Κύπρος

Κύπρος

Welcome to the Yearound Island

Στην φιλόξενη Κύπρο, τη νήσο που γεννήθηκε η Θεά Αφροδίτη, μια ιστορική περιοχή, έναν χώρο που συνυπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία να επισκεφθείτε, νααπολαύσετε και να ζήσετε κάθε εποχή, θα αισθανθείτε σα να γυρίσατε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και πάνω σε σημαντικό εμπορικό δρόμο της Μεσογείου, η Κύπρος αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος νησί της ευρύτερης περιοχής. Κάθε περιοχή της αποτελεί βασικό τουριστικό, εμπορικό και επαγγελματικό προορισμό.

Ένα κομμάτι της, ωστόσο, βρίσκεται υπό τούρκικη κατοχή μετά την εισβολή του 1974. Η «βασανισμένη» Κύπρος, η Κύπρος που «δεν ξεχνά», η ιστορική Κύπρος έχει δώσει αμέτρητες μάχες για την επίλυση του λεγόμενου «Κυπριακού Ζητήματος».
Το 2004 εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα μέρος της να βρίσκεται υπό ξένη κατοχή. Οι δύο περιοχές χωρίζονται από μία πράσινη γραμμή στον πεζόδρομο της Λήδρας στη Λευκωσία. Ένας πεζόδρομος που αρχίζει και τελειώνει σε δύο «πλατείες» και που παρόλα αυτά, κανένας εδώ και 50 χρόνια δεν μπορεί να περπατήσει από την πλατεία Μεταξά, που μετονομάστηκε σε Ελευθερίας, μέχρι την πλατεία Σεραΐου.

Στα 30 - 40 μέτρα, που χωρίζουν τους δύο κόσμους περιπολούν στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Σε πολύ πρόσφατη συνάντησή τους, οι ηγέτες των δύο περιοχών συμφώνησαν να ανοίξει η οδός Λήδρας, μόλις αυτό καταστεί τεχνικά δυνατό και το σημείο διέλευσης να λειτουργήσει σύμφωνα με τις καθιερωμένες πρακτικές σε άλλα σημεία διέλευσης.

Όμως η Κύπρος έχει αποδείξει ότι βλέπει μπροστά, εκσυγχρονίζεται, συμβαδίζει με τις εξελίξεις. Έτσι από τη μία η ιστορία του νησιού, η πλούσια φύση, τα σημαντικά μνημεία τα ήθη και τα έθιμα και από την άλλη ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνθέτουν ένα περιβάλλον, όπου το παρελθόν ζει πλάι στο παρόν.

Βασικό πλεονέκτημα της είναι ότι έχει την μακρύτερη περίοδο διακοπών, αφού η καλοκαιρία κρατάει 8 μήνες τον χρόνο. Γι’ αυτό και δεν χαρακτηρίζεται αδίκως «το νησί που ζει όλο το χρόνο». Ότι εποχή και να την επισκεφτείτε, μπορείτε να θαυμάστε τους αρχαίους Ελληνικούς ναούς, τις Βυζαντινές εκκλησίες και τα αντικείμενα τέχνης χιλιάδων χρονών. Η’ μπορείτε να βρείτε την δραστηριότητα της αρεσκείας σας ανάμεσα από εξελιγμένα γήπεδα του γκολφ, μονάδες ευεξίας και spa, να ξεγνοιάσετε στην εξοχή, να ξενυχτήσετε στην ζωντάνια της πρωτεύουσας ή να απολαύσετε την πολυτέλεια κάποιου πεντάστερου ξενοδοχείου πάνω στην παραλία με όλες τις ανέσεις.

Εάν βρίσκεστε τους καλοκαιρινούς μήνες, θα βυθιστείτε στα ζεστά γαλανά νερά της Μεσογείου με πενήντα δύο παραλίες του νησιού να διεκδικούν γαλάζια σημαία! Αυτό όμως που δεν μπορεί να μην σας συνεπάρει είναι ότι πρόκειται για ένα τόπο που μυρίζει παντού γιασεμί και άγριο θυμάρι, που παράγει ακόμα ένα από τα παλαιότερα κρασιά του κόσμου και που διαθέτει ένα από τα πιο ευωδιαστά πευκοδάση.


Πώς πάμε

• Θα πετάξετε με την Aegean, η οποία εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από το Ελ.Βενιζέλος και μετά πρέπει να νοικιάσετε όχημα, καθώς η νήσος είναι αρκετά μεγάλη και εξερευνήσιμη. Επισκεφθείτε το site της Hertz για να κάνετε την κράτησή σας. www.hertz.com.cy

• Αναζητείστε χρήσιμες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.visitcyprus.com

Τι θα επισκεφτείτε

Αμμόχωστος

Στην ανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται η Αμμόχωστος, γνωστή και ως η πόλη "φάντασμα". Αυτή ήταν κάποτε το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο στην Κύπρο, αλλά οι ελληνοκύπριοι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, όταν έπεσε υπό τουρκική κατοχή.Τα μέρη της επαρχίας Αμμοχώστου που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, ελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο χάρη τις αμμώδεις παραλίες, τα θαλάσσια σπορ και την έντονη ζωή. Γραφικά λιμάνια, ανεμόμυλοι, παλιές εκκλησίες αποτελούν χαρακτηριστικά της περιοχής.

Το Παραλίμνι είναι το κύριο αστικό κέντρο και ο Πρωταράς, η παραλιακή προέκτασή του, σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Η Αγία Νάπα, κάποτε ένα μικρό χωριό, είναι τώρα ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με νυχτερινή ζωή, απίθανες χρυσές παραλίες και εκατοντάδες ανεμόμυλους. Το καλοκαίρι, η περιοχή σφύζει από τουριστική ζωή, ενώ δεν έχει άδικα χαρακτηριστεί η Ibiza της Ανατολής.

