Πόσο χρήσιμα είναι τελικά τα social media στην εστίαση?

Πόσο χρήσιμα είναι τελικά τα social media στην εστίαση?

ΠΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ SOCIAL MEDIA ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ?

Βασικές Συμβουλές

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες εστίασης μέχρι τώρα θεωρούσαν περιττό να ασχοληθούν, τουλάχιστον επαγγελματικά, με το κοινωνικό τους προφίλ.

Ωστόσο, αν και λίγο καθυστερημένα, ανακαλύπτουν πως τα social media (ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έχουν την δύναμη που χρειάζονται για να μιλήσουν, καταλάβουν και επικοινωνήσουν με το πραγματικό κοινό τους.

Ακόμα βέβαια για πολλούς είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό γιατί πρέπει να ασχοληθούν τόσο πολύ με το προφίλ τους ή σε ποια μέσα να ενταχθούν. Πόσο μάλιστα να πιστέψουν πως η διαφήμιση στο facebook, google, viator ή άλλα μέσα, θα τους ευνοήσει πραγματικά και άμεσα.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ
Οπότε τι κάνουμε από δω και πέρα? Μιλώντας σε αρχάριους χωρίς καμία γνώση στα social media έως και σε χρήστες της προσωπικής τους σελίδας, η αρχή είναι μία.
Η οργάνωση.
Τι είδους επιχείρηση είμαστε? Ποια μέσα θα μας οφελήσουν? Είναι οι πρώτες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν για να επιλεξουμε πού θα ενταχθούμε. Ένα μικρό σκονάκι είναι το εξής:

Facebook: Όσοι ασχολούνται με B2C πρέπει να έχουν ενεργό προφίλ που θα ανανεώνεται καθημερινά με μικρά εύστοχα σχόλια χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές, κα νήξεις, θα ανεβάζουν άρθρα και βίντεο, νέα της επιχείρησης, φωτογραφίες από events και συναντήσεις με πελάτες. Καθημερινά από 1-3 posts. Αυτό σημαίνει συντηρώ την σελίδα μου. Οτιδήποτε λιγότερο, δεν κάνει σύνδεση με το κοινό σας. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, καλό είναι να επενδύσετε πληρώνοντας μία εταιρεία με αποδεδειγμένη εμπειρία και αποτέλεσμα, να το κάνει για εσάς. Το όφελος σας είναι μεγάλο, ενώ η κίνηση αυτή είναι επένδυση και όχι κόστος για εσάς. Αν πάλι ασχολείστε με B2B μπορείτε να συντηρείτε μία σελίδα και να ανεβάζετε ενημερώσεις και νέα που αφορούν το επιχειρηματικό σας κοινό. Πιο αυστηρό προφίλ.

Twitter: Μικρά tweets (προτασούλες) εύστοχες για κάτι που σας αφορά άμεσα. Δεν υπάρχει περιορισμός στα tweets. Αφορά εκείνους που είναι σε διαρκή κίνηση και δεν διαβάζουν κείμενα. Αν δεν το καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε. Για όσους δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το twitter δεν τους βοηθάει ιδιαίτερα, μπορούν να κάνουν σύνδεση του twitter με το facebook και να ενημερώνεται αυτόματα. Μικρά νέα όμως μπορείτε να τα ανεβάζετε και ξεχωριστα. Όσοι δραστηριοποιείστε όμως στο εξωτερικό και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλό είναι να το οργανώσετε καλύτερα. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και δημοφιλές μέσο!

Google: Αν και δεν αφορά μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η αναφορά σε αυτό γίνεται γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν με αυτό. Τι είναι το google? Μα φυσικά ξέρετε. Μία μηχανή αναζήτησης που ο κόσμος αναζητάει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και το κάνει συνέχεια μέσα στην ημέρα. Δεν είναι κρίμα σε μία αναζήτηση που σας αφορά, να σας βρεί αμέσως? Π.χ. ψάχνω για εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας στα βόρεια προάστεια. Το google αναζητάει όλα τα εστιατόρια που έχουν website (όχι beta) με κείμενα που αναφέρουν τις λέξεις κλειδιά: εστιατόριο, μεσογειακή κουζίνα, βόρεια προάστια. Τα πιο κοντινά και τα πιο επισκέψιμα sites είναι αυτά που έχουν την μεγαλύτερη κατάταξη. Σε αυτό, αν βιάζεστε, θα σας βοηθήσει η διαφήμιση στο google, η οποία γίνεται αφού δημιουργήσετε πρώτα έναν λογαριασμό στα google adwords. Φυσικά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα…. Να έχετε ιστοσελίδα και μάλιστα σωστή. Σε αυτό θα σας βοηθήσει μία έμπειρη εταιρεία. Το κόστος έρχεται δεύτερο αν δεν θέλετε να πληρώσετε 2 και 3 φορές το ίδιο το site.

