Ζάκυνθος

Ζάκυνθος

Προικισμένη με φυσικές καλλονές, η Ζάκυνθος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου. Με εύφορες πεδιάδες στη νοτιοδυτική πλευρά που καταλήγουν σε γαλήνιους κόλπους και αμμώδεις παραλίες, άγρια ομορφιά των βουνών στα βόρεια με εντυπωσιακούς απότομους βράχους κατά μήκος των ακτών, πλούσια βλάστηση-υληέσσα την ονόμασε ο Όμηρος, θαλάσσιες σπηλιές και πλούσια πολιτιστική ζωή, συναρπάζει τον ταξιδιώτη που θα θελήσει να την εξερευνήσει απ’ άκρη σ’ άκρη. 

Ως καταφύγιο της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta και της μεσογειακής φώκιας monachus, στο νησί έχει ιδρυθεί το Εθνικό θαλάσσιο πάρκο στον κόλπο του Λαγανά και ιδιαίτεροι κανόνες πλαισιώνουν την προστασία των σπάνιων ειδών σχετικά με την ανοικοδόμηση, τα θαλάσσια σπορ, το ψάρεμα και την ναυσιπλοΐα.

Αν και έχει υποστεί αρκετά δεινά λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ζάκυνθος γνώρισε μεγάλη πολιτιστική άνθηση με σπουδαίες προσωπικότητες που επηρέασαν την ζωή και πορεία της χώρας μας. Ιδιαίτερη πατρίδα του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου, τόπος που έζησε ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, η νήσος ολόκληρη είναι μια ιστορία που διατηρείται ακόμα ζωντανή. Μουσική διαλεκτός, καντάδες και οπερέτες, νότες δεμένες με ιστορίες για ποπολάρους και κοντεσίνες, ένα μνημείο που ενσαρκώνεται στις καθημερινές ζωές των σημερινών κατοίκων.

Η Ζάκυνθος συνδυάζει για τον επισκέπτη της το κοσμοπολίτικο στοιχείο με την περιπλάνηση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το κατάφυτο τοπίο με την άγρια ομορφιά για αυτόν που θα θελήσει να την επιλέξει για την αυθεντικότητά της.

Πώς πάμε

Για να επισκεφθείτε τη Ζάκυνθο θα πρέπει να μεταβείτε οδικώς, ως την Κυλλήνη και από εκεί με το ferry boat θα προσεγγίσετε το λιμάνι της Ζακύνθου. 

Καθημερινά τα πλοία της Κοινοπραξίας Πλοίων Ζακύνθου πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια. Από Κυλλήνη το πλοίο που περνάει απέναντι κάθε 2 ώρες περίπου. Κόστος εισιτηρίου για κάθε πελάτη είναι €4,20 ενώ για κάθε ΙΧ €23,80

Επίσης, εκτός από το λιμάνι της Κυλλήνης, η Ζάκυνθος συνδέεται και με το λιμάνι της Πάτρας.

Παραλίες

Η Ζάκυνθος φημίζεται για τις δαντελωτές παραλίες της, τα εξωτικά-καρτποσταλικά τοπία (βλ. ναυάγιο), αλλά και τους μικρούς κολπίσκους. Εμείς σας παραθέτουμε μερικές από τις επιλογές σας.

Αγ. Νικόλαος

Μικρός κόλπος στην όμορφη, ορεινή περιοχή των Βολιμών, 30 χλμ βόρεια της πόλης της Ζακύνθου. Στην είσοδο του κόλπου βρίσκεται το μικρό ακατοίκητο νησάκι του Αγ. Νικολάου. Τα βαθιά νερά είναι ιδανικά για κολύμπι και το φυσικό λιμανάκι του είναι πάντοτε γεμάτο με ιστιοπλοϊκά, ψαροταβέρνες και καραβάκια που φεύγουν για τις γαλάζιες σπηλιές και το ναυάγιο.

Μακρύς γιαλός

Παραλία με βότσαλα σε έναν όμορφο μικρό κόλπο στην περιοχή των Βολιμών. Θα βρείτε πεντακάθαρα και δροσερά νερά.

