Χριστουγεννιάτικο πλατώ τυριών

Χριστουγεννιάτικο πλατώ τυριών

Πόσο καλά γνωρίζετε τι τυρί θα αγοράσετε, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά μεταξύ ενός καλού Brie και ενός Reblochon? Πώς κόβεται ένα ακριβό Stilton, με τι κρασί θα συνοδέψετε μία Gorgonzola και πώς τρώγεται ένα Vacherin Mont D’ Or?

Όσοι αγαπάνε το τυρί, γοητεύονται από την μυρωδιά της ιδιαίτερης ωρίμανσης ενός Vacherin Mont D’ or, ενθουσιάζονται με την αίσθηση που δίνει το κάψιμο στη γλώσσα μιας Gorgonzola και λατρεύουν την Γραβιέρα Αμφιλοχίας για την πιπεράτη γεύση της.

Όμως, τι κάνει ένα τυρί να ξεχωρίζει και γιατί κάποια έχουν παρόμοια συμπεριφορά, έχουν οδηγήσει τους gourmands να κατατάξουν κάθε τυρί σε μία κατηγορία. Έτσι, έχουμε τα φρέσκα, τα φυσικής ωρίμανσης, τα μαλακά λευκής-ωρίμανσης, τα ημίσκληρα, τα σκληρά, τα μπλε τυριά και κάποια τυριά ειδικότητας.

Τα φρέσκα τυριά παράγονται συνήθως από κατσικίσιο γάλα. Δεν έχουν υποστεί ωρίμανση, η γεύση τους είναι υπόξινη και η υφή τους μαλακή εσωτερικά και εξωτερικά. Όσα προορίζονται για να καταναλωθούν σε δίσκο, μπορεί να περιέχουν καρπούς, μπαχαρικά, μανιτάρια ή βότανα, όπως για παράδειγμα το εξωτικό Caprini Freschi Tartufo, ένα ανεκτίμητο φρέσκο με λευκές τρούφες.

Το άρωμα τους είναι συνήθως ελαφρύ, με ελαφριές γευστικές νότες από τα στοιχεία του τόπου προέλευσης, γι’ αυτό είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις από πού προέρχονται. Στα Φρέσκα συγκαταλέγονται η Φέτα, η Ricotta, η Mozzarella, το Cacciocavalo, το Chevre de Provence, το Κασέρι, το Χαλούμι, η Μυζήθρα, το Provolone και η Scamorza.

Κάποια φρέσκα και συγκεκριμένα εκείνα που περιέχουν κατσικίσιο γάλα, δημιουργούν μία φυσική ωρίμανση με την μορφή εξωτερικής κρούστας λίγες μέρες μετά την παραγωγή τους, γίνονται πιο σκληρά, ενώ αποκτούν εντονότερο και πιο σύνθετο άρωμα. Τα περισσότερα τυριά Φυσικής Ωρίμανσης παρασκευάζονται στην Γαλλία, μερικά από τα οποία είναι το Maconnais, το Chabicou και το Tarentais.


Τα μαλακά τυριά παράγονται από νωπό ή παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Η υφή τους κυμαίνεται από λευκό μέχρι κίτρινο, εσωτερικά είναι μαλακά και κρεμώδη, με έντονη γεύση, ενώ στην αγορά τα βρίσκουμε σε στρογγυλή, τετράγωνη ή ατρακτοειδή φόρμα.

Το λευκό στρώμα που καλύπτει μερικά από αυτά είναι η ωρίμανσή τους, κάτι που οι Γάλλοι ονομάζουν «λουλούδι». Πιο γνωστά από αυτά είναι το Brie, το Camembert, το Reblochon και το Couloumiers.


Τα ημίσκληρα παράγονται από αγελαδινό ή και κατσικίσιο γάλα. Κατά την παραγωγή τους τα υγρά απομακρύνονται και η επιφάνειά τους αλατίζεται, ώστε να δημιουργηθεί μία παχιά φλούδα με κίτρινο ανοικτό χρώμα, γκρίζο ή βαθύ κόκκινο.

