Συχνά λάθη στην κουζίνα...

Συχνά λάθη στην κουζίνα...

Λάθος: Σας αρέσει ο μπακαλιάρος-σκορδαλιά αλλά μυρίζει κομματάκι? 

Σωστό: Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο μπακαλιάρος-σκορδαλιά έχει την τιμητική του. Και φυσικά δικαιολογείται κάθε μυρωδιά που τον συνοδεύει. Όσες και αν σας είπαν όμως συμβουλές, δεν καταφέρατε να βρείτε την πατέντα του άοσμου σκόρδου.

Και όμως υπάρχει λύση: Κόβουμε το σκόρδο κατά μήκος και αφαιρούμε την φύτρα εσωτερικά. Κατόπιν βράζουμε 3 φορές σε γάλα. Έτσι φεύγει η αψάδα του σκόρδου και μένει η γλύκα που χρειαζόμαστε για την σκορδαλιά. Και αν βαρεθήκατε κάθε χρόνο τον μπακαλιάρο, μπορείτε εναλλακτικά να προτιμήσετε γαλέος ή πεσκανδρίτσα. 

Λάθος: Νομίζετε πως η πατάτα αποτελεί το πιο εύκολο υλικό στην κουζίνα?

Σωστό: Μπορεί η πατάτα να φαίνεται εύκολη και αθώα, όμως αποτελεί ένα υλικό που χρήζει προσοχή. Και αν νομίζετε πως τα ξέρετε όλα, ανοίξτε τα αυτιά σας και προσέξτε καλά. Οι πατάτες για τηγάνισμα, πρέπει να ξεπλένονται πολλές φορές για να φύγει το άμυλό τους, μιας και αυτό είναι που κοκαλώνει την πατάτα στις υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, οι πατάτες που μαγειρεύονται, ξεπλένονται μόνο μία φορά γιατί χρειαζόμαστε το άμυλο που δένει τη σαλτσούλα μας. 

Λάθος: Στα σαρακοστιανά θαλασσινά βάζουμε μπόλικο κρεμμυδάκι στην αρχή γιατί τα νοστιμίζει…

Σωστό: Τώρα και για σαράντα ακόμα μέρες είναι η ιδανική εποχή για σαρακοστιανά θαλασσινά. Διαλέγουμε λοιπόν σουπιές, χταποδάκι και θράψαλα. Την ύστατη στιγμή του μαγειρέματος, αποφύγετε το κλασσικό λάθος να τσιγαρίσετε το κρεμμύδι στην αρχή… θα βγάλει υγρά και τα μαλάκια θα γίνουν βραστά. Πρέπει να τσιγαρίσουμε στην αρχή τα μαλάκιά μας σε υψηλή θερμοκρασία και κατόπιν να προσθέσουμε το κρεμμύδι, για να τσιγαριστεί και αυτό με τη σειρά του. 

Λάθος: Μεγαλώσαμε μαγειρεύοντας όσπρια… Ωραία, πέστε μου το ποιηματάκι που μας μάθετε η γιαγιά μας για τις φακές?

Σωστό: Μία φορά την εβδομάδα τρώμε όσπρια και οι φακές είναι η αδυναμία μας. Πώς όμως μαγειρεύονται? Θυμάστε τι μας έλεγε η γιαγιά μας? Σκόρδο, δάφνη και κρεμμύδι - λάδι, ρίγανη και ξύδι. Όχι γιατί της άρεσαν οι ομοιοκαταληξίες, αλλά γιατί αυτή είναι η παραδοσιακήσυνταγή για τις φακές. Απομνημονεύστε το. Είναι η σωστή σειρά των υλικών, εφόσον οι φακές έχουν πάρει τη βράση τους και τις έχουμε ήδη ξαφρίσει. 

Λάθος: Σαράντα μέρες λοιπόν νηστεία και αποτοξίνωση… και τα σκεύη μας ακόμη διατηρούν κάθε άρωμα της Τσικνοπέμπτης. Μήπως να μπούμε στον πειρασμό, ή αλλά ρήσαι ημάς από του πονηρού?

Σωστό: Ας ξαναθυμηθούμε τη σοφή γιαγιούλα μας. Κάθε αρχή Σαρακοστής καθάριζε όλα τα σκεύη της κουζίνας από κάθε ίχνος λίπους. Όχι γιατί της περίσσευαν δουλειές… Με την αρχή της νηστείας-αποτοξίνωσης-Άνοιξης, όπως θέλετε πέστε το, τα σκεύη πρέπει να καθαρίζονται από μυρωδιές και λίπη και φυσικά να μας βοηθούν έως το Πάσχα να διατηρηθούμε «καθαροί». Ο σωστός τρόπος λοιπόν είναι να τρίψουμε τα σκεύη μας με στάχτη.

Μάλιστα… όπως ακούσατε και επειδή δεν περισσεύει στόφα, ίσως περισσεύει στάχτη από τζάκι.Τρίβετε, λοιπόν, καλά απομακρύνοντας κάθε ίχνος πειρασμού και τα ξεπλένετε. Εναλλακτικά, εάν δε θέλετε να βουτήξετε τα χέρια σας σε στάχτες, προτιμήστε σαπούνι λαδιού.