Ξύγγια

Μικρή παραλία γνωστή για την θειούχο πηγή που υπάρχει σε κοντινή σπηλιά και δίνει την χαρακτηριστική μυρωδιά στην περιοχή. 

Αλυκές

Όμορφη μεγάλη αμμουδιά από τις πιο γνωστές στο νησί. Πίσω από την παραλία υπάρχουν αλυκές απ’ όπου και πήρε το όνομά της. Επίσης θα βρείτε τουριστικές εγκαταστάσεις και θαλάσσια σπορ.

Τσιλιβή

Μεγάλη σε μήκος παραλία με λεπτή άμμο και ρηχή, ζεστή θάλασσα. Βρίσκεται 6 χλμ βόρεια από την πρωτεύουσα του νησιού, κοντά στο χωριό Πλάνος. Η περιοχή διαθέτει καταστήματα, μπαρ και ξενοδοχεία

Αργάσι

Μεγάλη παραλία που σχηματίζει κατά μήκος πολλές μικρότερες σε κολπίσκους. Βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό. Η μεγάλη ποικιλία τουριστικών εγκαταστάσεων, η έντονη νυχτερινή ζωή που προσφέρει, καθώς και η κοντινή της απόσταση από την πόλη την καθιστούν από τα πιο δημοφιλή μέρη παραθερισμού στο νησί.

Πόρτο Ζορό

Ειδυλλιακή αμμουδιά στην καταπράσινη περιοχή του Βασιλικού.

Αγ. Νικόλαος (Βασιλικός)

Πανέμορφη αμμουδιά σε έναν από τους κολπίσκους που είναι σπαρμένοι κατά μήκος των ακτών της περιοχής του Βασιλικού, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

Πόρτο-Ρώμα

Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στο νησί με βλάστηση που φτάνει σχεδόν μέχρι το κύμα στην περιοχή του Βασιλικού.

Γέρακας

Πλατιά, ευρύχωρη αμμουδιά με λεπτή άμμο σε μια υπέροχη τοποθεσία στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Ανύπαρκτη ανάπτυξη γύρω γύρω, ενώ η περιοχή θεωρείται από τους σημαντικότερους βιότοπους της χελώνας caretta-caretta στην Ελλάδα με πολύ αυστηρούς κανόνες ακόμα και για την παρουσία σας.

Λαγανάς

Η πιο γνωστή και δημοφιλής παραλία της Ζακύνθου. Βρίσκεται νότια, σε μια αμμουδιά 9 χλμ, είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδος με έντονη νυχτερινή ζωή και μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Στον κόλπο του Λαγανά βρίσκονται 3 νησάκια, το Πελούζο, το Μαραθονήσι και ο Αγ. Σώστης. Ο Λαγανάς προσφέρει μεγάλη ποικιλία από κάθε είδους καταστήματα και θαλάσσια σπορ.

Κερί

Γραφική παραλία στο καταπράσινο χωριό του Κεριού. Έχει πολλά ταβερνάκια ενώ η περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις πηγές πισσασφάλτου. Ναυάγιο: Βορειοανατολικά του νησιού και κοντά στο χωριό της Αναφωνήτριας θα βρείτε το διάσημο ναυάγιο. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος, εντυπωσιακοί απότομοι βράχοι, μισοβυθισμένο στην άμμο το κουφάρι ενός πλοίου, στοιχεία που συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό. Πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα με καθημερινά καραβάκια από το Πόρτο Βρώμη.

Πού μένουμε

LITHIES

Αγροτουριστικό αγρόκτημα. Τηλ. 26950 35075, 35290 www.lithieshouses.gr  

ARESTI MOUNTAIN RESORT & VILLAS

Αγροτουριστικό αγρόκτημα. Τηλ. 6977357965 www.aresti.gr   

ΘΕΡΙΑΝΟΣ

Μικρές μονοκατοικίες, πλήρως εξοπλισμένες. Καλλιθέα. Τηλ. 26950 83373 www.therianos.gr  

LIUBA HOUSES

Αγροτουριστικό κτήμα. Γέρακας. Τηλ. 26950 35372 www.liuba-houses.gr 

VILLA BOZONOS

Βίλλα πολυτελείας σε ήσυχο περιβάλλον με ιδιωτική πισίνα. Ακρωτήρι. Τηλ. 26950 44908 www.bozonosvilla.gr   

