Αφιέρωμα: Πίτες ανά την Ελλάδα

Αφιέρωμα: Πίτες ανά την Ελλάδα

Ανακαλύψτε τις παραδοσιακές πίτες απο κάθε γωνιά της χώρας μας!

Πίτες Ηπείρου

Αυτό το μάθημα αφορά τις πιο νόστιμες Ηπειρώτικες πίτες. Ξεκινώντας με το πεπέκι Ηπείρου, μια αλμυρή πίτα που φτιάχνεται χωρίς φύλλο, με αλεύρι, αυγά, φέτα, γιαούρτι, εύκολα και γρήγορα! Συνεχίζουμε με την μπλατσαρά Πρέβεζας μια τοπική συνταγή με φύλλα από φρέσκα κρεμμύδια, φέτα, άνηθο, καλαμποκάλευρο, λάδι και τραχανά. Ολοκληρώνουμε με την Ζαγορίτικη αλευρόπιτα, ένα είδος τυρόπιτας χωρίς φύλλο που την συναντάμε στα Ζαγοροχώρια.ρόπο!

Πε 04/02 11:00-14:00 | Με κάρτα ανεργίας: Πε 04/02 11:00-14:00

Πίτες Μακεδονία 1

Για αρχή μαθαίνουμε να φτιάχνουμε τη κολομπαρόπιτα της Χαλκιδικής, το όνομά της βγήκε από τη λέξη ‘’κολόμπαρος’’ που θα πει γυμνός, γιατί η πίτα αυτή δεν έχει φύλλο. Φτιάχνουμε τον χυλό και γεμίζουμε με κολοκύθι, σιμιγδάλι.  Η μανιταρόπιτα Γρεβενών πρόκειται για μια αλμυρή πίτα με μανιτάρια, ντομάτες, κασέρι και μοσχοκάρυδο, συνηθίζεται και με λουκάνικα για γερά στομάχια. Στη συνέχεια έχουμε τη μπατζίνα Καρδίτσας, αλμυρή πίτα χωρίς φύλλο που συνηθιζόταν στις αγροτικές οικογένειες λόγω της απλότητάς, αλλά και της νοστιμιάς της. Τέλος η παπαυτιά Μακεδονίας, είναι αλμυρή πίτα ή πιτάκια που φτιάχνονται με τη ζύμη του ψωμιού που ανοίγεται σε φύλλο, γεμίζεται με κιμά και κρεμμύδι. 1 μάθημα, 4 πεντανόστιμες  πίτες!!!

Τρ 09/02 11:00-14:00 | Με κάρτα ανεργίας: Τρ 09/02 11:00-14:00

Πίτες Μακεδονία 2

Η γνωστή μπουγάτσα Σερρών φτιάχνεται με φύλλο κρούστας και γεμίζεται με τυρί ή κρέμα, το όνομα της το πήρε από τη τούρκικη λέξη πογάτσα που σημαίνει ζύμη.  Οι Μικρασιατικοί προσφυγές την ‘’έφεραν’’ στην στη χώρα μας και από τότε έγινε η διάσημη πίτα της Βόρειας Ελλάδας. Συνεχίζουμε με τις Σέρρες και φτιάχνουμε την λαχταριστή γλυκιά ρυζόπιτα, η οποία είναι από πάνω γυμνή από φύλλο και όπως προδίδει και το όνομα της αποτελείται από ρύζι. Η Καλλιθιώτικη πίτα της Κατερίνης, παραδοσιακή αλμυρή πίτα της πόλης, με παραδοσιακό φύλλο και βασική γέμιση κοτόπουλου, μια σπεσιαλιτέ που θα σας γαργαλίσει τον ουρανίσκο!

Πα 19/02 11:00-14:00 | Με κάρτα ανεργίας: Πα 19/02 11:00-14:00

Πίτες Θράκης & Επτανήσων

Αυτό το μάθημα μας βάζει κατά κάποιο τρόπο στο κλίμα των αποκριών, αφού η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς που θα ετοιμάσουμε συνηθίζεται τη περίοδο των αποκριών αλλά και την ημέρα της Ανάληψης. Φτιάχνεται με φύλλο και με βασική γέμιση αρνιού, ρυζιού, φέτας, κρεμμυδιού. Ταξιδεύοντας μέχρι τη Λευκάδα συναντάμε μια πίτα με ψάρι! Ο λόγος για την πεντανόστιμη και πικάντικη μαριδόπιτα Λευκάδας,  στην οποία τοποθετούνται με σειρά τα μαριδάκια καθαρισμένα . Μηλίνα, λέγεται η Θρακιώτικη τυρόπιτα, και παρασκευάζεται με χωριάτικο φύλλο, μαζί θα μάθουμε όλες τις τεχνικές και τα μυστικά για μια απολαυστική Μηλίνα! Η τέταρτη πίτα που θα μάθουμε λέγεται Γκόλιο, μια θρακιώτικη αλμυρή ξεσκέπαστη πίτα κολοκυθο-ομελέτας που θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας!

Τε 24/02 11:00-14:00 | Με κάρτα ανεργίας: Τε 24/02 11:00-14:00

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016