Βόρεια Ιταλία- Friuli Venezia Giulia

Βόρεια Ιταλία- Friuli Venezia Giulia

Ένας κόσμος γαστρονομικής και οινικής απόλαυσης, απλότητας, φιλοξενίας, μοναδικών διαδρομών και μαγευτικών τοπίων, αρχαίων και μοντέρνων πόλεων είναι όσα χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή στο Friuli Venezia Giulia, βόρεια της Ιταλίας. Η πανέμορφη περιοχή του Friuli αποτελεί ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, μιας και εδώ συναντιούνται ο αέρας της Αδριατικής Θάλασσας με τα Αλπικά και Βαλκανικά Όρη σε ένα μείγμα Ιταλικών, Γερμανικών και Σλαβικών φυλών. Η περιοχή είναι γνωστή για τα πολύ καλά λευκά κρασιά που παράγει και τον αναπτυγμένο αγροτουρισμό της και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στους δρόμους του κρασιού και της γαστρονομικής εμπειρίας.

Το Friuli Venezia Giulia έχει αναπτύξει έντονες γαστρονομικές, οινικές και τουριστικές δραστηριότητες. Με περισσότερες από 150 εκδηλώσεις το χρόνο για τη γαστροοινική ζωή της περιοχής, το Friuli Venezia Giulia προσελκύει κάθε χρόνο τουρίστες από όλο τον κόσμο, κυρίως επαγγελματίες και ιδιώτες, για να γνωρίσουν από κοντά τις αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Βορείου Ιταλίας και να δοκιμάσουν τα φρέσκα λευκά, έντονα φρουτώδη κρασιά της περιοχής.

Φιλοξενία...

Ιστορικά κέντρα, ήσυχες πόλεις, χρυσές παραλίες, μεγαλοπρεπή παλάτια, διαδρομές για ποδήλατα, εξαίρετο φαγητό σε μικρές trattorias, επισκέψεις σε υποδειγματικά οινοποίια είναι οι λόγοι για να επισκεφθείτε το Friuli Venezia Giulia και την Τεργέστη. Η περιοχή προσφέρει αμέτρητες επιλογές σε καταλλύμματα από τις πιο ακριβές επιλογές, όπως το Grand Hotel Astoria στη νήσο Grado (συνδέεται με στεριά με το Friuli) και φθηνότερες όπως παραδοσιακά ξύλινα δωμάτια σε ιστορικές αναπαλαιωμένες φάρμες και οινοποιία. Οι τιμές ξεκινούν από €25,00 με πρωινό και δεν αναβαίνουν ιδιαίτερα πολύ. Εάν επιθυμείτε να ζήσετε απλά και χωριάτικα, η επιλογή της φάρμας είναι η πιο «ζεστή» απόφαση, αφού μπορείτε να νοικιάσετε όλη τη φάρμα ή απλά ένα κομμάτι. Πολλές φάρμες διαθέτουν όλες τις πολυτέλειες ενός ξενοδοχείου, όπως jacuzzi και sauna και επιπλέον προσφέρουν την ησυχία της μαγευτικής φύσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε www.agriturismofvg.com 

Εκδηλώσεις...