KAVOS PSAROU STUDIOS APARTMENTS

Studios πλήρως εξοπλισμένα με χώρους και για παιδιά. Παραλία Ψαρού. Τηλ. 26950 62889 www.kavospsarou.gr   

APOLLO STUDIOS

Ανεξάρτητα studios, πλήρως εξοπλισμένα κοντά στην παραλία και το χωριό Αλυκές. Αλυκές. Τηλ. 26950 84111 www.apollo-alykes.com   

CASTELLI HOTEL

Νεοκλασσικό ξενοδοχειακό συγκρότημα στην γραφική περιοχή του Αγ.Σώστη. Τηλ. 26950 52367. Αγ.Σώστης, Λαγανάς www.castellihotel.com   

BELVEDERE HOTEL – LUXURY SUITES

Boutique ξενοδοχείο με θέα το γαλάζιο των κόλπων Γέρακα και Πόρτο Ρόμα. Τηλ. 26950 48030. Βασιλικός, Γέρακας www.belvederezante.com   

ARKADIA HOTEL APARTMENTS

Δωμάτια, studios, σουίτες με Jacuzzi σε ένα από τα καλύτερα τουριστικά θέρετρα. Τηλ. 26950 65087. Κυψέλη-Τσιλιβή www.zantearkadiahotel.com   

PHOENIX HOTEL

City Hotel με όλες τις ανέσεις και θέα στη θάλασσα. Τηλ. 26950 42419. Χώρα Ζακύνθου www.zantephoenix.gr   

PALIOKALIVA VILLAGE

Ξενοδοχειακό χωριό country style μέσα στη φύση. Τηλ. 26950 63770. Τραγάκι, Ζάκυνθος www.paliokaliva.gr   

LOUIS IMPERIAL BEACH

Τεσσάρων αστέρων, εναρμονισμένο με την αρχιτεκτονική της Ζακύνθου προσφέρει όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες του. Τηλ. 26950 35035. Βασιλικός  www.louishotels.com   

LOUIS PALAZZO DI ZANTE

Τεσσάρων αστέρων, εναρμονισμένο με την αρχιτεκτονική της Ζακύνθου προσφέρει όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες του. Τηλ. 26950 35121. Βασιλικός  www.louishotels.com   

LOUIS ROYAL PALACE

Τεσσάρων αστέρων, εναρμονισμένο με την αρχιτεκτονική της Ζακύνθου προσφέρει όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες του. Τηλ. 26950 35492-5. Βασιλικός  www.louishotels.com  

Πού τρώμε

Κάθε νησί με ιστορία και πολιτισμό έχει ανεπτυγμένη κουζίνα. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις περισσότερες ταβέρνες της Ζακύνθου είναι η εκλεκτή κουζίνα, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, καντάδες και ντόπιο κρασί είναι. Οι περισσότερες βρίσκονται στην πόλη της Ζακύνθου, στην γραφική περιοχή Μπόχαλη και στον Βασιλικό. Μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα επιλογών, όπως εσείς ορέγεστε, αποφεύγοντας τα πιο τουριστικά μέρη.

Στη λίμνη Κερί θα βρείτε αρκετά αξιόλογα εστιατόρια και ταβέρνες για το φαγητό σας. Έτσι, για φρέσκο ψάρι θα περάσετε από το Πόρτο Ρώμα και για κουνελάκι από το Φανάρι του Κεριού (26950 26915), μία ταβέρνα χτισμένη πάνω σε βράχο. Εάν, ωστόσο, θέλετε κουζίνα μεσογειακή με αρκετές ιταλικές επηροές το La Bruschetta είναι το κατάλληλο μέρος, πλαισιωμένο από ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια, με καλό φαγητό και θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Λίγα μέτρα από την παραλία η ταβέρνα Πατάρι προσφέρει τυπική ζακυνθινή κουζίνα σε ένα παραδοσιακό αγροτικό περιβάλλον. Το Ποπολάρος επίσης με παραδοσιακή κουζίνα μαζεύει αρκετούς ντόπιους και βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο προς τη λίμνη Κερίου. Στην περιοχή Ακρώτηρι, μια από τις πιο όμορφες της Ζακύνθου, θα βρείτε το ομώνυμο μαγαζί σ' ένα καταπράσινο κήπο με τη μεγαλύτερη ποικιλία ορεκτικών του νησιού, φτιαγμένα με μεράκι από την Δανάη και τον Πέτρο. 