Instagram: Ένα μέσο που έχει το δικό του κοινό. Ο κόσμος που σας ακολουθεί στο Instagram θα ενδιαφερθεί για εσάς μέσα από φωτογραφίες. Έτσι, π.χ. ότι φωτογραφίες βγάζετε από το μενού σας, το προσωπικό σας, τις στιγμές χαράς και απόλαυσης στον χώρο σας αποτελούν στόχο για το κοινό που είναι ή όχι πελάτες σας. Είναι πιο ανθρώπινο μέσο και λιγότερο στημένο.

Pinterest: Αυτό το μέσο αποτελεί ένα αντικείμενο που το χρησιμοποιείται μόνο εάν έχετε ενδιαφέρον για την φωτογραφία. Εδώ, θα φτιάξετε οργανώσετε φακέλους με τις φωτογραφίες που σας ενδιαφέρουν. Έτσι, π.χ. αν σας ενδιαφέρουν φωτογραφίες ανά τον κόσμο από café bars μπορείτε να βρίσκετε και καταχωρείτε ανάλογες φωτογραφίες στο αρχείο σας. Είναι περισσότερο ένα χόμπι για εσάς που ωστόσο παράλληλα μπορεί να σας χρησιμέψει. Το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε εξαιρετικές φωτογραφίες για να εμπνευστείτε στην δουλειά σας. Από πιάτα εστιατορίων, γλυκά, σε φωτογραφίες χώρων εστίασης ή οτιδήποτε άλλο σας κεντρίζει το ενδιαφέρον, ακόμα και άσχετα του αντικειμένου σας.

Tripadvisor / Viator: Αν ασχολείστε με τον τουρισμό, το tripadvisor είναι είναι ο χώρος που μπορείτε να έχετε καταχωρημένη την επιχείρησή σας. Εδώ όσοι ταξιδεύουν, κινούνται ή επισκέπτονται χώρους, τσεκάρουν πρώτα τις κριτικές στην σελίδα αυτή και αποφασίζουν. Είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό μέσο με μεγάλη απήχηση. Ωστόσο, αν και στο tripadvisor μπορείτε να φτιάξετε σελίδα, δεν μπορείτε όμως να διαφημιστείτε. Γι αυτό το λόγο φτιάχτηκε το viator. Ειδικά αν στοχεύετε σε εισερχόμενο τουρισμό, αυτά τα μέσα θα σας βοηθήσουν πολλοί. Μόλις φτιάξετε την σελίδα σας δεν χρειάζονται ανανεώσεις. Η δουλειά που έχετε να κάνετε είναι μικρή και την κάνετε μία φορά. Οπότε γιατί να μην την κάνετε? Εκτός αν αποφασίσετε να διαφημιστείτε γιατί είδατε ότι αποδίδει!

Swarm-Foursquare: Χαριτωμένο μέσο που οι επισκέπτες σας δηλώνουν ότι βρίσκονται σε εσάς και οι φίλους τους το βλέπουν. Είναι ένα ακόμα μέσο που θα βοηθήσει για να σας βρίσκουν εύκολα. ΤΟ χρησιμοποιούν κυρίως από κινητό και ειδικά μόλις μπαίνουν στο κατάστημα. Η δουλειά που έχετε να κάνετε είναι μικρή και την κάνετε μία φορά. γιατί να μην την κάνετε?

Linkedin: Θα σας βοηθήσει πολύ ειδικά αν διαθέτετε B2B υπηρεσίες. Φτιάχνετε πρώτα το δικό σας απόλυτα επαγγελματικό προφίλ και μετά καταχωρείτε την επιχείρηση σας. Αυξάνει πολύ το awareness!

YouTube: Εάν διαθέτετε ή είναι εύκολο να δημιουργήσετε μικρά βίντεο, τότε θα δείτε πόσο viral μπορεί να γίνει κάτι που έχει ενδιαφέρον. Μία συνταγή, ένας χώρος, μία συνέντευξη, κάτι έξυπνο, ένα event. Μην παραβλέπεται την δύναμη του youtube γιατί οι χρήστες εκεί έξω είναι εκατομμύρια και το youtube είναι η επόμενη τηλεόραση τους.

Blog: Ένας χώρος που μπορούμε να εκφραζόμαστε πιο ελεύθερα, λιγότερο τυπικά και αυστηρά από το κλασσικό μας site. Μπορεί να αποτελεί μέρος του site ή ξεχωριστή οντότητα. Αν έχετε να πείτε και να γράψετε, κάντε το. Αν όχι καλύτερα, αφήστε το.

