Κεφαλλονιά

Κεφαλλονιά

«Παράδοξος τόπος» με ανθρώπους βαθιά συνδεδεμένους μαζί του. Χάριν στις πλούσιες γεωλογικές ανακατατάξεις της νήσου που δημιούργησαν παράδοξα γεωλογικά φαινόμενα, αν και όχι ανεξήγητα, το νησί αναδύει μια παράξενη γοητεία. Με συνεχείς εναλλαγές καταπράσινου και γυμνού τοπίου, απόκρημνες ακτές και ονειρεμένες παραλίες, βαθιά και επικίνδυνα νερά με ήσυχες, γαλήνιες αμμουδιές, η Κεφαλονιά αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων.

Τα αμπέλια της παράγουν το μοναδικό κρασί Ρομπόλα, ενώ οι μουσικές παραδόσεις της είναι πάντα ζωντανές με περίφημες χορωδίες και μαντολινάτες να φέρουν έντονα την επιρροή της ιταλικής κουλτούρας. Ήσυχη ζωή, υπέροχες παραλίες, έξοχη αρχιτεκτονική και νέα boutique hotels αποτελούν την νέα Κεφαλονιά που ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 απέμειναν λιγοστά από τα παλαιά σπίτια.

Είναι αγαπημένο νησί των οικογενειών για την ηρεμία που προσφέρει και για τα κρυστάλλινα νερά της, αλλά και όσων δεν φοβούνται τα χιλιόμετρα, μιας και το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο μέσο. Γραφική η βόρεια πλευρά του νησιού, με το Φισκάρδο, τον 'Ασσο και το Μύρτο να γεμίζουν το καλοκαίρι από θαλαμηγούς και επίδοξους yachters, χωρίς να αμφισβητείται η κλασσική ομορφιά του Αργοστολιού, το ελατοσκέπαστο όρος Αίνος και το διάσημο σπήλαιο της Μελισσάνης με την ειδυλλιακή λίμνη του. Αλώβητο της καταστροφής ήταν το Φισκάρδο, ένα δείγμα της επτανησιακής αρχιτεκτονικής και αισθητικής με τα γραφικά σπιτάκια του 18ου αιώνα να βρίσκονται γύρω από το μικρό λιμάνι. Νότια θα βρείτε αρχοντική ομορφιά από μικρά χωριουδάκια με καταπράσινες αυλές και ζεστούς ανθρώπους… έτοιμους να σας υποδεχθούν στα σπίτια τους!

Η Κεφαλονιά είναι ένα μέρος που σίγουρα το επισκέπτεσαι με όρεξη να το γυρίσεις, να ανακαλύψεις κάθε μικρή παραλία του, κάθε φυσικό φαινόμενο που αναπτύσσεται, να πάρεις μέρος μαζί με τους ντόπιους στις γιορτές και τα πανηγύρια τους, να καθίσεις στα σπίτια τους και να ζήσεις την ανεμελιά του τόπου.

Πως πάμε

Μπορείτε να πάτε με φεριμπότ από Πάτρα για Σάμη ή από Κυλλήνη. Εάν ξεκινήσετε από την Κυλλήνη θα φτάσετε στο Αργοστόλι ή τον Πόρο, ενώ αν πάρετε το καράβι από την Πάτρα ή τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας θα αποβιβαστείτε στην Σάμη.


Παραλίες

Η Κεφαλονιά φημίζεται για τα νερά της με πρώτο τον πολυδιαφημισμένο και το κατάλευκο, αν και επικίνδυνο Μύρτο. Οι Πετανοί, η Αγία Κυριακή, οι κοσμικές Μακρύς Γιαλός και Πλατύς Γιαλός, το Φισκάρδο, η μικρή παραλία Έμπλυσι, η Αγία Ευφημία, η παραλία του χωριού Άσσος, αποτελούν κάποιες από τις πασίγνωστες και πολύβουες παραλίες, ενώ άλλες είναι πιο ήσυχες, ερημικές και σας περιμένουν να αφεθείτε στα καθάρια νερά τους.

