Ποια τα βασικά στοιχεία για ένα coffee shop

Ποια τα βασικά στοιχεία για ένα coffee shop

1. ΕΝΑ ΣΑΦΕΣ & ΑΚΡΙΒΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Το πρώτο βήμα για μια νέα επιχείρηση καφέ είναι η σύνταξη του επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο θα βοηθήσει απαντώντας σε σημαντικές ερωτήσεις που μέχρι τώρα έχει ο νέος επιχειρηματίας για το ποιος είναι ο στόχος, μέχρι που επιθυμεί να φτάσει η επιχείρηση και πώς θα το καταφέρει.

Θα αναγκάσει τον συντάκτη να υπολογίσει όλα τα έξοδα επένδυσης, καθώς και τα μηνιαία πάγια, τις προβλεπόμενες πωλήσεις και τον όγκο πωλήσεων που χρειάζεται για να είναι επικερδής η μονάδα.

Ένα καλογραμμένο και καταρτισμένο πλάνο θα υποστηρίξει και την αναζήτηση επιχορηγήσεων ή δανειοδοτήσεων, ακόμα και την εξεύρεση πιθανών συνεργατών, αποδεικνύοντας πως η επιχείρηση μπορεί να είναι όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και επικερδής.

2. ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ένας επιτακτικός λόγος για την εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας είναι το γεγονός ότι, ενώ οι άνθρωποι αγαπούν τον καφέ, έρευνες αναφέρουν ότι σπάνια θα έβγαιναν έξω από το δρόμο τους για τον απολαύσουν.

Με λίγα λόγια η επιχείρηση πρέπει να βρίσκεται ‘where the action is’. Συνήθως πρόκειται για εμπορικούς δρόμους, γωνιακά σημεία, περάσματα ή στάσεις σε αυτοκινητόδρομους. Η διαδικασία όχι μόνο απαιτεί χρόνο, αλλά εάν ενδιαφέρεστε για σημείο όπου προΰπηρχε ανάλογη επιχείρηση, σίγουρα θα ζητηθεί αέρας.

Η τοποθεσία κρίνεται κατά πολύ βάσει του concept που έχετε αναπτύξει, οπότε ένα upscale coffee shop ενδείκνυται σε μία κεντρική, εμπορική premium περιοχή ή σε ένα ήσυχο περιβάλλον με θέα.

Ωστόσο, πρέπει να συνυπολογιστεί και ο τρόπος προσάρτησης νέας πελατείας αν π.χ. θα γίνει από γνωριμίες, διαφήμιση ή λόγω εμπορικού περάσματος.

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να καταλάβει ο ενδιαφερόμενος είναι ότι προκειμένου να διεκδικήσει ένα καλό spot πρέπει να περιμένει όσο χρειάζεται.

Δύο τύποι είναι οι κατάλληλοι για μια επιχείρηση καφέ: high-migratory και captive-audience. Οι high-migratory ουσιαστικά βρίσκονται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, αθλητικές εγκαταστάσεις, καλλιτεχνικά κέντρα, ψυχαγωγικά πάρκα και τουριστικές attractions, ενώ οι captive-audience περιλαμβάνουν μεγάλα blocks γραφείων, επιχειρηματικά ή βιομηχανικά πάρκα, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εμπορικές ή και πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Συνήθως σε αυτά τα coffee shops επενδύονται περισσότερα χρήματα στο design γιατί στηρίζονται στην εμφάνιση του καταστήματος για την προσέλκυση του πελατειακού κοινού.

3. LAYOUT & AMBIENCE

Σημαντικά στοιχεία στην ανάπτυξη της επιχείρησης είναι η εικόνα και η ταυτότητα του μαγαζιού ξεκινώντας από το όνομα, τα χρώματα, το interior decoration έως και τις επιχειρηματικές κάρτες. Εάν η εικόνα δεν έχει στηθεί σωστά από την αρχή, με μελέτη από μηχανικό και αρχιτέκτονα, οι πωλήσεις κάποια στιγμή θα φανερώσουν τις σαφείς αδυναμίες.

Η ατμόσφαιρα που επίσης δημιουργείται με βάση το design είναι από τα βασικά marketing tools που θα χρησιμοποιηθούν για τον χώρο. Η αίσθηση που αποπνέει, το feeling που δίνει, το πόσο ισχυρό είναι το brand που δημιουργήθηκε και πόσο καλά δένει με τα υπόλοιπα στοιχεία αποτελούν την υπογραφή του χώρου.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, τα όποια στοιχεία διαφοροποιούν την επιχείρηση ενδυναμώνοντας την θέση της θα αποτελέσουν ακρογωνιαίο λίθο στις πωλήσεις. Πρέπει ο πελάτης με την είσοδό του στον χώρο να δέχεται ξεκάθαρα μηνύματα, να αισθάνεται το καλωσόρισμα, να μπορεί με άνεση να διαβάσει τα μενού και να επιλέξει ότι επιθυμεί, ακόμα και να του δημιουργηθούν ανάγκες που μέχρι πριν δεν είχε.