ΠΑΓΙΔΕΣ
Ένα προφίλ στο facebook δεν θα σου λύσει τα προβλήματα του εστιατορίου. Αν δεν έχετε λυμένα τα προβλήματά και τις διαδικασίες στην επιχείρηση σας, μην περιμένετε ότι ένα προφίλ θα σας τα λύσει. Αντιθέτως μάλιστα. Πρώτα δημιουργείτε τις συνθήκες για έναν χώρο που αγαπάει ο κόσμος, με υπηρεσίες και προϊόντα που διαφέρουν και έχουν ποιότητα ή κάποιο άλλο νόημα και μετά το επικοινωνείτε στα μέσα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποδώσουν θέλουν σοβαρή εργασία. Το ότι φτιάξατε ένα προφίλ, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος το είδε. Πρέπει να λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Αφιερώστε χρόνο στην αρχή και θα δείτε αργότερα πως θα σας αποδώσει η επικοινωνία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν sales tool, αλλά awareness tool. Άντε και φτιάξατε μία σελίδα, άντε και την ενημερώνετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά αυξήθηκαν οι πωλήσεις σας. Οι πωλήσεις είναι παρελκόμενο πολλών παραγόντων και συνδυαστικά και των social media. Σίγουρα όμως η καλή εργασία στα κοινωνικά μέσα, θα αυξήσει την επικοινωνία με το κοινό σας, το οποίο εφόσον το προϊόν ή υπηρεσία σας είναι καλή, θα επαναληφθούν οι πωλήσεις σας με την βοήθεια των μέσων.

Εάν δεν θέλετε, δεν μπορείτε, δεν σας αρέσει, καλύτερα να το αναλάβει κάποιος άλλος. Αποφύγετε ανθρώπους που δεν δεσμεύονται στην εργασία αυτή, όπως π.χ. οικογένεια. Αποφύγετε ανθρώπους που δεν ξέρουν τι σημαίνει επιχειρηματική εικόνα και επικοινωνία και ποιοι οι κανόνες της, π.χ. οικογένεια.
Αποφύγετε ανθρώπους που νομίζουν ότι γνωρίζουν το αντικείμενο και το πουλάνε, π.χ. εξωτερικοί συνεργάτες αμφιβόλου αποτελέσματος.
Ας το αναλάβει εταιρεία με αποδεδειγμένο αποτέλεσμα.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Δημιουργήστε μια στρατηγική για το brand που θα αλληλεπιδρά με οπαδούς-υποστηρικτές, μεσάζοντες και εκείνους που διαμαρτύρονται για τις υπηρεσίες σας. Πώς θα απαντάτε, τι ισχύει στην εταιρεία σας, τι σας αντιπροσωπεύει, πώς θέλετε οι άλλοι να εκφράζονται για εσάς?
• Μάθετε ποιος μιλάει για το brand σας online μέσω διαφόρων κριτηρίων αναζήτησης. Να θυμάστε ότι υπάρχει και ανταγωνισμός εκεί έξω.
• Καθορίστε ποια πλατφόρμα είναι η πλέον κατάλληλη για το εμπορικό σήμα σας και καταναλώστε τον περισσότερο χρόνο εκεί. Δεν χρειάζεται να αναλώνεστε σε όλα.
• Αυτοματοποιήστε με λέξεις-κλειδιά και χώρες προέλευσης την διαφήμισή σας.
• Εξετάστε αν ένα blog έχει νόημα στη συνολική στρατηγική σας ή απλά σας τρώει χρόνο.
• Εξετάστε εάν δημιουργώντας ένα channel YouTube, θα σας βοηθήσεις στη συνολική στρατηγική σας.
• Μοιραστείτε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών σας και όχι κακές φωτογραφίες που δεν έχουν νόημα.
• Χρησιμοποιήστε location-based εφαρμογές, ανταμείψτε τους followers ή τους likers, ή όσους σας επισκέπτονται online συχνά.
• Ξεκινήστε ένα newsletter.

Ενώ η παραπάνω λίστα δεν είναι πλήρης, δεν σας παρέχει αφθονία ιδεών για να ξεκινήσετε μία μικρή online διαφημιστική καμπάνια… το να μείνετε μακρυά από τα social media, απλά και μόνο θα καθυστερήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα οφέλη σας από αυτήν. Αν δεν υπάρχει κανείς στην εταιρεία σας, ο οποίος έχει την τεχνική ικανότητα και την κατανόηση για να απασχοληθεί, θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε ένα σύμβουλο. Το κόστος να μην συμμετέχετε είναι πολύ μεγαλύτερο, αφήνοντας χώρο στον ανταγωνισμό να αναπτυχθεί γρηγορότερα από εσάς.