβήτη τύπου 2. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πλήθος παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, καρκίνο, καρδιοπάθεια, άσθμα κ.ο.κ. Επιπλέον πολλαπλές ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν θετικές βακτηριακές επιδράσεις που σχετίζονται με την αποφυγή του κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης παθογόνων και της αύξησης προστατευτικών μικροοργανισμών στο έντερο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες από την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών σημαίνει καλύτερη υγεία του εντέρου, μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, καλύτερη πέψη και μείωση των προβλημάτων δυσκοιλιότητας.

Το λεξικό του χορτοφάγου

Ο όρος "Vegetarian", δηλαδή Χορτοφάγος, έχει διαφορετικές έννοιες. Οι διαφορετικοί τύποι χορτοφαγίας περιλαμβάνουν τις εξής δίαιτες:

Vegan. Η πιο αυστηρή δίαιτα, όπου επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση φυτικών τροφίμων.

Lacto-vegetarian. Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, μαζί με τα φυτικά τρόφιμα.

Ovo-vegetarian. Επιτρέπεται η κατανάλωση αυγών και φυτικών τροφίμων.

Lacto-ovo vegetarian (ο πιο κοινός τύπος). Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών.

Pesco-vegetarian. Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Flexitarian. Εδώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις. Συνήθως περιλαμβάνει τον lacto-ovo vegetarian, ο οποίος περιστασιακά τρώει κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο. Μερικές φορές ονομάζεται και semi-vegetarian.