Η εξωτερική τους επιφάνεια είναι σκληρή, ενώ εσωτερικά είναι ελαστικά και μαλακά με στρογγυλή φόρμα και απαλή γεύση. Τα σκληρά τυριά παράγονται επίσης από αγελαδινό ή και κατσικίσιο γάλα.

Γενικά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και σε όγκο από τα άλλα. Η εξωτερική τους επιφάνεια είναι σκληρή, ενώ εσωτερικά είναι πιο μαλακά και ελαστικά με στρογγυλή φόρμα και απαλή γεύση.

Τα μπλε τυριά παράγονται από αγελαδινό γάλα εκτός από το Roquefort που το γάλα του είναι πρόβειο και διακρίνονται για την χαρακτηριστική μούχλα χρώματος μπλε. Έχουν μαλακή ή σκληρή επιφάνεια ανάλογα με το είδος τους, στρογγυλή φόρμα και γεύση έντονη.

Πώς σερβίρονται?

Κάθε τύπος τυριού χρήζει και διαφορετικής συμπεριφοράς. Τα τυριά σερβίρονται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, σε καμία περίπτωση κρύα, όπως όταν βγαίνουν από το ψυγείο.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα έχετε ήδη βγάλει από την συντήρηση αρκετή ώρα πριν, σχεδόν να έχουν ιδρώσει. Ανάλογα με την σύσταση και υφή του, υπολογίστε πως με κρύο καιρό θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα, ενώ σε πιο ζεστό δωμάτιο περίπου μισή. Τα σκληρά και ημίσκληρα χρειάζονται περισσότερη ώρα στη διάθεσή τους από τα μαλακά. Μην αφαιρείτε την συσκευασία τους αμέσως, γιατί ενδέχεται να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

Για το σερβίρισμα, ένας καλός ξύλινος δίσκος για να συγκρατεί την υγρασία τους είναι η καλύτερη παρουσίαση, όμως εάν θέλετε κάτι διαφορετικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάρμαρο ή κάποιο καλό πορσελάνινο πλατώ. Προσέξτε κατά την τοποθέτηση, να μην ακουμπάνε τα μαλακά τυριά το ένα πάνω στο άλλο, αφού μπορεί να αλλοιωθούν τα αρώματά τους.

Κανονικά θα πρέπει να διαθέτετε ξεχωριστό μαχαίρι για κάθε τυρί, με προτίμηση στα μικρά με κοφτερές λεπίδες. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε οδοντωτά, γιατί θα καταστρέψετε το κόψιμο θρυμματίζοντας τα τυριά ή ‘μαχαίρια τυριού’, αφού τα περισσότερα δεν κόβουν καλά. Για τα ακριβά κατσικίσια τυριά ένα οδοντικό νήμα εξυπηρετεί τέλεια τον σκοπό σας και για την παρμεζάνα το ειδικό μαχαίρι.

Ποτέ δεν σερβίρουμε τα τυριά σε μικρά κομμάτια! Τοποθετούμε στο δίσκο ή στην πιατέλα μεγάλα κομμάτια τυριών ή ολόκληρα τα τυράκια, εφόσον αυτά είναι πολύ μικρά κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αρχίζοντας από τα πιο απαλά και ντελικάτα και προχωρώντας προς στα πιο ώριμα και, τέλος, προς τα έντονα αρωματικά και πικάντικα.

Για να υπολογίσετε πόσο τυρί χρειάζεστε χωρίς σπατάλες, αφού τα καλά τυριά κοστίζουν, χρησιμοποιήστε τον γενικό κανόνα για όλα τα τυριά, αν τα σερβίρετε ως κυρίως. Πολλαπλασιάστε τον αριθμό των καλεσμένων σας με το 100.

Το αποτέλεσμα θα είναι τα συνολικά γραμμάρια που χρειάζεστε. Εάν σερβίρονται στο τέλος ενός γεύματος πολλαπλασιάστε με 0,70. Μην αγοράζετε περισσότερα από τέσσερα τυριά ανά πλατώ, είναι περιττό και υπερβολικό. Επιλέξτε εκείνα με πολυπλοκότητα στις γεύσεις, στην τοπικότητα και στην υφή για να δημιουργήσετε ένα πλατώ εντυπωσιακό.