Μακρύς Γιαλός

Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κεφαλονιάς γνωστή για τη χρυσή της άμμο και τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα κυριότερα σημεία έλξης ντόπιου και ξένου τουρισμού. Το μεγάλο μήκος της παραλίας αποτέλεσε το λόγο για την ονομασία της. Οργανωμένη με καταστήματα, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ, στον Μακρύ Γιαλό θα χαρείτε το αεράκι από το πευκόδασος πάνω από την παραλία.

Πλατύς Γιαλός

Σταθερή αξία στο νησί, αυτή η, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, παραλία στη Λάσση βρίσκεται δίπλα στον Μακρύ Γιαλό. Οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και snack-bar, έχει πάντοτε καλό κόσμο.

Μύρτος

Παραλία που αγαπάει τον φακό, φωτογραφικό ή κινηματογραφικό, μιας και από τα βράχια που εκτίνονται από πάνω της έχουν τραβηχτεί οι καλύτερες σκηνές. Εξωτικό μέρος με ανοιχτά γαλάζια νερά που όμως ελλοχεύουν κινδύνους τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους, κυρίως για το απότομο βάθος και τα ρεύματα που σχηματίζει.

Σάμη

Η περιοχή της Σάμης διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες, που ικανοποιούν όλες τις προτιμήσεις καθώς μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις αμμώδεις και τις βοτσαλωτές παραλίες. Στην οργανωμένη παραλία της Σάμης, θα απολαύσετε τον ήλιο, την καθαρή θάλασσα και όσοι θέλετε να αθληθείτε, υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για όλα τα θαλάσσια σπορ.

Επίσης, μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του Καραβόμυλου και στον κόλπο της Αγίας Παρασκευής, ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν τις ήσυχες παραλίες.

Ξι

Λίγα χιλιόμετρα νότια από την πόλη του Ληξουρίου με εύκολη πρόσβαση και άνετο πάρκινκ. Εκτείνεται σε μεγάλο μήκος και φημίζεται για το κόκκινο χρώμα της άμμου της. Τα νερά είναι πολύ ρηχά σε απόσταση πολλών μέτρων και ο βυθός είναι καλυμμένος με ψιλή άμμο. Επίσης η συγκεκριμένη παραλία έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία και ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ, αλλά και για εναλλακτικές δραστηριότητες στη θάλασσα όπως αλεξίπτωτο.

Άσσος

Οικογενειακή στο κέντρο του ομώνυμου γραφικού χωριού, βλέπει απέναντι τη χερσόνησο του Κάστρου, δίνοντας την εντύπωση λίμνης. Είναι στρωμένη με μεγάλα βότσαλα και ο βυθός είναι πολύ ρηχός σε έκταση αρκετών μέτρων, με ξανθή άμμο, ενώ το περιβάλλον προσφέρει μία υπέροχη ηρεμία. Ασφαλής για τα παιδιά, προσφέρει ακόμα και τη δυνατότητα να νοικιάσετε βαρκούλα για να επισκεφθείτε τις πανέμορφες και απομωνομένες παραλίες κοντά στην Άσσο ή να απολαύσετε μία μέρα στα ήσυχα νερά της θάλασσας.

Σκάλα

Απέραντη αμμώδης παραλία με μήκος πάνω από 3χλμ με καταγάλανα νερά. Κατά μήκος της ακτής βρίσκουμε καταστήματα, ενώ πρόκειται για οργανωμένη παραλία και με θαλάσσια σπορ.

Πετανοί

Στο δυτικό τμήμα της Παλικής, ακολουθώντας τη διαδρομή Ληξούρι-Μονοπωλάτα-Αγία Θέκλη-Βιλατώρια θα αγναντέψετε από ψηλά μια εικόνα ασύλληπτης ομορφιάς που αιχμαλωτίζει κάθε φαντασία. Η ηρεμία και η γαλήνη της αμμουδιάς με την άσπρη άμμο, τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και η κάθε είδους άνεση και φροντίδα για ευχάριστη διαμονή και διατροφή που παρέχει η άρτια οργάνωση της παραλίας, θα σας μαγέψουν!