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, λαμβάνουν μέρος πάρα πολλές εκδηλώσεις, όμως η πιο σημαντική είναι η Cantine Aperte. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαίου και αφορά κατά κύριο λόγο την οινική κουλτούρα της περιοχής, μέσα από γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις τεχνικών οινοποίησης και περιηγήσεις στα οινοποιία της Βόρειας Ιταλίας. Στενά συνδεδεμένα με το Cantine Aperte είναι το Trofeo di Golf Cantine Aperte, όπου τα κρασιά της περιοχής συνδυάζονται με παραδοσιακά πιάτα της Βορείου Ιταλίας σε μία μαγευτική γαστρονομική γιορτή και το Spiriti di Vino, ένας Διεθνής Διαγωνισμός για καλλιτέχνες μεταξύ 18 και 35 χρονών, όπου έχουν τη δυνατότητα μέσα από την τέχνη να αποδώσουν το «Ευ Οινο-Πίνειν». Δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αλλά και διάσημοι Chef δίνουν το δικό τους παρόν σε αυτή την μεγάλη γιορτή του Οίνου. Μεγάλη εκδήλωση επίσης αποτελεί και το Calici di Stelle, όπου κάθε χρόνο στις 10 Αυγούστου, παράλληλα με τη νύχτα του Αγίου Λωρένζου, ιστορικά κάστρα φωταγογούνται και γεμίζουν με εκθέσεις. Γειτονικές πόλεις, όπως η Trieste (σύνορα με Σλοβενία) και η Udine κατακλείονται από μουσικά κονσέρτα, θεατρικά έργα, βακχική ποίηση και γαστρονομικές απολαύσεις.  Ωστόσο, ειδικά workshops οργανώνονται όλο το χρόνο για τους επαγγελματίες και φυσικά διαμορφωμένα πακέτα διαμονής τριών και τεσσάρων ημερών και περιήγησης στα οινοποιεία και τα εστιατόρια είναι διαθέσιμα από το Movimento Tourismo del Vino.

Γαστρονομία και Οινοτουρισμός...

Όπως σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής στο Friuli, η πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα των λαών που συνυπάρχουν, είναι έκδηλα και στην οινο-γαστρονομική ζωή της περιοχής. Η Κουζίνα αποτελεί γέννημα τριών πολιτισμών: του ιταλικού, του αυστριακού και του σλαβικού. Ο Άτλας Παραδοσιακών Προϊόντων έχει ήδη κατατάξει στην περιοχή 90 παραδοσιακά προϊόντα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται το Tabor από την περιοχή του Carso, το prosciutto San Daniele, το καπνιστό χοιρινό Sauris, λουκάνικα και κρύα κρέατικά, όπως patina, petuccia, cotechino, lengal, brusaule (dried beef) και το pinduli (καπνιστές λωρίδες καθαρού από λίπος κρέατος), γνωστά τυριά όπως το Montasio, η αλατισμένη ή και καπνισμένη ricotta, τα φασόλια από την περιοχή της Carnia, το καλαμποκάλευρο από το Mortegliano . Θα βρείτε επίσης καλά ποταμίσια ψάρια όπως πέστροφα, πολλές σαρδέλλες και περίφημες γλώσσες από την Αδριατική.

Στο Friuli η πολέντα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι και συνδυάζεται με ντόπια σαλάμια, musetto, sanganel, μπέϊκον και ποικιλία τυριών. Τυπική συνταγή είναι τυρί Montasio με πολέντα. Στην Τεργέστη, η μαγειρική έχει πιο πολλές σλαβικές επηροές και η Κουζίνα θυμίζει Βόρεια Ευρώπη. Χαρακτηριστικό πιάτο είναι το prosciutto caldo in crosta, δηλαδή ζεστό χοιρινό με κρουτόν και το porcina, καπνιστό χοιρινό σερβιρισμένο με μουστάρδα και horse radish. Παραδοσιακά κέϊκς όπως presnitz, putizza και pinza είναι χαρακτηριστικά της περιοχής.

Κανείς δεν παραλείπει μια επίσκεψη σε μερικά από τα καλύτερα οινοποιία της χώρας. Γνωστό το Friuli για τα κρασία του, μας αφήνει μια γεύση φρεσκάδας και αρωμάτων από φρούτα. Με 9 περιοχές DOC (Denomination of Controlled Area-Περιοχή Ελεγχόμενης Προέλευσης) και περισσότερα από 120 οινοποίια, η παραγωγή λαμβάνει χώρο σε μία έκταση 15,400 εκταρίων με καλλιέργεια 59% λευκών σταφύλιών και 41% κόκκινων. Το 65% της περιοχής καλύπτεται από πεδιάδες και το υπόλοιπο 35% από λόφους. Η ετήσια παραγωγή φιαλών ανέρχεται στα 85,000,000 και αποτελεί το 4,5% της συνολικής Ιταλικής Παραγωγής. Οι περιοχές DOC είναι το Ramandolo, Colli Orientali del Friuli, Collio, Friuli Isonzo, Carso, Friuli Aquileia, Friuli Annia, Friuli Latisana και Friuli Grave.

Ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται αποτελούν το Chardonnay, το δικό μας Malvasia Istriana, Picolit, Pinot bianco, Pinot Grigio, Ribolla gialla, Riesling italico, Riesling renano, Sauvignon, το αμφισβητούμενο λόγω καταγωγής Tocai Friulano, Traminer aromatico, Verduzzo friulano, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Refosco dal penduncolo rosso, Schioppettino και Terrano. To Tocai Friulano αποτελεί την κύρια επιλογή στο Friuli. Ένα κρασί που ιστορικά έχει διεκδικηθεί από δύο περιοχές και έχει αποτελέσει «Το μοίρασμα του Σολομώντα» ανάμεσα στο Friuli και την Ουγγαρία. Οι Ιταλοί έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα Tocai έως το 2007, όπου και μετά τα δικαιώματα ανήκουν στην Ουγγαρία. Η ουσιαστική διαμάχη εντοπίστηκε στο όνομα και τη συσχέτισή του από τη μεριά της Ιταλίας στην ποικιλία, ενώ από τη μεριά της Ουγγαρίας στο όνομα του κρασιού. Το θέμα λύθηκε με μοίρασμα της χρήσης του ονόματος. Μετά το 2007, οι Ιταλοί θα ονομάζουν τα Tocai Friulano μόνο Friulano. Αναφερόμενη στο κρασί, τα Tocai είναι ελαφριά κρασιά με έντονη φρουτώδη γεύση και φρέσκο αέρα. Αρκετά αγαπημένα λευκά είναι το δικό μας Malvasia Istriana, Ribolla Gialla και το Pinot Grigio. Τα λευκά αυτά έχουν ντελικάτο άρωμα και γεύση, είναι έντονα φρουτώδη και φρέσκα. Πολλοί παραγωγοί θεωρούν πως τα ξύλινα βαρέλια δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από τις γεύσεις που μπορεί να αναπτύξει το ίδιο το κρασί.

Οι οινοπαραγωγοί στο Friuli έχουν παρουσιάσει μία προτίμηση στην αναγέννηση ποικιλιών που άλλα οινοποιία αμελούσαν. Ανάμεσα στις ποικιλίες θρύλους είναι το Picolit, γλυκό λευκό κρασί που θεωρείται γνωστό από το 1800, όταν η δυναστεία των Hapsburgs και άλλων βασιλικών οικεγενειών έδειχναν την προτίμησή τους. Παρά την μικρή παραγωγή το Picolit ξανακερδίζει τη χαμένη του δόξα και κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά της Ευρώπης. Το Verduzzo αποτελεί επίσης μια εξαίσια επιλογή ιταλικού γλυκού κρασιού, προερχόμενο από τη γνωστή για την καλλιέργειά του περιοχή Ramandolo στο Colli Orientali. Αν και κατατάσσεται στα γλυκά κρασιά, εντούτοις δεν είναι πολύ γλυκό.

Kόκκινα όπως το Refosco (γνωστό επίσης και ως Terrano), το Pignolo και το Schioppettino θεωρούνται εξαιρετικές ποικιλίες από τις Κάβες. Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε τα κρασιά του Friuli είναι να κλείσετε κάποιο πακέτο που περιλαμβάνει επισκέψεις και γευσιγνωσίες σε οινοποιία. Η εναλλακτική είναι φτάντοντας στην Τεργέστη να νοικιάσετε μεταφορικό όχημα και να εξερευνήσετε μόνοι σας την περιοχή. Τα οινοποίια είναι ανοιχτά όλο το χρόνο για τους επισκέπτες και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται συνέχεια. Ωστόσο, εάν βρεθείτε Μάιο σας δίνετε η δυνατότητα να παρεβρεθείτε στο Cantine Aperte και να γνωρίσετε όλους τους οινοποιούς και τα κρασιά τους.