Τυρί & Κρασί

Ένας αρμονικός, σχεδόν ερωτικός συνδυασμός που μπορεί να δώσει εξαίσια γεύση. Για να ταιριάξετε ένα κρασί με το αντίστοιχο τυρί, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Τα φρέσκα τυριά καταναλώνονται κυρίως με φρέσκα, λευκά ξηρά και κρασιά έντονης οξύτητας, σερβιρισμένα πάντοτε δροσερά όπως μία Μαντινεία, ένα Ασύρτικο ή Αθήρι, ακόμα και ένα γαλλικό Sauvignon Blanc ή ακόμα με φρουτώδη ροζέ.

Τα κατσικίσια προτιμούν περισσότερο κρασιά λευκά ή ροζέ ποικιλίας Σαββατιανού ή Ροδίτη. Τα μαλακά συνδυάζονται με λευκούς ξηρούς αφρώδεις οίνους, όπως μία Ζίτσα, ξηρά vermouth τύπου Noilly, ελαφριά κόκκινα, περισσότερο φρέσκα και αρωματικά, όπως ένα Beaujolais ή ένα Αγιωργήτικο.

Τα φυσικής ωρίμανσης χάρη στα εξαίσια αρώματα καρπών και αρωματικών βοτάνων που αναδύουν, χρειάζονται ξηρά λευκά με ορισμένη οξύτητα, όπως ένα Sauvignon Blanc ή ένα μαλακό και φρουτώδες Merlot για να ενισχύσουν την γεύση τους. Τα σκληρά τυριά, ιδίως τα πολύ ώριμα θέλουν φίνα, γεμάτα κόκκινα κρασιά με επίγευση που διαρκεί.

Συνήθως ο κανόνας είναι ότι όσο πιο σκληρό και ώριμο το τυρί, τόσο πιο σύνθετο το κρασί. Ένα εκλεκτό “μπλε”, ανάλογα με τον τύπο και την έντασή του, θα το συνδυάσουμε με γλυκά κρασιά όπως ένα Μοσχάτο, παραδοσιακά με ένα Port, ακόμα και με ένα κόκκινο Pinot Noir.

ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ

Η λιπαρότητα και ο αρωματικός χαρακτήρας αυτών των τυριών τα καθιστά καλούς συνοδούς, κυρίως των ερυθρών κρασιών. Η γραβιέρα συνδυάζεται θαυμάσια με τον μαλακό χαρακτήρα ενός αγιωργήτικου, ενώ η παρμεζάνα συνοδεύει ιδανικά την κλασική Νάουσα. Δοκιμάστε το έμενταλ με το φρουτώδες Rose sec και το κεφαλοτύρι με την πλούσια ΩΔΗ.

ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ

Τυριά γλυκά με χαμηλή οξύτητα με χαμηλή οξύτητα και πολλά λιπαρά. Συντροφευουν ανάλογα με το χαρακτήρα τους τα κρασιά λευκά, πλούσια με δομή και χαρακτήρα και ερυθυρά κρασιά από φρουτώδη ελαφριά έως γεμάτα και ρωμαλέα.

Το κασέρι συνδυάζεται αρμονικά με μια μεγάλη γκάμα κρασιών. Λευκά κρασιά με πλούσιο χαρακτήρα και ερυθρά κρασιά με λιπαρό, γεμάτο χαρακτήρα, όπως ένα merlot αποτελούν ιδανικό σύνροφο για το κασέρι. Όσον αφορά τα γκούντα, η ωρίμανση του καθορίζει και τον τύπο του κρασιού που θα το συνοδευσει.

Ένα καπνιστό όπως το μετσοβόνε δένει ιδανικά με ένα παλαιωμένο.

ΜΑΛΑΚΑ

Τυριά με μαλακή μάζα, που βάσεσι του γευστικού τους χαρακτήρα μπορούν να συνδυαστούν με λευκά αρωματικά κρασιά ή πλούσια ερυθρά. Το ανθότυρο συνδυάζεται με ένα αρωματικό Μοσχοφίλερο, ενώ το καμαμπέρ δένει αρμονικά με μια βελούδινη Νεμέα. Το ροκφόρ συνδυάζεται με ένα Vinsanto.

