Τα φαγητά που θα κερδίσουν τον πόλεμο και πώς να τα μαγειρέψετε - Μία σπάνια έκδοση από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα φαγητά που θα κερδίσουν τον πόλεμο και πώς να τα μαγειρέψετε - Μία σπάνια έκδοση από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα τρόφιμα θα κερδίσουν τον πόλεμο και το έθνος του οποίου οι πόροι τροφίμων θα διατηρηθούν καλύτερα και αντέξουν περισσότερο θα είναι ο νικητής.

Αυτή είναι η εισαγωγή ενός σπάνιου βιβλίου που γράφτηκε το 1918 από τους C. Houston Goudiss and Alberta M. Goudiss, food experts οι οποίοι είναι οι συγγραφείς του βιβλίου “Foods That Will Win the War and How to Cook Them” κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου το 1918. 

Το βιβλίο ήταν ένας ανεκτίμητος οδηγός για την εκπαίδευση των Αμερικανών σχετικά με τους τρόπους διατήρησης των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών κατά το μαγείρεμα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σιτηρέσια της εποχής του πολέμου. Οι Goudiss' είχαν τα προσόντα για να αναλάβουν ένα τέτοιο βιβλίο, καθώς ο C. Houston Goudiss εξέδιδε το περιοδικό Forecast και η σύζυγός του, Alberta M. Goudiss, ήταν Διευθύντρια του The School of Modern Cookery. 

Ακολουθεί ένα απόσπασμα: «Δύο μέρες χωρίς κρέας την εβδομάδα θα σήμαιναν εξοικονόμηση 2.200.000 λίβρων κρέατος ετησίως». Είναι δύσκολο να το καταλάβουμε στη σημερινή εποχή του δυτικού κόσμου, όπου οι παγκόσμιες εισαγωγές καθιστούν διαθέσιμη μια τεράστια ποικιλία τροφίμων όλο το χρόνο, γεγονός που οι περισσότεροι από εμάς το θεωρούμε ως δεδομένο. 

Το βιβλίο είναι ένας συναρπαστικός ιστορικός σύνδεσμος για το πώς εκτιμούνταν τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Περιέχει 47 συνταγές για την παρασκευή ψωμιών ειδικά σε περιόδους πολέμου, 64 συνταγές για πιάτα κρέατος χαμηλού κόστους, αλλά και υποκατάστατα κρέατος,  54 συνταγές για επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, μενού για ημέρες χωρίς κρέας και χωρίς σιτάρι, μεθόδους αγορών, όλα σε διακόσιους περίπου τρόπους ικανοποίησης των σημερινών συνθηκών διατροφής με ελάχιστο κόστος και χωρίς τη θυσία της διατροφής.