friesland campina

Up & Close: Τα Μαθήματα Μαγειρικής συναντούν τον Ανδρέα Λαγό

Μία συνέντευξη στην Ιωάννα Σταμούλου για τα Μαθήματα Μαγειρικής


Έχει δουλέψει για χρόνια σε εστιατόρια και ξενοδοχεία κι έχει θητεύσει δίπλα σε σημαντικούς σεφ. Όμως πλέον δεν τον βρίσκεις καθημερινά σε κάποια επαγγελματική κουζίνα ενός συγκεκριμένου εστιατορίου. Μπορείς να δοκιμάσεις όμως το φαγητό του σε κάποια εστιατόρια στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ή σε κάποιο party που βρεθείς καλεσμένος. Μπορεί να διαβάσεις συνταγές του σε περιοδικά και βιβλία, να τον δεις στην τηλεόραση ή σε κάποιο βίντεο στο youtube, να δοκιμάσεις κάποιο προϊόν που έχει σχεδιάσει. Γιατί ο Ανδρέας Λαγός είναι ένας Nomad Chef και η φιλοσοφία του στη μαγειρική χωράει τόσα κι άλλα τόσες δραστηριότητες κι άλλες τόσες.

Private chefing, επιμέλειες μενού, δημιουργία concept σε μαγαζιά κι εστιατόρια εντός κι εκτός Ελλάδας, ένα βιβλίο μεταφρασμένο και στα αγγλικά, συνταγές για περιοδικά και σχεδιασμός προϊόντων για εταιρίες τροφίμων, τηλεόραση, διαδίκτυο. Αν έπρεπε να αφήσεις έξω κάτι απ’ όλα αυτά, τι θα επέλεγες;
Γιατί θα έπρεπε να αφήσω κάτι; Έχω μάθει να θέτω στόχους και να κυνηγώ τα όνειρα μου. Ασχολούμαι με αυτά που με εκφράζουν και ούτως ή άλλως αποτελούν μέρος της nomad φιλοσοφίας μου για την μαγειρική. Άλλωστε το motto μου είναι «όσο ζω μαθαίνω».

Πού και πότε ανέλαβες πρώτη φορά κουζίνα ως επικεφαλής; Πόσα άτομα είχες μαζί σου; Ο Αντρέας του σήμερα έχει να κάνει υποδείξεις σε εκείνο τον Αντρέα;
Ανέλαβα επικεφαλής της κουζίνας του Sani resort στα 22 μου. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για μένα αλλά και μία εξαιρετική ευκαιρία να καθορίσω εγώ ο ίδιος το μέλλον μου, τη ζωή μου. Μετά από τόσα χρόνια αυτό που θα έλεγα σε εκείνον τον Ανδρέα θα ήταν να επιλέγει πιο αυστηρά τους συνεργάτες του.

Ποιοι άνθρωποι ή καταστάσεις έχουν επηρεάσει την επαγγελματική πορεία σου;
Η οικογένεια μου, ένας δύο καλοί φίλοι μου, συνάδελφοι που εκτιμώ βαθιά και μεγάλωσα μαγειρικά δίπλα τους και οι πιο στενοί συνεργάτες μου.

Πότε κατάλαβες πως δεν σε χωράει μια μόνο κουζίνα;
Πριν ακόμα τελειώσω τη σχολή, δούλεψα σε κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων. Ήταν μια περίοδος εξαντλητική και ταυτόχρονα συναρπαστική. Από τότε όμως «πνιγόμουν», ένιωθα ότι δεν ήταν αρκετό, ήξερα ότι ο στόχος ήταν να ξεφύγω από τα στενά όρια μιας κουζίνας, να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Και δικαιώθηκα.

Με τι ασχολείται ο nomad chef σήμερα;
Τον τελευταίο καιρό ταξιδεύω πολύ, κυρίως για δουλειά. Ασχολούμαι με τη δημιουργία νέων concepts εστιατορίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχω επίσης σε κάποια projects δημιουργίας προϊόντων για μαζική παραγωγή. Έχω αναλάβει επίσης την παρουσίαση της νέας εκπομπής "Κουζίνα" στο κανάλι της εταιρείας Κωτσόβολος, στο YouTube, μία εξαιρετική συνεργασία. Ετοιμάζω ένα νέο concept βιβλίου. Και συνεχίζω ακάθεκτος να παρέχω personal chef services.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου στη μαγειρική σου;
Keep it simple. Καλές πρώτες ύλες, εποχικά προιόντα, απλότητα στην τεχνική και την παρουσίαση. Πιο αφαιρετική μαγειρική που αναδεικνύει τις γεύσεις και στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά και το συναίσθημα.

Τι συναισθήματα θέλεις να ξυπνά το φαγητό σου σε όποιον το γεύεται;
Το φαγητό είναι ένας τρόπος ζωής και όχι απλώς κάτι που πρέπει να καταναλώσουμε. Η δική μου κουζίνα θα ήθελα να δημιουργεί αναμνήσεις από αγνό, καλομαγειρεμένο φαγητό που προκαλεί απόλαυση και χαμόγελα.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα πιάτο να ξεχωρίζει;
Πρώτα από όλα η χρήση της σωστής, ποιοτικής πρώτης ύλης. Στη συνέχεια η τεχνική αλλά και ο αυθορμητισμός, η αγάπη για αυτό που φτιάχνεις. Ακόμα, το φαγητό πρέπει να σερβίρεται σε ένα όμορφο πιάτο.

Με ποιες άλλες τέχνες είναι αδερφή ψυχή η μαγειρική; Ή δεν έχει αδερφή ψυχή;
Η μαγειρική είναι τέχνη. Απαιτεί δημιουργικότητα, φαντασία, γνώση, αισθητική. Συνδυάζεται με όλες τις τέχνες αλλά για μένα η αδελφή ψυχή της είναι η μουσική. Η μουσική δημιουργεί ευφορία, φέρνει στο μυαλό μνήμες, ξυπνά συναισθήματα όπως ακριβώς και το φαγητό.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το σεφ από το μάγειρα; Ποια πιστεύεις είναι τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας σεφ;
Ο σεφ ηγείται σε μία κουζίνα. Δίνει τις κατευθύνσεις, είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της , παίρνει ρίσκα. Όλοι οι σεφ είναι και μάγειροι ενώ οι μάγειροι πρέπει να έχουν διοικητικές ικανότητες για να μπορούν να είναι chef.

Αν δεν ήσουν σεφ τι θα ήθελες να είσαι;
Αρωματοποιός ή αρχιτέκτονας τοπίου. Είναι και τα δύο πολύ δημιουργικά επαγγέλματα, όπως και η μαγειρική. Θεωρώ ότι ένα άρωμα μέσα από την απλότητα του μπορεί να εκφράσει το στυλ και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Από την άλλη, μεγαλώνοντας δίπλα στη φύση έμαθα να την εκτιμώ και να εμπνέομαι από αυτήν και θα μου άρεσε να ασχολούμαι τόσο δημιουργικά με αυτήν.

Τι έχεις να πεις σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη μαγειρική και ξεκινάει
Σκληρή δουλειά, εστίαση στο στόχο, πάθος και... να ακούει αυτό που λέει καρδιά του!