Δελφοί, a cultural escape

Δελφοί, a cultural escape

«Ομφαλός της Γης», τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, παγκόσμιο κέντρο φυσιολατρικής άθλησης & αναψυχής και ένας από τους «Ιερούς τόπους» του κόσμου που στα όριά του δεσπόζει μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού του Παρνασσού.

Ποιος θα μας έλεγε πως οι Δελφοί διαθέτουν ακόμα τη δύναμη να εξουσιάζουν τις αισθήσεις των επισκεπτών που τους επισκέπτονται. Μόλις 15' από τη θάλασσα με κοντινούς παραδοσιακούς οικισμούς (Χρισσό), οι καθημερινές εξορμήσεις αποκτούν έναν multi culti χαρακτήρα.

Στους πρόποδες του Παρνασσού, σε ένα υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα στις Φαιδριάδες- δύο θεόρατους βράχους, βρίσκεται το ιερό των Δελφών, το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν εκεί οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου. Για πολλούς αιώνες αποτελούσε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης, φύλακάς του οποίου ήταν ο δράκοντας Πύθων. Ο Θεός Απόλλωνας, όμως κατάφερε και σκότωσε τον Πύθωνα για να ιδρύσει το δικό του ιερό από τους Κρήτες. Ιστορικά αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο συνεχόμενο υπεραιωνόβιο ελαιώνα στην Ελλάδα.

Όσοι αγαπάνε τον Αγροτουρισμό, τη φυσιολατρεία, τους εναλλακτικούς τρόπους άσκησης, την περιήγηση και την εξερεύνηση, μπορούν σίγουρα να ανακαλύψουν πληθώρα προτάσεων, όπως πεζοπορία στο παγκόσμιο μονοπάτι Ε4, ποδηλασία βουνού, εξερεύνηση σπηλαίων, αναρρίχηση σε βράχο και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Το πολύ καλό κλίμα της και η σύνδεσή με άλλους κοντινούς προορισμούς καθιστούν τους Δελφούς έναν ιδανικό, καλοκαιρινό προορισμό. Έτσι, όσοι προγραμματίζετε να επισκεφθείτε την περιοχή, προγραμματίστε επίσης εξορμήσεις στις ακρογιαλιές του Γαλαξιδίου, της Άμφισσας, της Δεσφίνας, της Ιτέας, της ιστορικής Γραβιάς, καθώς και στα παραδοσιακά χωριά του Παρνασσού .

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ

Να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, ένα από τα πιο σημαντικά της Ελλάδας και φυσικά τo Μαντείο. Ακόμα, περάστε μια βόλτα από το Χρισσό ή αρχαία Κρίσσα, μόλις 5 χιλιόμετρα από τους Δελφούς στον δρόμο για Ιτέα και Άμφισσα, για να περπατήσετε στον παραδοσιακό οικισμό με τα όμορφα διατηρητέα κτίρια δίπλα στον ελαιώνα της Άμφισσας.

Για τους φυσιολάτρεις, η όμορφη Δεσφίνα δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί από τους τουρίστες και έτσι θα απολαύσετε μια μέρα στα πέτρινα στενά και τις όμορφες πλατείες του χωριού με το απέραντο πράσινο και το ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό.

ΠΩΣ ΠΑΤΕ

Αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ οι Δελφοί είναι μόνο δύο ώρες από την Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.visitdelphi.gr και στο τηλέφωνο 22650 82900.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

ΔΕΛΦΟΙ

ΒΑΚΧΟΣ

Απόλλωνος 31, Δελφοί, 22650 83186, www.vakchos.com

Οικογενειακή ταβέρνα με σπιτικά μαγειρευτά και σχάραw. Πρωταγωνιστές τα πουλερικά και το κυνήγι. Με βεράντα και όμορφη θέα. 

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

Παύλου & Φρειδερίκης 33, Δελφοί, 22650 83250

Ελληνική κουζίνα με ιδιαίτερα πιάτα όπως το αγριογούρουνο στιφάδο.

ΣΟΥΒΛΑΚΙ

για σουβλάκι

ΠΕΛΑΡΓΟΣ

για ντόπιο κρέας

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

ΤΟ ΜΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΤΣΑΣ

Οιάνθης στην παραλία, Γαλαξίδι, 22650 41059

Το πιο γνωστό και δημοφιλές εστιατόριο στο Γαλαξίδι. Στεγάζεται σε ένα όμορφο παραδοσιακό κτίριο στον κεντρικό δόμο της παραλίας. Είναι το προσωπικό μεράκι της ιδιοκτήτριας του κυρίας Μαρίτσας που το έχει διακοσμήσει με ιδιαίτερο γούστο. Τα πιάτα είναι όλα παραδοσιακά και καλομαγειρεμένα. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις πίτες και τα μύδια που είναι προνόμιο της περιοχής. Παρέα με τον άγη ακριβώς δίπλα σερβίρουν αστακομακαρονάδες διατηρώντας το επίπεδο ψηλά. Μάλλον πρέπει πρώτα να τηλεφωνήσετε για να βρείτε τραπέζι.

