Νέα πρόκληση για τη ζυθοποιία οι «πράσινες μπύρες»

Νέα πρόκληση για τη ζυθοποιία οι «πράσινες μπύρες»

Αν και οι «πράσινες» μπύρες δεν αποτελούν πρόκληση για τους ζυθοποιούς, ωστόσο η βιομηχανία οφείλει να υποταχθεί τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και να υιοθετήσει μια νέα οικολογική και περισσότερο υγιεινή παραγωγή στα προϊόντα της.

Η Αμερικάνικη WWF δήλωσε πως οι ζυθοποιοί ακολουθούν όλο και περισσότερο τα παραδείγματα των κατασκευαστών αναψυκτικών στον περιορισμό του οικολογικού αντίκτυπου που έχει ο κύκλος παραγωγής τους.

Μέλη της υποστήριξαν, επίσης, ότι αν και η πίεση που δέχονται οι κατασκευαστές των μεγαλύτερων brands αναψυκτικών, για να διασφαλίσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο παραγωγής, είναι μεγάλη, οι περισσότεροι ζυθοποιοί μόλις τώρα συνειδητοποιούν την σημασία μιας, φιλικά προσκείμενης προς το περιβάλλον παραγωγής.

Οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες έχουν επηρεάσει όλους τους κλάδους τροφίμων και ποτών με την παραγωγή μπύρας να αντιμετωπίζει αρκετούς προβληματισμούς.

Η χρήση νερού για την παραγωγή της αποτελεί ίσως τον βασικότερο, ειδικά για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές ξηρές και άνυδρες.

Οι ζυθοποιοί, πάντως, δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον, μια και η βιομηχανία οφείλει να ελαττώσει τη χρήση ενέργειας που επιφέρει και τη μεγάλη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Σημαντικό και το παράδειγμα της SABMiller, η οποία μέσα από ένα σχέδιο 10 βημάτων δεσμεύεται σε μια σειρά μέτρων με στόχο την παύση των εκπομπών άνθρακα και τη χρήση νερού στα σημεία παραγωγής.

Carbon Friendly Beer

Καλά νέα για το περιβάλλον έρχονται και από την Αυστραλία, όπου η ζυθοποιία Fosters διέθεσε στην αγορά την CascadeGreen (Πράσινος Καταρράκτης) ένα νέο προϊόν προορισμένο αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά και πιστοποιημένο από την Κρατική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Η ζυθοποιία τονίζει πως η ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού είναι ικανοποιητική, καθώς πλέον μεγάλο μέρος των καταναλωτών αναζητά εναλλακτικά πιο «πράσινα» προϊόντα.

Εντυπωσιακό είναι το ότι η εταιρία τα τελευταία 6 χρόνια έχει μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 16% και τη χρήση νερού κατά 30% ανά μονάδα παραγωγής.

Δυναμική παρουσία της Heineken στην Ελβετία

Η Heineken ανήγγειλε τα σχέδιά της σχετικά με την απόκτηση μέρους της ελβετικής ποτοποιίας Eichhof σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την παρουσία της και να εδραιωθεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στη χώρα, με μερίδιο 23% στην εγχώρια αγορά.

Στο σύνολό της η ζυθοποιία του Eichhof απασχολεί 450 άτομα προσωπικό και δραστηριοποιείται στη Λουκέρνη, με μέγιστη παραγωγική ικανότητα 400.000 εκατόλιτρων.

Εκτός από τις μπύρες, η Heineken αποβλέπει, επίσης, στα μη οινοπνευματούχα ποτά της Eichhof και τις επιχειρήσεις οίνου.

SAB και  Coors μαζί σε αμερικανική κοινοπραξία

Οι SABMiller και Molson Coors διόρισαν δύο νέα στελέχη, τον Tim Wolf και τον Gavin Hattersley, ο καθένας με ευδιάκριτα και σαφή καθήκοντα, για λογαριασμό της προγραμματισμένης κοινοπραξίας στην αμερικανική αγορά μπύρας.

Όταν αναγγέλθηκαν τα σχέδια συνεργασίας τον περασμένο Νοέμβρη, ο αντιπρόεδρος της Molson Coors, Pete Coors, τόνισε ότι η κίνηση αφορούσε άμεσα την πρόκληση για παραγωγή μπύρας μέσα στις ΗΠΑ  από τους ανταγωνιστές της και τη μεταβαλλόμενη καταναλωτική ζήτηση.

Οι SABMiller και Molson Coors θα τηρήσουν ίσα δικαιώματα ψήφου στη συνεργασία, αν και τα οικονομικά συμφέροντά τους θα διαφέρουν – 58% και 32% αντίστοιχα.

Η SABMiller υποστηρίζει ότι το από κοινού portfolio με εμπορικά σήματα όπως οι μπύρες Peroni, Miller, Molson και η craft Leinenkugel μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις στον τομέα του marketing.

H Grolsch στην SAB Miller

Οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε η εξαγορά της Royal Grolsch από την SAB Miller.

