Δίνοντας γεύση στο κρέας με μυρωδικά

Δίνοντας γεύση στο κρέας με μυρωδικά

Μυρωδικά

Βασιλικός:

Αρωματικό βότανο, μέλος της οικογένειας της μέντας. Διεγείρει την καλή όρεξη και διευκολύνει την πέψη. Θα συναντήσετε δύο είδη βασιλικού, τον πλατύφυλλο και τον Ελληνικό, αυτόν με τα μικρά φύλλα που αναδύει πιο έντονο άρωμα. Είναι βασικό μυρωδικό της Μεσογειακής Κουζίνας, με αρώματα που θα προσδώσουν φινέτσα στα πιάτα σας.

Χρήση: Συνδυάζεται ιδανικά με σκόρδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και φυσικά ελαιόλαδο, ενώ σε ένταση μπορεί να αντικαταστήσει το θυμάρι. Όταν κόβουμε βασιλικό από γλάστρα, καλό είναι να αφήνουμε μερικά φύλλα στο φυτό για να επιζήσει. Προσθέστε τον σε μοσχαράκι ή πουλερικά, αλλά προσοχή στην χρήση του, γιατί το άρωμά του είναι ιδιαίτερο και αρκετά έντονο.

Δεντρολίβανο:

Αειθαλές και θαμνώδες φυτό, το οποίο συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, αφού αναπτύσσεται σε άγρια μορφή. Μπορείτε να το κόψετε φρέσκο από κήπους και αυλές, αντί να το προσθέσετε σε αποξηραμένη μορφή. Αρωματίζει όμορφα τις μαρινάδες για κρεατικά.

Χρήση: Συνδυάζεται αρκετά καλά με το σκόρδο. Παραδοσιακά συντροφεύει το αρνάκι και το κατσικάκι, αλλά ταιριάζει αρκετά καλά και με την μαντζουράνα σε μαρινάδες.

Δυόσμος:

Ανήκει στην οικογένεια της μέντας και είναι ένα ισχυρό, πολυετές φυτό με ισχυρή, διαπεραστικό πιπεράτο άρωμα. Θα το ανακαλύψετε επίσης ως μέντα πράσινη, spearmint για τους Άγγλους και μπάλσαμο για τους Κρητικούς. Αν και η γεύση του είναι στυφή, ωστόσο θα αρωματίσει πολύ όμορφα τις σαλάτες σας. Ως μυρωδικό χρησιμοποιείται αρκετά σε Ανατολή και ανατολική Ευρώπη, οπότε ενδείκνυται για ασιατικές συνταγές.

Χρήση: Ως αρωματικό, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε ανεξάρτητα από άλλα. Προτιμήστε τον σε πουλερικά μαζί με σχινοπράσο. Αν μάλιστα προσθέσετε χυμό lime, θα προσδώσει μία πιο ανατολίτικη αίσθηση στο bbq.

Εστραγκόν:

Ένα μπαχαρικό με προέλευση από την Ανατολή, το οποίο ονομάζουν και τραχούρι, τάραγκον ή δρακόντι. Είναι το βασικό συστατικό των φίνων μυρωδικών μαζί με το μυρώνι, τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο.

Χρήση: Αναδεικνύει τα αρώματα του ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά όπως του δυόσμου και του κρεμμυδιού. Ήπιο στο άρωμά του, αν το συνδυάσετε με μπύρα χαρίζει ραφινάτη γεύση σε λευκά κρέατα, αλλά με λίγη προσοχή μπορείτε να το προσθέσετε και σε μοσχαράκι που σιγοψήνετε στην σχάρα.

Θυμάρι:

Μπορείτε να το ανακαλύψετε στις γειτονιές, αφού είναι ένας μικρός, φρυγανώδης θάμνος με σκληρά και όρθια κλαδιά. Έχει χαρακτηριστική μυρωδιά που μοιάζει με λιβάνι και με ρίγανη, μόνο που το άρωμά του είναι πιο καθαρό και διαπεραστικό. Αν τον ψάξετε στην αγορά, αναζητείστε τον και ως θρουμπί, μελιτζίνι ή φινοκάλι, ιδιαίτερα σε μείγματα αρωματικών και μπαχαρικών.

Χρήση: Συνδυάζεται ιδανικά με μπύρα για να αποτελέσει μία πολύ εύγευστη μαρινάδα. Εναλλακτικά, προσθέστε ελαιόλαδο, χυμό τομάτας και γιαούρτι για να μαρινάρετε οποιοδήποτε κρεατικό, όπως το χοιρινό.

Κόλλιαντρος:

Φυτό που αγαπάει το bbq με έντονα αρώματα. Οι σπόροι του μοιάζουν με το πιπέρι σε καφέ ανοιχτό χρώμα. Όπως και να τον πείτε κόλλιανδρο, κόλλιαντρο, κορίανδρο, κοριό, στη γεύση και στο άρωμα μοιάζει με το κίτρο. Ως βότανο, ο κόλλιαντρος ανοίγει την όρεξη και είναι χωνευτικός.