Αγία Πελαγία

Παραθαλάσσιος οικισμός, 11 χλμ. από το Αργοστόλι. Πανέμορφη παραλία με αμμουδιά και διάφανα βαθυγάλαζα νερά. Ο οικισμός διατηρεί την παραδοσιακή του ταυτότητα.

Που μένουμε

DIMITRA Apartments

Ανεξάρτητα διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις. Ευωδιαστός, καταπράσινος κήπος με bbq και μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι. Ησυχία-ηρεμία. Σπαρτιά. Τηλ 26710 69407

ASTRA VILLAGE

Υπέροχο design, ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, κομψότητα στους χώρους. Μόλις 150 μ από την παραλία. Πισίνα. Σβορονάτα. Τηλ 26710 42335-7 www.astra-village.gr  

EMELISSE

Art boutique ξενοδοχείο με υπέροχη θέα και υψηλές υπηρεσίες για τους επισκέπτες του Φισκάρδο. Τηλ 26740 41200

ΑENOS

Επιβλητικό κτίριο με βαθιά ιστορία, colonial style και πολυτέλεια περασμένων εποχών. Αργοστόλι. Τηλ 26710 28013, 27414

FAROS SUITES

Boutique ξενοδοχείο με πισίνα. Κλασσική αρχοντιά επτανησιακού ύφους. Φισκάρδο. Τηλ 26740 41355

VILLA DEI SOGNI 

4 στρ, 7 πολυτελή δωμάτια, 1 υπέροχη πισίνα όλα με γούστο. Υψηλές υπηρεσίες. Kατελειός. Τηλ 26710 81717

TERRA MARE RESORT

Γοητευτικό ξενοδοχείο με μεγάλο, καταπράσινο κήπο και πισίνα. Ληξούρι. Τηλ 26710 92360

KEFALONIA LUXURY VILLAS

Πολυτελείς βίλλες, 10 χλμ δυτικά από το Ληξούρι. Μοντέρνες ανέσεις και παραλία στα πόδια σας. Κουνόπετρα, Ευρ. Περιοχή Ληξουρίου. Τηλ 6344250503

SAN GIORGIO HOTEL & APARTMENTS

Χτισμένο στους πρόποδες του βουνού με υπέροχη θέα και προσεγμένη αρχιτεκτονική. Μοντέρνες ανέσεις. Σκάλα. Τηλ 26710 83267

Που τρώμε

Η Κεφαλονιά έχει αρκετά εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα, όπου στις περισσότερες σερβίρονται παραδοσιακά εδέσματα και ντόπιο κρασί, η γνωστή Ρομπόλα.

Εάν βρίσκεστε στην περιοχή του Φισκάρδου επισκεφθείτε την Ίριδα για café και το μεσημέρι απολαύστε τις Μεσογειακές δημιουργίες. Κάθε μέρα ενημερώνει το μενού με νέα πιάτα. Φυσικά η πιο γνωστή ταβέρνα με πληθώρα διάσημων να την τιμούν είναι η Κυρία Τασία με ψάρια και θαλασσινά, αν και λίγο τσουχτερές τιμές.

Αξιόλογη επιλογή και ο Τσελέντης Μηνάς σε παραδοσιακό κτίριο, προσφέρει café και εξαιρετικά πιάτα. Αν πάλι βαρεθήκατε το ελληνικό, στην περιοχή λειτουργεί Ταϋλανδέζικο εστιατόριο με πολύ καλές προτάσεις και νόστιμα πιάτα. Στην Άσσο δύο μαγαζιά φημίζονται για τα θαλασσινά τους. Η Νεφέλη- Ανναϊτ με specialite φοβερή αστακομακαρονάδα και ο Πλάτανος με φρέσκα ψάρια καθημερινά, όπου και αν κάτσετε θα απολαύσετε καλό φαγητό.