Η ταβέρνα Ξυγκια βρίσκεται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που από το χωριό Αλυκές οδηγεί στην βόρεια άκρη του νησιού. Είναι από τα πιο πολυσύχναστα μέρη από Ζακυνθινούς για την ποιότητα του φαγητού, αλλά και για την μοναδική ατμόσφαιρα.

Μία από τις ταβέρνες που έχει εκτιμηθεί περισσότερο στο νησί με εξαιρετική ελληνική κουζίνα, συνοδεία παραδοσιακή τοπικής μουσικής, είναι τα Αρέκια, κοντά στην Πλατεία Σολωμού στην πόλη της Ζακύνθου. Πολύ κοντά, επίσης, στο κέντρο της πόλης στη περιοχή των «Κήπων» στεγάζεται 30 χρόνια τώρα το οινομαγειρείο Μαλάνος (2695045936), μόνιμο καθημερινό στέκι ντόπιων, αλλά και επισκεπτών της Ζακύνθου.

Εξαιρετική επιλογή και το Aresti Restaurant (2695027379) στην πόλη. Στο Κοιλιώμενο, 21 χλμ από την Ζάκυνθο, θα βρείτε την ταβέρνα Αλιτζερινοί (2695043718) με μαγειρευτά, μια αρκετά αξιόλογη επιλογή. Τέλος, κάτω από τον μεγάλων διαστάσεων, αιωνόβιο πλάτανο στο Βανάτο θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε χειροποίητο σουβλάκι και εξαιρετικά ψητά, στην ομώνυμη ψησταριά.

Στον Βασιλικό θα βρείτε κουνελάκι από τα χέρια της μαμάς συνοδεία ζακυνθινών καντάδων στον Αδερφό του Κώστα (2695035347).

Πού βγαίνουμε

Η Ζάκυνθος είναι ένα ήσυχο μέρος που ωστόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ζωντανεύει. Δύο είναι οι περιοχές που μπορείτε να απολαύσετε νυχτερινή ζωή. Η περιοχή του Λαγανά που συνήθως μαζεύει Άγγλους που επιθυμούν ένα ξέφρενο γλέντι και το Αργάσι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς με αρκετούς Έλληνες.

Κόσμο στο Λαγανά θα βρείτε παντού, συνήθως όμως τα μεγάλα parties γίνονται στο Rescue Club. Το bar Cheers είναι ιδανικό για τα απογευματινά σας κοκτέιλ, με θέα το ηλιοβασίλεμα. Πολλά μπαράκια μπορείτε να βρείτε και στην πόλη της Ζακύνθου. Γνωστά clubs είναι το Barrage κοντά στην πόλη με πανέμορφο κήπο δίπλα στη θάλασσα, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί στο Αργάσι και στον Βασιλικό και το club Base επίσης στην πόλη, το οποίο λειτουργεί από το πρωί και φημίζεται για τον εξαιρετικό ιταλικό καφέ. Αν προτιμάτε πιο ήσυχες καταστάσεις, το bar Κόκκινος Βράχος στην πλατεία Σολωμού σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει.

Specials

Αξίζει να επισκεφθείτε το Ενετικό Κάστρο, στην κορυφή του λόφου της Μπόχαλης, κτισμένο επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και επιφανών Ζακυνθινών στην πλατεία Αγίου Μάρκου στην πόλη της Ζακύνθου, τον κατάφυτο λόφο του Στράνη με την εκπληκτική θέα στο Ζακυνθινό κάμπο.

Το πανηγύρι του πολιούχου του νησιού, Αγίου Διονυσίου, στις 24 Αυγούστου, το πολυσυζητημένο ναυάγιο για να πείτε ότι το είδατε και τις Γαλάζιες Σπηλιές.