ΑΛΜΗΣ

Μαλακά τυριά τα οποία ωριμάζουν και διατηρούνται σε άλμη. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η γνωστή μας φέτα. Σαν βασικό συστατικό παραδοσιακών συνταγών όπως πίτες, φέτα σαγανάκι, πιπεριές γεμιστές δένουν με λευκά πλούσια κρασιά με έντονη γεύση.

ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ

Τυριά που παρασκευάζονται από τυρόγαλα, με πλούσια γεύση. Σημαντικός εκπρόσωπος αυτών, το μανούρι, το οποίο συνδυάζεται αρμονικά με μία Σαντορίνη.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΛΑΤΩ ΤΥΡΙΩΝ (έως 6 άτομα)

Επισκεφθήκαμε τη νέα Fromagerie του AB Βασιλόπουλος και γνωρίσαμε από κοντά μια μοναδική συλλογή από εξαιρετικά, σπάνια τυριά μικρών τυροκομείων που φυσικά τρέλαναν τον ουρανίσκο μας. Αν θέλετε να ετοιμάσετε ένα πλατώ τυριών με 5 επιλογές  (130-160 γρ) περίπου €35 στο σύνολό του με διαφορετικά τυριά τόσο προέλευσης, υφής, ωρίμανσης και γεύσης, η παρακάτω πρόταση αποτελεί μία άρτια επιλογή:

Brie Royal avec truffles: Le marriage noble du brie et de  la truffle d'ete! Γαλλικό μαλακό τυρί, από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Ακαταμάχητος γευστικός συνδυασμός brie με διπλή κρέμα τυριού και μαύρη τρούφα melanosporum. Ξεχωρίζει την πολύ βουτυράτη γεύση του. Απολαύστε το σαν spread πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Ταιριάζει ιδανικά με σαμπάνια. (€30,13/κιλό)

Fior D'Arancio: Το Fior d'Arancio είναι ένα εξαιρετικό μπλε τυρί από τον Sergio Moro του Moro Latteria di Moro Sergio στο Oderzo της επαρχίας Treviso στο Βένετο της Bόρειας Ιταλίας. Το πλήρες γάλα προέρχεται από το τοπικό συνεταιριστικό γαλακτοκομείο που η οικογένειά του υπήρξε μέλος για πάνω από 50 χρόνια. Το γάλα παράγεται από αυτόχθονες αλπικές  αγελάδες.   Το Fior d'Arancio ουσιαστικά σημαίνει "άνθη πορτοκαλιού", αυτό το ubriaco, το "μεθυσμένο" τυρί είναι γλυκό και αλμυρό, με σύνθετα αρώματα μέλι, ροδάκινο, άνθος πορτοκαλιού και αγριολούλουδα. Αρωματίζεται αρχικά από το κρασί Fior d'Arancio DOCG (ένα γλυκό κρασί που παράγεται με σταφύλια Moscato που καλλιεργούνται σε ηφαιστειακό έδαφος στο Colli Euganei στην επαρχία Padova, Veneto) για περίπου 30 ημέρες.  Θα συνοδεύσει ισορροπημένα και κομψά γλυκά κρασιά.(€47,65/κιλό)

Klaver contadino: Η οικογένεια Klaver, με αγελάδες και αίγες που τρέφει η ίδια στην Ολλανδία, παράγει το υπέροχο αυτό ημίσκληρο, βραβευμένο Gouda, από κατσικίσιο παστεριωμένο γάλα. Περιέχει ιταλικά βότανα, ελιές και λιαστές τομάτες.Έχει βραβευτεί με το Silver International Cheese Awards Nantwich 2017.
Ταιριάζει με κόκκινα κρασιά Cabernet sauvignon (€20,92/κιλό).

