Πόσο σημαντικό είναι να πιστοποιηθείτε σήμερα;

Πόσο σημαντικό είναι να πιστοποιηθείτε σήμερα;

Πώς επηρεάζει η πιστοποίηση την επαγγελματική σας ανάπτυξη στον κλάδο της εστίασης; Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η πιστοποίηση στην προσωπική σας καριέρα ως μάγειρας ή ζαχαροπλάστης; Πώς επηρεάζει η επικείμενη υποχρεωτική πιστοποίηση από την ΕΕ τους επαγγελματίες της γαστρονομίας;

Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, η απόκτηση επαγγελματικής πιστοποίησης είναι πλέον αναγκαία. Ο κόσμος της εστίασης έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ δυναμικό τομέα και η πιστοποίηση φέρει πολύ μεγάλη σημασία στον κάτοχο της για πολλούς λόγους.

5 Βασικοί λόγοι που καθιστούν την Πιστοποίηση Επαγγέλματος τόσο σημαντική για την αγορά εργασίας και τον κάτοχο της:

1. Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προωθεί την Πιστοποίηση
Αρκετά σημαντικός λόγος που αποδεικνύει τη σημασία της πιστοποίησης στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι η νομοθετική προσέγγιση που εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία να απαιτηθεί πιστοποίηση για όλα τα επαγγέλματα στο επόμενο πενταετές διάστημα ανταποκρίνεται σε μια αναγκαία εξέλιξη της επαγγελματικής πραγματικότητας και απαιτεί ουσιαστικά την αναβάθμιση του επιπέδου των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους.
Μέσω αυτής της νομοθετικής προσέγγισης, η Ευρώπη αναγνωρίζει την ανάγκη για επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εγγύηση της γνώσης, της ποιότητας και της ασφάλειας στον τομέα της εστίασης, διασφαλίζοντας ότι όσοι απασχολούνται σε αυτόν τον κλάδο έχουν αποκτήσει την απαραίτητη κατάρτιση και τις δεξιότητες για να παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό.

2. H πιστοποίηση είναι η αναγνώριση της επάρκειας γνώσεων και επιβεβαίωση της Ειδίκευσης
Η επαγγελματική πιστοποίηση λειτουργεί ως ισχυρή επιβεβαίωση των δεξιοτήτων, των γνώσεων και της εμπειρίας ενός ατόμου. Βεβαιώνει τους πιθανούς εργοδότες ότι ένας πιστοποιημένος μάγειρας ή ζαχαροπλάστης διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια για να ξεχωρίσει στον ρόλο του και ότι διαθέτει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στα αντικείμενα της μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής μέσα από διαπιστευμένες εξετάσεις (από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης). Γνωρίζει ορολογία, διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις για την επιλογή υλικών, την προετοιμασία, τις τεχνικές και την παρουσίαση πιάτων και έχει ακολουθήσει βασική εκπαίδευση ασφάλειας και υγιεινής.

3. H πιστοποίηση ανοίγει πόρτες προς την επαγγελματική ανέλιξη
Είναι γνωστό ότι πλέον οι μονάδες εστίασης προτιμούν να προσλαμβάνουν πιστοποιημένους μαγείρους και ζαχαροπλάστες, καθώς γνωρίζουν ότι έχουν δεχθεί τις απαραίτητες γνώσεις (ανάλογα με το επίπεδο πιστοποίησης που κατέχουν) για την εξάσκηση του επαγγέλματος. Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής απολαμβάνουν ευρύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες, αφού η πιστοποίηση ανοίγει τις πόρτες σε επιχειρήσεις, διαγωνισμούς μαγειρικής και εργασία σε διεθνές επίπεδο.

 4. Η πιστοποίηση διαμορφώνει αξιοπιστία 

Η επαγγελματική πιστοποίηση διαμορφώνει αξιοπιστία και κερδίζει αναγνώριση εντός του κλάδου. Οι πιστοποιημένοι μάγειρες και ζαχαροπλάστες θεωρούνται ως άτομα που έχουν επιδείξει δέσμευση για την αριστεία και τη διαρκή εκμάθηση, βελτιώνοντας το κύρος τους ανάμεσα σε συναδέλφους και εργοδότες.

5. Η πιστοποίηση προσαρμόζεται στις Τάσεις της Βιομηχανίας
Η βιομηχανία της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής αλλάζει διαρκώς με νέες τεχνικές και τάσεις που εμφανίζονται. Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες είναι καταρτισμένοι με ενημερωμένες γνώσεις και δεξιότητες, διασφαλίζοντας ότι παραμένουν σύγχρονοι και ανταγωνιστικοί σε έναν δυναμικό τομέα.

Συνοψίζοντας, η πιστοποίηση στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ενισχύει το επαγγελματικό προφίλ και την αυτοπεποίθηση των επαγγελματιών και ανοίγει πόρτες προς μια επιτυχημένη καριέρα. Είναι ένα βήμα - επένδυση για το μέλλον των επαγγελματιών και τη συμβολή τους στην ποιότητα της γαστρονομίας.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Η Εκπαιδευτική Σύμβουλος της σχολής μπορεί να απαντήσει σε κάθε ερώτηση σου σχετικά με τις πιστοποιήσεις.