Για pizza και φρέσκα ζυμαρικά, φημίζεται το Riviera στη Σάμη. Κάθε πιάτο σας ανοίγει την όρεξη για το επόμενο. Αν και η Λάσση είναι τουριστικό μέρος, υπάρχουν δύο μαγαζιά που προσφέρουν ποιότητικά κρεατικά και ψητά, το Συρτάκι και το Mystique Gusto. Στην ίδια περιοχή θα βρείτε και το Κυανή Ακτή, κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, αφού η ξύλινη εξέδρα πάνω στην οποία έχουν τοποθετηθεί τα τραπεζάκια, μόλις που σας χωρίζει από το κύμα. Δοκιμάζετε φρέσκα θαλασσινά και κρεατικά.

Νότια στο αξιόλογο χωριό της Σπαρτιάς, παραλιακά και ρομαντικά, δύο μαγαζιά ξεχωρίζουν. Το Water Way το οποίο έχει δική του ψαρότρατα και καθημερινά προμηθεύει το μαγαζί με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και το Bungalows Πανάς με σπιτική κουζίνα. Εδώ θα δοκιμάσετε ωραίο μουσακά…αν σας έλειψε.

Που βγαίνουμε

Η Κεφαλονιά είναι ένα κατεξοχήν ήσυχο νησί που σίγουρα δεν το επισκέπτεσαι για την νυχτερινή ζωή και τα ατελείωτα parties. Τα περισσότερα μαγαζιά με Έλληνες βρίσκονται στο Αργοστόλι. Αν και μικρά μπαράκια μπορείτε να βρείτε παντού. Στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε το Bass Club που συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο, αν και κλειστός χώρος.

Εάν θέλετε να ακούσετε λαϊκά και ρεμπέτικα, επισκεφθείτε το Ενετικό στην ίδια περιοχή και για μπουζούκια το Νότες. Όλα τα καταστήματα που το πρωί λειτουργούν ως καφετέριες το βράδυ κλείνουν τις πόρτες και μετατρέπονται σε μικρά μπαράκια. Γνωστό επίσης και το Cinema Music Club για τον κόσμο του.

Specials

Κάντε μία βόλτα από το υπέροχο, αριστοκρατικό χωριό Κουρκουμελάτα. Θα εντυπωσιαστείτε από τις μόνιμες κατοικίες του. Μία βόλτα στη Λάσση για να δείτε τις καταβόθρες, περίπου 2,5 χλμ. από το Aργοστόλι. Οι ρωγμές του εδάφους κυριολεκτικά «πίνουν» τη θάλασσα. Υπολογίζεται ότι το θαλάσσιο νερό που εισέρχεται την ημέρα στις καταβόθρες υπερβαίνει τα 150.000 κυβικά μ.

Tο σπήλαιο Δρογκαράτη 3 χλμ. αριστερά, πριν τη Σάμη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Tα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για συναυλίες χάρη στην καλή ακουστική του. Tο λιμναίο σπήλαιο Mελισσάνη, η ξενάγησή του οποίου γίνεται με ειδικές διαμορφωμένες βάρκες. Tο θέαμα είναι μοναδικό αν βρεθείτε την ώρα που ο ήλιος βρίσκετε πάνω από την οροφή του σπηλαίου, το οποίο έχει καταρρεύσει.

Επιπλέον, αξιόλογα μέρη είναι ο φάρος των Aγίων Θεοδώρων, έργο των Άγγλων το 1820, τα ερείπια της αρχαίας Kράνης, ανατολικά της πόλης (3 χλμ.), το χωριό Mαρκόπουλο, όπου στα μέσα Αυγούστου εμφανίζονται μαύρα φίδια με ένα σταυρό στο κεφάλι- οι ντόπιοι τα ονομάζουν τα φιδάκια της Παναγιάς- τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα (5οςπ.X). Πρόσφατη ανακάλυψη των αρχαιολόγων έδειξε την Πύλη του Οδυσσέα στο Φισκάρδο και ένα πολύ καλά συντηρημένο τάφο Μυκηναϊκής εποχής που εξετάζετε ακόμα.