Η εργονομία, το human engineering παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του concept για το layout του χώρου. Πόσο λειτουργικά θα κατασκευαστεί για να διευκολύνονται οι σερβιτόροι, πού είναι τοποθετημένες οι τουαλέτες, πόσο κοντά είναι τα τραπέζια, που βρίσκεται η κουζίνα, εάν υπάρχει ασφάλεια, τι μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση. Σίγουρα η εργονομία πρέπει να συνοδέψει το interior design κατά την κατασκευή.

4. ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Δημιουργώντας το concept της επιχείρησης, δεν σημαίνει πως μια καφετέρια ολοκληρώθηκε. Βασικό προϊόν της είναι ο καφές και τα παράγωγα ή συνοδευτικά του. Επιλέγοντας την μηχανή του καφέ είναι σαν να επιλέγετε το μέλλον της επιχείρησης και τον χαρακτήρα της.

Χρειάζεται μελέτη της αγοράς, απόλυτη προσαρμογή της στα δεδομένα της επιχείρησης και φυσικά δυνατότητα για αντικατάσταση, τεχνική υποστήριξη κα.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες που επωφελούνται από τις εταιρείες καφέ της προσφοράς δανείου της μηχανής, παραβλέποντας τι πραγματικά χρειάζεται η επιχείρηση. Μακροπρόθεσμα οι περισσότεροι οδηγούνται σε λάθη.

Το ίδιο ισχύει για κάθε συσκευή που θα χρησιμοποιείται καθημερινά με σκοπό την αποφόρτιση σε ώρες αιχμής και φυσικά την παροχή υπηρεσιών ανάλογων της εμβέλειας του καταστήματος.

5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΜΕΝΟΥ

Το μενού είναι ότι ορέγεται ο πελάτης από την επιχείρησή σας και πρέπει να εναρμονίζεται πλήρως στην περιοχή, στο concept και το πελατολόγιο. Η λειτουργία του καταστήματος, οι περιορισμοί στα κόστη ή τον χώρο είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη στην δημιουργία του μενού.

Ο καφές συνήθως πουλιέται το πρωί μέχρι τις 10, οπότε αν υπολογίζετε να μείνετε ανοιχτοί όλη μέρα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα υποστηρίξετε τις πωλήσεις της επιχείρησης, όπως προσφέροντας έξυπνες ιδέες πρωινού και μεσημεριανού με bagels, granola, γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και waffles, sandwiches, smoothies και γρανίτες.

Φυσικά όλα αυτά είναι τα συνοδευτικά του καφέ ο οποίος είναι το βασικό προϊόν της επιχείρησης.

6. ΕΠΑΝΔΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η πρόσληψη των κατάλληλων ανθρώπων θα σας λύσει τα χέρια την σωστή στιγμή. Όσο καλά και αν έχετε στήσει την επιχείρηση, οι βιαστικές λύσεις στην επάνδρωση της επιχείρησης σας μπορεί να αποβεί μοιραία.

Για την πρόσληψη των κατάλληλων ανθρώπων, καλό είναι να ψάξετε για συγκεκριμένα προσόντα και εμπειρία και να τα συνδυάσετε με τον χαρακτήρα των ανθρώπων που εξετάζετε. Σίγουρα ένας ικανός υπάλληλος μπορεί να εκπαιδευτεί περαιτέρω σε θέματα που δεν γνωρίζει όπως στην χρήση μιας ιδιαίτερης επαγγελματικής μηχανής καφέ.

Φυσικά όσο και αν μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους ανθρώπους, σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να τους αλλάξετε. Γι’ αυτό αν κάτι δεν σας αρέσει από την αρχή, πιθανότατα αργότερα θα διογκωθεί σε προβλήματα που αργά ή γρήγορα πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Σημαντικό είναι να μεταδώσετε όλο τον σεβασμό που τρέφετε για την επιχείρηση που μόλις ετοιμάσατε, για να μπορούν και εκείνοι με την σειρά τους να το μεταδώσουν στους πελάτες.

Η συνεχής εκμάθηση και εκπαίδευση των υπαλλήλων, όσο χρόνο ή κόστη και αν απαιτεί, πάντοτε στο τέλος αποδίδει στο μέγιστο βαθμό βγάζοντάς σας από τον πονοκέφαλο.