Holzhofer: Ελβετικό τυρί το οποίο παράγεται από τον 18ο αιώνα από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και ωριμάζει σε κελάρι μπύρας, αφού η φάρμα Holzhof παράγει και μπύρες. Σκληρό σε μικρή παραγωγή, που σπάνια περνάει τα εθνικά σύνορα. Συμπυκνώνει όλo τον αρωματικό χαρακτήρα μιας εκλεκτής γραβιέρας, λίγο πιο γλυκιά και με πιο έντονη επίγευση. Συνοδεύει άριστα ένα πληθωρικό Merlot. (€49,53/κιλό)

Mimolette Losfeld: Το Mimolette είναι σκληρό τυρί από φρέσκο αγελαδινό γάλα, ωρίμανσης 22 μηνών με γεύσεις καρπών και γλυκιάς αλατισμένης καραμέλας. Δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα στη Λίλλη ως εναλλακτική λύση για το ολλανδικό Edam όταν ο Colbert απαγόρευσε την εισαγωγή ξένων τυριών στη Γαλλία. Είναι γνωστό και ως Boule de Lille & Vieux Hollande και ξεχωρίζει από το ανοιχτό πορτοκαλί που το δανείζεται από το annato - φυσική χρωστική.Ταιριάζει ιδανικά με Barolo & άλλα τανικά κρασιά. (€49,81/κιλό)

ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΛΑΤΩ ΤΥΡΙΩΝ

Reblochon

Τι είναι: Ιδιότυπο τυρί που γεννήθηκε από το ιδιόμορφο καθεστώς ελέγχου των ιδιοκτητών γης προς τους κτηνοτρόφους τον 13ο αιώνα. Από το γαλλικό “reblocher” – επανάρμεγμα που γινόταν στις αγελάδες χαρίζοντας του αυτή την κρεμώδη υφή. Παράγεται από αγελαδινό γάλα στις περιοχές της Σαβοΐας. Χρειάζεται 2-4 εβδομάδες ωρίμανσης μέχρι την τελική του μορφή. Στην αγορά το βρίσκουμε σε κεφάλι του μισού κιλού και έχει διάρκεια 45 ημέρες.

Πώς αξιολογείται: Η υφή του εσωτερικά είναι κρεμώδης με αρωμα καρπών και μία νότα από αγριολούλουδα. Όλα τα Reblochon φέρουν μια ειδική ξύλινη βάση από κάτω, κάποιες φορές και στην πάνω πλευρά. Ένα καλό Reblochon είναι μαλακό στις άκρες, όμως φέρει αδιαφανή συσκευασία που δεν φαίνεται το εσωτερικό του.

Με τι συνοδεύεται: Μια ποικιλία ξηρών φρούτων φέρνει σε ισορροπία την έντονη βουτυράτη γεύση του, τα ψητά αμύγδαλα δίνουν ένα τόνο αλμυρής γεύσης και τα κριτσίνια ολικής αλέσεως απορροφούν την έντονη γεύση του. Μπορεί να σερβιριστεί και με σέλερυ ή ραπανάκια για μια πιο πικάντικη γεύση στο αποτέλεσμα.

Με τι κρασιά τα σερβίρουμε: Ένα Reslieng θα αναδείξει την γεύση του τυριού, χαρίζοντας στο στόμα ισορροπία και αρμονία στην επίγευση.

Καπνιστό Μετσόβου Ιδρύματος Τοσίτσα

Τι είναι: Σε μεγάλο ποσοστό παράγεται από αγελαδινό γάλα. Γίνεται υγρό αλάτισμα και αφήνεται στην άλμη για τόσες μέρες όσο είναι το βάρος του σε κιλά. Έπειτα από τρεις μήνες, καπνίζεται με φυσικό τρόπο για 12 μέρες και παραμένει στο καπνιστήρι, όσο χρειάζεται για να αποκτήσει την χαρακτηριστική γεύση του. Το βρίσκουμε σε τρία μεγέθη (1,5 - 2,5 και 4,5 περίπου κιλών) σχεδόν όλο το χρόνο.

Πώς αξιολογείται: Τα Καπνιστά Μετσόβου ωριμάζουν κρεμασμένα με σχοινιά για να μην ακουμπούν πουθενά, έχουν έντονο άρωμα και είναι ελαστικά τυριά. Το σχήμα τους είναι στενόμακρο, ενώ με το κόψιμο μένει το δέσιμο του σχοινιού.

Με τι συνοδεύονται: Με μπάρες παστελιού γιατί φέρνει σε αρμονία το κάπνισμα με το σουσάμι και το μέλι.