Η SAB Miller, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ζυθοποιίας στον κόσμο, η οποία δραστηριοποιείται σε 60 χώρες κι έχει στο portfolio της διεθνώς αναγνωρισμένες μπύρες, όπως η Miller Genuine Draft, η Pilsner Urquell και η Peroni Nastro Azzurro.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, η συμφωνία, η οποία έκλεισε στα 1,2 δις. δολάρια, αναμένεται να προσθέσει στο ήδη πλούσιο πορτφόλιό της SAΒ Miller, ένα ακόμη σημαντικό premium προϊόν, στην προσπάθειά της να διευρύνει την δραστηριότητά της, τόσο στις ανεπτυγμένες (Κεντρική Ευρώπη), όσο και στις αναπτυσσόμενες (Αφρική, Λατινική Αμερική) αγορές για την μπύρα.

Η Ολλανδική εταιρία Grolsch, είναι μια αξιοσέβαστη δύναμη στην παγκόσμια αγορά μπύρας, καθώς έχει μια παράδοση 400 περίπου ετών στην ζυθοποιία (από το 1615), και είναι γνωστή κυρίως για την ομώνυμη μπύρα, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την ποιότητά της.

Carslberg: Η Νο 1 lager στη Μεγάλη Βρετανία

Τα τελευταία νούμερα που δημοσιεύτηκαν από τη Nielsen έδειξαν ότι η Carlsberg πέρασε πρώτη σε πωλήσεις ανάμεσα στις ξανθές μπύρες της βρετανικής αγοράς, αφήνοντας δεύτερη τη Stella Artois.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Carlsberg πούλησε 495 εκατομμύριο πίντες, έναντι 491 πιντών της Stella, η οποία κρατούσε την πρωτιά από τα μέσα της δεκαετίας του '90. H Carlsberg δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής σχόλια - πιθανώς προτιμά να αφήσει τους αριθμούς να «μιλήσουν», όμως η αντίπαλη InBev χαρακτηρίζει την αναφορά «άδικη» επισημαίνοντας ότι τα στατιστικά βασίζονται σε πωλήσεις προϊόντων ολόκληρου του ομίλου.

Ο Πρόεδρος της InBev στη Μ. Βρετανία Stuart McFarlane επιμένει ότι η Stella Artois  παραμένει η κορυφαία σε πωλήσεις «ξανθιά» ξεπερνώντας την ανταγωνίστριά της σε όλα τα επίπεδα.

H Pilsner χορηγός για το City Nights

Ένα μοναδικό βραβείο φωτογραφίας, μέρος της παγκόσμιας καμπάνιας ‘DeeperPerspective’ θεσπίζει η PilsnerUrquell σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με στόχο την υποστήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από το φωτογραφικό φακό. 

Το βραβείο  ‘CityNights’ που απευθύνεται σε επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους και παρουσιάζεται στα πλαίσια της Photobiennale/ 20ης Φωτογραφικής Συγκυρίας.

Θέμα του είναι η εικόνα της πόλης τη νύχτα. Το 1ο βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των € 3.000 ενώ το σημαντικότερο είναι πως οι καλύτερες φωτογραφίες των νικητών  θα παρουσιαστούν σαν μια ολοκληρωμένη έκθεση στο πλαίσιο της Photobiennale/ 20ης Φωτογραφικής Συγκυρίας. www.citynights.gr. 

FreshSounds

Η Miller σε συνεργασία με την KLIK records παρουσιάζουν τον διαγωνισμό ‘Fresh Sounds’ στα πλαίσια της διεθνούς μουσικής πρωτοβουλίας της Miller.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει τις νεοεμφανιζόμενες μουσικές σκηνές σε κάθε χώρα, προβάλλοντας τις καλύτερες νέες μουσικές σε εθνική εμβέλεια και δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες, που δεν έχουν πρόσβαση στην μουσική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα στην χώρα μας, οι συμμετέχοντες καλούνται να κάνουν το δικό τους remix σε 7 κομμάτια καταξιωμένων καλλιτεχνών της KLIK records, και στην συνέχεια να το ‘ανεβάσουν’ στο ειδικά διαμορφωμένο site www.millerfreshsounds.gr.

Παράλληλα, αυτοί που θα ξεχωρίσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν και  το προσωπικό τους dj set.

Το κοινό θα ψηφίσει το αγαπημένο του remix, και σε συνδυασμό με την ψήφο της επιτροπής, που έχει σχηματιστεί για το Μιller Fresh Sounds, θα αναδειχθεί ο τελικός νικητής.

Mάλιστα, όλοι ανεξαιρέτως (ακόμη και αυτοί που δεν θα συμμετέχουν με remix στον διαγωνισμό) με την εγγραφή τους στο site, μπαίνουν αυτόματα στην κλήρωση για ένα ταξίδι για 2 άτομα με όλα τα έξοδα πληρωμένα για το Seattle προκειμένου να παρακολουθήσουν το Bumbershoot (30/8 – 1/9), ένα από τα μεγαλύτερα music-art festivals των ΗΠΑ