Weekend στην Επίδαυρο

Weekend στην Επίδαυρο

Απ' όπου κι αν προσεγγίσει κανείς την περιοχή της Επιδαύρου, βόρεια από την παραθαλάσσια διαδρομή της Κορίνθου, ή από το Ναύπλιο μέσω του Λυγουρίου, η πληθωρική φύση είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη στον επισκέπτη της.

Ο τόπος είναι περιτριγυρισμένος από το γαλήνιο γαλάζιο της θάλασσας και στολισμένος με το καταπράσινο της ελιάς και του πεύκου. Κάθε χρόνο η Παλαιά Επίδαυρος, φιλοξενεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε ένα Φεστιβάλ που αναγεννιέται μέσα από τον ίδιο του τον χαρακτήρα. Δύο αρχαία θέατρα, το μεγάλο για τις αρχαίες τραγωδίες και το μικρό για τις μουσικές εκδηλώσεις γεμίζει τον μικρό κόλπο με δρώμενα.

Όμως, η περιοχή κρύβει περισσότερες ομορφιές για όσους επιζητούν στιγμές ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και αναψυχής με αποκορύφωμα τον Ιούλιο με την διοργάνωση του Αγροτουρισμού, όπου προβάλλονται παραδοσιακά προϊόντας της Επιδαύριας γης πλαισιωμένο από πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το γραφικό ψαροχώρι της Αρχαίας Επιδαύρου είναι ένα από τα ομορφότερα, φυσικά λιμανάκια της χώρας μας, δίπλα του βρίσκεται και η χερσόνησος «νησί» που φιλοξενεί το μικρό αρχαίο θέατρο «Κοχύλι του Αργοσαρωνικού». Τους καλοκαιρινούς μήνες η προκυμαία διαμορφώνεται σε μία μεγάλη αγορά-εκθετήριο για βιβλία, προϊόντα και μικροαντικείμενα.

Τα όμορφα χωριά που την περιβάλλουν αποτελούν τόπους γεμάτο μεθυστικά αρώματα και φυσικά χρώματα. Νεότερος προορισμός, η Δήμαινα, βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα γεμάτη από ροδακινιές, βερικοκιές, αχλαδιές, πορτοκαλιές και ελιές για εκείνους που λατρεύουν τις ‘λαθραίες’ γευσιγνωσίες.

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται το Κολιάκι, μία μικρή γαστρονομική πρόκληση, φημισμένη για τις χυλοπίτες και το ψωμί και η Τραχειά με αρκετές ταβέρνες και αγορά για παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα. Το Λυγουριό είναι το απόλυτο food destination μετά τις εκδηλώσεις. Γεμάτο ταβέρνες που φημίζονται για τα ντόπια κρέατά τους, αρκετοί διάσημοι κάνουν το πέρασμά τους τιμώντας το μέρος με την παρουσία τους.

ΠΩΣ ΠΑΤΕ

Οδικώς θα περάσετε από την Εθνική Αθηνών-Κορίνθου προς Επίδαυρο. Εναλλακτικά με πλοίο (Υδραϊκή Ναυτική Εταιρεία, 210 3230100-7) από τον Πειραιά (αποβάθρα Ε1), με δρομολόγια ειδικά για τις παραστάσεις του Αρχαίου Θεάτρου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 17:15. Άφιξη στην Αρχαία Επίδαυρο και αναχώρηση μετά την παράσταση, όπου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σερβίρεται δείπνο (€60 ενήλικοι, €35 παιδιά).

Μπορείτε επίσης να μεταφερθείτε με το ειδικό δρομολόγιο των ΚΤΕΛ Αργολίδας (2105122516, 210 5122513) από το Σταθμό του Κηφισού για το θέατρο της Επιδαύρου με επιστροφή μετά την παράσταση. Επιπλέον, πούλμαν ή και δυνατότητα οργανωμένης εκδρομής προσφέρουν αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία όπως το Συρίγος (2103235500, 2103223000, www.syrigostravel.gr).

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι επισκέπτες που κάνουν τη βόλτα τους στο ψαροχώρι της Αρχαίας Επιδαύρου και το Λυγουριό πριν και μετά από το αρχαίο δρώμενο. Οι ταβέρνες στο Λυγουριό είναι εξαιρετικές, παρ’ όλα αυτά το καλοκαίρι, δύσκολα βρίσκεις ακόμα και σκαμπό για να κάτσεις. Ο ‘Λεωνίδας’ (27530/22115) θεωρείται η old time classic ταβέρνα που συγκεντρώνει τους περισσότερους επωνύμους.

Εναλλακτικά όμως μπορείτε να μείνετε στο ψαροχώρι της Αρχαίας Επιδαύρου που είναι λίγο πιο ήσυχα και να δοκιμάσετε παραδοσιακές νοστιμιές στο ‘Καλογερικό’ που βρίσκεται στο δρόμο για το camping Bekas, στο γωνιακό ‘Περιβόλι’ μέσα στην καταπράσινη του αυλή ή την ‘Μουριά’ (27530/41218, 27530/42101) εάν σας έλειψε το γουρουνόπουλο.