Χρήση: Χρησιμοποιούμε τα φύλλα, τους σπόρους και τη ρίζα του φυτού. Από τους καρπούς θα πάρετε το αιθέριο έλαιο, ενώ από τα φύλλα και τους σπόρους το άρωμα. Αρωματίζει ξύδια και συνδυάζεται με μαϊντανό, κίτρο και τζίντζερ. Αν και συνήθως στην αγορά βρίσκουμε τους σπόρους του, για να τους χρησιμοποιήσουμε πρέπει να τους κοπανήσουμε πρώτα. Η ρίζα του επίσης χρησιμοποιείται τριμμένη και ταιριάζει πολύ με κρεμμύδι, πατάτες, ενώ αποτελεί και συστατικό του κάρυ, στην περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε δικό σας μπαχαρικό μείγμα. Προσθέστε τον σε μαρινάδα μαζί με φρέσκο κρεμμυδάκι, χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο κουκουνάρι για να αρωματίσετε ερίφια ή πουλερικά.

Μαντζουράνα:

Αρωματικό βότανο και μπαχαρικό, το οποίο το ονομάζουν και αμάρακο ή ορίγανον μαντζουράνα, αφού το άρωμά της συγγενεύει με αυτό της ρίγανης, μόνο στην γεύση της είναι πιο γλυκιά. Είναι φυτό ποώδες και συναντάται σε αφθονία άγριο, οπότε μπορείτε να το διατηρείτε σε γλαστράκι ή να το κόβετε φρέσκο από τον κήπο σας. Το χρήσιμό της μέρος είναι τα κυανά ή λευκά λουλούδια, τα οποία ανθίζουν αρχές του καλοκαιριού και αποξηραίνονται αμέσως.

Χρήση: Συνδυάστε την με όλα τα αρωματικά, παρότι έχει δυνατό άρωμα φρεσκάδας και προσθέστε την φρέσκια ή σε μαρινάδα ή σε κοτόπουλο, μοσχάρι και βοδινό. Ταιριάζει λιγότερο με το χοιρινό.

Μάραθος:

Αγαπημένο πολυετές αρτυματικό βότανο της εξοχής. Κατάγεται από τις παραμεσόγειες περιοχές και διακρίνεται σε διάφορες ποικιλίες, αλλά όπως και τα υπόλοιπα ελληνικά μυρωδικά, συναντάται αυτοφυές στην ύπαιθρο, σε πετρώδη και άγονα εδάφη, κυρίως ως αγριομάραθος. Συγγενεύει με τον άνηθο οπτικά, αλλά έχει πιο έντονη και ευχάριστη γεύση με φύλλα πιο πράσινα.

Χρήση: Μπορεί να αντικαταστήσετε τον γλυκάνισο σε καλοκαιρινές συνταγές. Οι σπόροι του αρωματίζουν έλαια και ξύδια, γι’ αυτό και θα τον χρησιμοποιήσετε πιο εύκολα στις μαρινάδες σας αποξηραμένο. Φρέσκος ταιριάζει καλά σε χοιρινό και ερίφια.

Ρίγανη:

Ποώδες και φρυγανώδες φυτό, το οποίο αναπτύσσεται σε ξηρά και πετρώδη μέρη. Το δίκταμο των Κρητικών, που γευστικά χρησιμοποιείται πολύ στα κρέατα, ειδικά στα αμνοερίφια.

Χρήση: Όπως και να την χρησιμοποιήσετε, σε φύλλα, ψιλοκομμένη ή αποξηραμένη, έχει την πιο δημοφιλή γεύση από όλα τα αρωματικά φυτά και συνδυάζεται καλά με τα κρεατικά. Οπότε άφοβα την προσθέτετε στις συνταγές σας.

Σχινόπρασο:

Ένα μυρωδικό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιήσουν. Ο μίσχος του μικρού, αυτού λευκού κρεμμυδιού, ο οποίος ονομάζεται και chives ή σκορδόπρασο και μοιάζει αρκετά με το ciboulette. Η διαφορά του με τον τελευταίο είναι ο διαφορετικός βολβός, ο οποίος για το ciboulette είναι το γνωστό shallot (εσκαλόνιο).

Χρήση: Προσθέστε το αυτούσιο μέσα σε μαρινάδες ή συνδυάστε το με δυόσμο, μπύρα, ελαιόλαδο σε μία πολύ ιδιαίτερη μαρινάδα. Αφήστε το χοιρινό ή τα πουλερικά σας 3-4 ώρες στο μείγμα και στο ψήσιμο θα αναδώσει εξαιρετικά αρώματα.