Με τι κρασιά τα σερβίρουμε: Το έντονα καπνιστό άρωμα και η πλούσια χαρακτηριστική γεύση δένει με τις πλούσιες τανίνες του Κτήματος ΑΒέρωφ.

Regiano Parmigiano

Τι είναι: : Αναμφίβολα ο βασιλιάς των ιταλικών τυριών με φίνα γεύση. Παλαιώνει περίπου 24-28 μήνες και αναπτύσσει σύνθετα αρώματα. Ανήκει στα σκληρά τυριά και παρασκευάζεται μόνο στην Πάρμα, τη Reggio Emila και τη Μοντένα από αγελαδινό γάλα. Διατηρείται για πολύ καιρό στην συντήρηση χωρίς να χαλάσει εσωτερικά.
Πώς αξιολογείται: Στην Ιταλία υπάρχουν ειδικοί αξιολογητές (graders), οι οποίοι όπως οι τεχνίτες πιάνων, ακούνε τον ήχο που βγάζει το ελαφρύ χτύπημα του σφυριού τους πάνω στο κεφάλι του τυριού. Ο γεμάτος ήχος δείχνει την ποιότητα του κεφαλιού.

Με τι συνοδεύονται: Αποτελεί γευστικό τελείωμα ενός γεύματος με καρπούς, όπως καρύδια, ξηρά φρούτα όπως σύκα, ξηρά βερίκοκα και φρέσκα, όπως βανίλιες. Όμως μπορείτε να την γευτείτε ακόμα και σκέτη με λίγο καλό, αρωματικό βαλσάμικο.

Με τι κρασιά τα σερβίρουμε: Μια Τεντούρα Πατρών με έντονα τα αρώματα των μπαχαρικών μπορεί να δημιουργήσει ένα πραγματικά ανατρεπτικό αποτέλεσμα, όπως επίσης ένα ρακόμελο, ένα ούζο μαστίχας ή και ένα βελούδινο Syrah.

Stilton

Τι είναι: Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπλε τυριά. Ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα που παρασκευάζεται στις περιοχές Derbyshire, Leicestershire και Nottinghamshire της Αγγλίας. Σερβίρεται κυρίως ως après-dinner τυρί. Στην αγορά μπορεί να βρείτε το λευκό, το αρωματισμένο και το jambuna, το οποίο είναι το αντίστοιχο Αυστραλέζικο τυρί.

Πώς αξιολογείται:, Χαρακτηριστικό για τις έντονα μπλέ φλέβες, με ελαφρώς κρεμώδη, εύθραυστη υφή και πλούσια σύνθετη γεύση. Εξωτερικά το τυρί δημιουργεί κρούστα συμπαγή από την φυσική ωρίμανσή του.

Με τι συνοδεύονται: Συνδυάζεται όμορφα με κυδωνόπαστο για να φέρει σε ισορροπία την σπιρτάδα της γεύσης που έχει η μούχλα και φρυγανισμένο μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως.

Με τι κρασιά τα σερβίρουμε: Ιδανικό για γεμάτα κόκκινα κρασιά, όπως ένα καλό Cabernet Sauvignon ή μεστά γλυκά. Μπορεί ακόμα να συνοδεύσει ένα Porto ή ένα Sherry.

Ως βασικό κανόνα θεωρούμε αυτόν της γευστικής αρμονίας, όπου οι δύο πλευρές συνδυάζονται αρμονικά και αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους. Ένα από τα κριτήρια επιλογής αποτελεί η υφή.

Μαλακά τυριά συνοδεύονται κυρίως από λευκά ελαφριά κρασιά, ενώ τα σκληρά τυριά δένουν καλύτερα με ερυθρά κρασιά. Η «εντοπιότητα», η καταγωγή δηλαδή ενός τυριού, θα μας οδηγήσει και στην επιλογή του κατάλληλου κρασιού, και αυτό γιατί ο καλύτερος σύντροφος για το τυρί κάθε περιοχής είναι το κρασί της περιοχής!

Πιστεύοντας ότι μέσα από τις προσωπικές σας αναζητήσεις θα συνδυάσετε το τυρί με το κρασί, με τον τρόπο που εσείς προτιμάτε, σας δίνουμε μερικές γενικές οδηγίες και κατευθύνσεις.