Για όσους αρέσκονται στα πιο απλά, στο Camping Μπέκας λειτουργεί εστιατόριο που μαγειρεύουν γυναίκες της Επιδαύρου, απλά, προσιτά και παραδοσιακά. Επίσης, η κα Βασιλική είναι το γνωστό στέκι των ντόπιων στο χωρίο της Αρχαίας Επιδαύρου, 3-4 τραπέζια και ότι βγάλει η κατσαρόλα κάθε μέρα, γι’ αυτό καλύτερα περάστε από νωρίς για να δώσετε την παραγγελία σας.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Αν αγαπάτε τη φύση και σας αρέσει το camping, o Bekas στην παραλία Γιαλάσι, είναι το πιο περιποιημένο free style accommodation με εστιατόριο και cafe-bar και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια (27530/41524, 27530/41333), όπου μπροστά του απλώνεται η βοτσαλωτή παραλία Γιαλάσι. Για πιο οργανωμένες διακοπές το Angelica Villas Hotel Bungalows (27530 41818 / 41038, 6946 684492) βρίσκεται στην Επίδαυρο με θέα τη θάλασσα, full comforts και απέχει από την παραλία μόλις 100μ.

Κοντά Γιαλάσι επίσης βρίσκεται το Aristotelis Hotel (27530 41105) και προσφέρει 30 δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα με μεγάλα μπαλκόνια με υπέροχη θέα στη θάλασσα και καλαίσθητους εσωτερικούς χώρους. Το Sunny Garden (27530-41395) στην όμορφη περιοχή του Πλάτανου, 50 μέτρα από την παραλία, προσφέρει την δροσιά του μέσα σε ένα κτήμα καταπράσινο με πορτοκαλιές. Το Ξενοδοχείο Eleni (27530-41864) διαθέτει πολυτελή δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα και όμορφα διακοσμημένα.

ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ

Εννοείται πως Επίδαυρος χωρίς ένα πέρασμα από το περίφημο «Καπάκι» (27530/41941), είναι σαν Party χωρίς τον Peter Sellers. Όσο και αν ακούγεται γραφικό, σχεδόν βγαλμένο από ταινίες του Ντούζου, η open-air ντισκοτέκ του Ηλία Τζαβέλα μαζεύει τα περισσότερα celebrities. Πρόκειται για έναν dance χώρο που θυμίζει έντονα κάτι από την εφηβική μας ζωή, γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. Είναι αδύνατο να μην περάσεις καλά, πίνοντας και χορεύοντας ως το πρωί.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΝΙΟ

Προς την Παλαιά Επίδαυρο, οι καλύτερες παραλίες είναι στο Νησί, στο Γιαλάσι και στο Καλαμάκι, όπου τα καταπράσινα νερά, εναλλάσσονται με βοτσαλώδεις και αμμουδερές παραλίες με πεύκα που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, ελιές και πορτοκαλιές. Από ιστορίες που μας μετέφεραν ντόπιοι, στη θαλάσσια περιοχή στο Γιαλάσι ήταν κάποτε βυθισμένα τα ερείπια της Αρχαίας Επιδαύρου, όμως τη δεκαετία του ’70 οι Ιταλοί πήραν σχεδόν όλα όσα μπορούσαν να μεταφέρουν.

Ακόμα, μπορεί κάποιος να διακρίνει στη βόρεια πλευρά της παραλίας, μερικά από τα βυθισμένα ερείπια που έχουν διασωθεί. Λίγα χιλιόμετρα από την Επίδαυρο, η Κάντια είναι μία από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής. Για να φτάσετε πρέπει να στρίψετε αριστερά στο Αρχαίο Θέατρο και να περάσετε μέσα από το χωριό Αδάμι όπου και θα την βρείτε.

FLASH

Για weekend αστραπή με νύχτες θεατρικές, cultur χαρακτήρα και classy ατμόσφαιρα, η Επίδαυρος προσφέρει στον επισκέπτη της κάθε λόγο να βρίσκεται εκεί.

ΒΟΧ TIPS

27/6-27/7 Πανηγύρι Αγροτουρισμού με δραστηριότητες υπαίθρου και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Μεταξύ Επιδαύρου και Ερμιόνης, στην Τραχειά ψωνίστε χωριάτικο ψωμί και κεφαλοτύρι.

Όσοι αγαπούν τη θάλασσα έχουν τη δυνατότητα μόνο τον Ιούλιο να ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοιο μέχρι την Αργολίδα απολαμβάνοντας δείπνο υπό το φως του φεγγαριού και των κεριών. Η τιμή για τη μεταφορά και το δείπνο είναι € 60 και € 35 για παιδιά ως 10 ετών. Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 2109282900, 2104291501-10.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η πώληση των εισιτηρίων ξεκινάει 3 εβδομάδες προ κάθε παράστασης στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ 2103272000

Η έναρξή της είναι στις 21:30 και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την θέση σας, αφού η ακουστική του θεάτρου είναι το ίδιο καλή σε όλα τα διαζώματα.

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, η κατανάλωση φαγητού, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, όπως και τα high heels στις κυρίες.

Μην διανοηθείτε να δώσετε φιλοδώρημα στους ταξιθέτες και εάν φτάσετε μετά την έναρξη της παράστασης, καλύτερα να κατηφορίσετε προς τις ταβέρνες αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος στους αργοπορημένους.

Υπάρχει χώρος στάθμευσης για αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του θεάτρου, www.greekfestival.gr  

Παιδιά κάτω των 6 ετών απαγορεύονται για ευνόητους λόγους.