Εξάλλου το employee turnover κοστίζει πολύ περισσότερα από το employee loyalty σε μία επιχείρηση, όμως αυτό είναι στο χέρι του manager να το εμφυσήσει στους εργαζόμενους.

7. ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ

Η κατάρτιση των σερβιτόρων, η πληροφόρηση για το μενού, ο χειρισμός καταστάσεων σε ώρες αιχμής και η συμπεριφορά του service ενώπιον του πελάτη κατά την επίσκεψή του στο χώρο σας αποτελεί επίσης στοιχείο που κρίνει κατά πολύ την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ο πελάτης προσμετράει τα πάντα σε μια επιχείρηση και αποφασίζει στο τέλος αν αξίζει να την επισκεφτεί ξανά. Το πόσο καλά υποστηρίζετε το προϊόν σας σημαίνει πόσο το σέβεστε.

8. LEADERSHIP

Για να διοικήσετε μία επιχείρηση σε καθημερινή βάση, πρέπει να προγραμματίζετε και οργανώνετε κάθε λεπτομέρεια. Από το προσωπικό, όπως να έχετε ένα πρόγραμμα βαρδιών των εργαζομένων με εναλλακτικές σε περίπτωση προβλήματος και έναν υπεύθυνο σε κάθε βάρδια εάν χρειαστεί να λείψετε.

Ένα ξεκάθαρο εργασιακό περιβάλλον δημιουργεί τις καταλληλότερες προοπτικές για σταθερότητα και λειτουργικότητα. Καλό είναι να εμφυσήσετε τους στόχους σας, τις ανησυχίες σας και τους προβληματισμούς για ότι συμβαίνει στην ομάδα σας ζητώντας την γνώμη κάθε εργαζομένου για όσα πιστεύει πως θα έπρεπε να αλλάξουν.

Μην διστάσετε να απομονώσετε εργαζομένους που με ίντργκες και συνεχόμενα παράπονα διασπούν την ενότητα στο ανθρώπινο δυναμικό. Μία ενωμένη ομάδα με ενιαίο πνεύμα συνεργασίας και προτεραιοτήτων σημαίνει πως σίγουρα γνωρίζετε πώς να ηγείστε της επιχείρησής σας.

9. MARKET YOUR BUSINESS

Η μεγάλη πρόκληση για τον ιδιοκτήτη μιας μονάδας καφέ είναι ο καθημερινός ανταγωνισμός με άλλα coffee shop στην περιοχή, κάποια από τα οποία μπορεί να ανήκουν σε μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες με μεγάλα διαφημιστικά budgets.

Φυσικά κανείς δεν περιμένει την καθοδική πορεία για να δράσει. Κάθε προσπάθεια δημόσιας προβολής πρέπει να στηρίζεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο και να ακολουθεί συγκεκριμένα guidelines. Διαφορετικές κινήσεις σχεδιάζονται για μία επιχείρηση που μόλις άνοιξε σε σύγκριση με μία επιχείρηση που ήδη λειτουργεί στο χώρο περισσότερο από μία διετία.

Η δημόσια προβολή αποτελεί βασική έκφραση των αναγκών της επιχείρησης. Εφόσον έχετε εξασφαλίσει ένα δυνατό brand make up μπορείτε να στηρίξετε ολόκληρη την στρατηγική σας πάνω στο concept του χώρου σας.

Ένα καλό marketing plan θα σας βοηθήσει να μην ξεφύγετε από τον στόχο σας και φυσικά από το budget σας, ακόμα και εάν είστε μία μικρή επιχείρηση. Δημιουργείστε στόχους εφικτούς, μικρούς στην αρχή και προσπαθήστε να διαμορφώσετε μία στρατηγική για να τους φτάσετε. Κάθε στόχος αποτελεί και μία μικρή επιτυχία.

10. DEVELOP EFFECTIVE OPERATIONAL SYSTEMS

Καθημερινά έρχεστε αντιμέτωποι με χιλιάδες προκλήσεις που πρέπει να έχετε προβλέψει. Ο καλύτερος τρόπος να είστε έτοιμοι να αντεπεξέλθετε είναι να διαμορφώσετε συστήματα οργάνωσης και ελέγχου σε καθημερινή, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.

Έτσι θα είστε σε θέση να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τι δεν πάει καλά και πώς μπορεί να διορθωθεί. Ζητείστε πληροφορίες από τον λογιστή σας για να μπορέσετε να αντλήσετε όλες τις οικονομικές πληροφορίες που χρειάζεστε και να τις οργανώσετε σε σύστημα ελέγχου.