Σπάνια προιόντα της Ελλάδας

Σπάνια προιόντα της Ελλάδας

Παρχαροτυρ

Λένε οι Πόντιοι το μικρό τυρί από αγελαδινό γάλα με μεγάλο χρόνο ωρίμανσης. Καταναλώνεται ολόκληρο μαζί με τον εξωτερικό φλοιό που του χαρίζει η ωρίμανση. Μοιάζει αρκετά με ένα άλλο ποντιακό, το τυρί Σπηλιάς.

Αυτό το πραγματικά μοναδικό τυρί που συναντάμε σε Μακεδονία και Θράκη δανείζεται την ονομασία του από τα "Παρχάρια". Τα καταπράσινα λιβάδια, δηλαδή, απ’ όπου ανέβαιναν οι πόντιοι από την Τραπεζούντα και τον Πόντο με τα ζώα τους και την παραγωγή του χειμώνα για να περάσουν τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

Στα γλέντια που διοργανώνονταν, οι κτηνοτρόφοι έβρισκαν την ευκαιρία να πωλήσουν τα τυροκομικά τους προϊόντα.

Τα Πετρώµατα είναι µικρά πλατιά µαλακά τυράκια της Τήνου. Παράγονται από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Το φρέσκο τυρί μετά το στράγγισμα στο τυροβόλι πιέζεται ανάμεσα σε βαριές, πέτρινες πλάκες ώστε να στραγγίσει καλά και να αποβάλλει τα υγρά του.

Όταν είναι μαλακό χρησιμοποιείται σαν επιτραπέζιο τυρί, μόλις σκληρύνει γίνεται βάση για την κοπανιστή. Επίσης, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή γλυκιά τυρόπιτα που κάνουν στην Τήνο το Πάσχα. 

Στα φρέσκα και εποχιακά προϊόντα οι Λευκές µελιτζάνες Σαντορίνης. Αρκετά νόστιμη με γλυκιά γεύση και λιγότερους σπόρους από την φλάσκια και την Τσακώνικη.

Φυτεύεται συχνά μαζί με βασιλικό για να γίνει πιο γλυκιά. Καλλιεργείται στη Σαντορίνη και δίνει στρογγυλό καρπό λευκού χρώματος. Μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι απορροφά λίγο λάδι και αυτό την κάνει ιδανική στο τηγάνι.

Αν και η Καβάλα φημίζεται για τα πράσινα και λευκά σπαράγγια, ωστόσο παραγωγή συναντάμε επίσης στην Θράκη και Μακεδονία. Η συγκομιδή των σπαραγγιών γίνεται στις αρχές του Μαΐου.

Η ποιότητα του είναι από τις καλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού το κλίμα και το έδαφος ευνοεί την καλή ανάπτυξή του. Δυστυχώς, είναι ένα προϊόν δύσκολα εμπορεύσιμο για την Ελλάδα, αφού δεν συνδεθεί ιδιαίτερα με την ελληνική μαγειρική.

Οι Φακές Εγκλουßής Λευκάδας Καλλιεργούνται μέχρι σήμερα με παραδοσιακές μεθόδους δίνοντας αρίστης ποιότητας φακή. Η υπέροχη γεύση τους οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε κάλιο και συναντάται στο χωριό Εγκλουβή της Λευκάδος σε 730 μέτρων υψόμετρο.

Η ελάχιστη παραγωγή της προπωλείται πριν ακόμα γίνει η συγκομιδή της. Παρότι θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ΠΟΠ προϊόν, να προστατευθεί η παραγωγή της με επιδοτήσεις για την καλλιέργεια της, όπως η διάσημη ΠΟΠ γαλλική Lentille du Puy, αντιθέτως η δική μας αν και πιο νόστιμη κινδυνεύει να σταματήσει εντελώς κάθε παραγωγή.