Τάσος (Γαλαξίδι)

Για φρεσκότατο ψάρι που να μυρίζει και θάλασσα.

Μπεμπέλης (Γαλαξίδι)

Μεζεδοπωλείο και φαγάδικο με νοστιμιά, ατμόσφαιρα και αποψη.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

ΔΕΛΦΟΙ

Για θέα στη θάλασσα, το ACROPOLE είναι μια αρκετά προσιτή διαμονή για οικογένειες, 22650 82675-7, www.delphi.com.gr.

Όλα ξενοδοχεία του ίδιου ομίλου, DELPHI PALACE, ART PYTHIA, KING INIOHOS (22650-82151, 82703, 22650-82764, www.delphi-hotels.gr), διατίθενται με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα και χώρους δημιουργημένους με απόλυτο σεβασμό στο ευρύτερο περιβάλλον σε καθαρές και λιτές γραμμές.

Στο CASTALIA (22650 82205-7) θα βρείτε απλά και φροντισμένα δωμάτια με θέα, όπως επίσης στο ARION (22650-82097 22650 82097, www.hotel-arion.gr), καλαίσθητος ξενώνας με υπέροχη θέα και στο PARNASSOS 22650-82321 22650-82621 www.parnassos.org 

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Ο ΓΑΝΥΜΗΔΗΣ (Ν. Γουργούρη 16, 2265041328) είναι το Γαλαξιδιώτικο σπίτι που έκανε διάσημο ο Ιταλός Μπορύνο Περόκο. Κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό προσφέροντας ήσυχες στιγμές στη διαμονή σας. Το πρωινό του φημίζεται για τις σπιτικές μαρμελάδες, το χωριάτικο ψωμί, τις πίτες, όλα σερβιρισμένα στην λουλουδιασμένη αυλή.

Η VILLA ΟΙΑΝΘΕΙΑ (Ανεξαρτησίας 1, Χηρόλακας , 22650 42433-4) σε νεοκλασικό ύφος που ακολουθεί την αρχιτεκτονική των σπιτιών του Γαλαξιδίου σε ένα διώροφο σπίτι απέναντι από το δημαρχείο. Εικαστικές λεπτομέρειες το καθιερώνουν ξεχωριστή διαμονή για τα βιτρό της ζωγράφου Θωμαϊδος Ρηγάκη, την πόρτα σχεδιασμένη από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μπρούνο Καστανιέρι και δωμάτια εικονογραφημένα από τον ζωγράφο Γιώργο Κυριαζόπουλο.

Το HOTEL ARGO: 22650-4996 σε πιο μοντέρνο ξενοδοχείο με άνετους και φωτεινούς χώρους και το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ (22650-42292), ένα εξαίσιο μικρό ξενοδοχείο που παίρνει άριστα παντού.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΝΙΟ

Στο Γαλαξίδι για τα γαλήνια και καθαρά νερά, στον Τολοφώνα στην Ερατεινή, για τα παραλιακά θέρετρα και παραλίες, αλιευτικά καταφύγια και ψαρότοπους αλλά και μοναδικά αξιοθέατα. Στον Κρισσαίο Κόλπο, όπου βρίσκεται η Ιτέα, η γνωστή παραθαλάσσια κωμόπολη σε μια από τις όμορφες παραλίες της για χαλάρωση. Η πολύ καλή μαρίνα που διαθέτει η πόλη, την μετατρέπουν σε έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό.

FLASH

Αδελφοποιημένες πόλεις με τους Δελφούς είναι η Τόνγκα στην Ιαπωνία και το Τεοτιχουακάν στο Μεξικό.

ΒΟΧ TIPS

Με ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ θα θαυμάσετε από κοντά το ναό του Απόλλωνα, τους Θησαυρούς, το θέατρο, το στάδιο -όπου διεξάγονταν τα Πύθια- τη Θόλο, το Γυμνάσιο αλλά και τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου όπως ο Ηνίοχος, η Σφίγγα, ο Κλεόβις και ο Βίτων και πολλά άλλα.

Συλλογές Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών

  • Ο Θησαυρός των Αθηναίων
  • Ο Θησαυρός των Σιφνίων
  • Γλυπτά Ελληνιστικής Τέχνης
  • Αετώματα του Ναού του Απόλλωνα

Αξιοσημείωτα εκθέματα

  • Ηνίοχος
  • Ομφαλός
  • Κλεόβις και Βίτων