Για τους λάτρεις των extreme sports, το Ακρωτήριο Γκρέκο στην περιοχή φημίζεται για τον πλούσιο βυθό του, κατάλληλο για θαλάσσιες καταδύσεις και για το όμορφα ηλιοβασιλέματα του. Αν θέλετε να βγείτε για φαγητό, η Αγία Νάπα είναι γεμάτη από εστιατόρια, αλλιώς μπορείτε να επισκεφθείτε τις ταβέρνες του Παραλίμνιου.

Ανάμεσα στα αξιοθέατά της είναι ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής στην Αγία Νάπα και το γραφικό του λιμανάκι. Μια επίσκεψη στη περιοχή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το καταφύγιο των ψαράδων στον ποταμό Λιοπετρίου, τα χωριά στην ενδοχώρα, Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου, Δερύνεια, Σωτήρα και Φρέναρος έχουν ενδιαφέρουσες χειροτεχνίες, μεσαιωνικές εκκλησίες και παραδοσιακές εκδηλώσεις. Γνωστά και τα «κοκκινοχώρια» για το χρωματισμό της εύφορης γης.

Λάρνακα

Στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου βρίσκεται η Λάρνακα, η γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Εδώ θα βρείτε μνημεία Χριστιανικά και Μουσουλμανικά να συνυπάρχουν αρμονικά σε μία μοναδικά αρχιτεκτονική πόλη. Βασικό μνημείο της το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ, κτισμένο προς τιμής της θείας του Προφήτη Μωάμεθ, χώρος προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους.

Χαρακτηριστικό της πόλης είναι η σύγχρονη μαρίνα με τα πολυτελή yachts που προσαράζουν και οι «Φοινικούδες», η παραλία με τα φοινικόδεντρα κατά μήκος. Πολλά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα εδώ ξεσηκώνοντας τους επισκέπτες σε ένα διαφορετικό lifestyle. Η Λάρνακα ξεχωρίζει επίσης για το φρούριό, τον παλιό τομέα και την αλυκή που τον χειμώνα υποδέχεται φλαμίνγκο και άλλα αποδημητικά πουλιά.

Κινείται γενικά σε χαλαρούς ρυθμούς, παρόλο που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και διαθέτει το κύριο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού. Στον κόλπος της απλώνονται πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα. Η πόλη προσφέρεται για φαγητό, καθώς θα βρείτε πλήθος καταστημάτων από ταβέρνες, εστιατόρια, καφετερίες και νυχτερινά κέντρα.

Αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες και μουσεία αποκαλύπτουν τον σημαντικό ρόλο της στην ιστορία του νησιού. Η πόλη είναι κτισμένη πάνω από την αρχαία πόλη-βασίλειο Κίτι. Στην αρχαιότητα όλες οι εμπορικές δραστηριότητες εξυπηρετούνταν από το πλούσιο λιμάνι, αργότερα η περιοχή έγινε κέντρο εμπορίου του χαλκού, ενώ αποτέλεσε και Φοινικικό προπύργιο. Εδώ μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα ερείπια του στα Κυκλώπεια τείχη φτιαγμένα από τεράστιους ογκόλιθους και ένα σύμπλεγμα ιερέων του 12 αι. μΧ.

Το Κίτιο ήταν η γενέτειρα του Ζήνωνα, εμπνευστή της Στωικής Φιλοσοφίας και τόπος που διάλεξε ο Άγ. Λάζαρος για να ζήσει μετά την ανάστασή του από τον Χριστό. Ο Λάζαρος, που χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου έζησε εδώ για 30 χρόνια. Ο ναός που κτίστηκε πάνω από τον τάφο του, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Κύπρο. Η μαρμάρινη σαρκοφάγος που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία κάτω από το ιερό και αποτελεί χώρο προσκυνήματος για τους πιστούς.

Η επαρχία της Λάρνακας έχει πολλές ενδιαφέρουσες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου της Χοιροκοιτίας, ενός από τους σημαντικότερους Νεολιθικούς συνοικισμούς στον κόσμο με τις ανακατασκευασμένες στρογγυλές κατοικίες της και της Τέντας. Επίσης, στην επαρχία βρίσκεται η Μονή Σταυροβουνιού που ιδρύθηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η οποία
άφησε ένα κομμάτι του Τίμιου Σταυρού.

Λευκωσία

Πρωτεύουσα της Κύπρου, ετών 1,000, ακόμα φρέσκια και όμορφη. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λήδρα, αλλά σήμερα είναι γνωστή με το μεσαιωνικό της όνομα Νικοσία (Nicosia). Το επίσημο της όνομα Λευκωσία, προέρχεται πιθανόν από τον Λεύκο, γιό του Πτολεμαίου που ξανάκτισε την πόλη τον 3ον αιώνα π.Χ ή από τη θεά Λευκοθέα.

Πολυτελή ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, ψυχαγωγικοί χώροι, μόδα και ψώνια, αθλητικές εγκαταστάσεις και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αποτελούν βασικούς λόγους που επισκέπτεται κανείς την Λευκωσία. Η πόλη είναι περιτριγυρισμένη από πέτρινα, ενετικά, οχυρωματικά τείχη του 16ου αιώνα με προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς και τάφρο. Το καλύτερο είναι να περιπλανηθείτε και χαθείτε ανάμεσα στα στενά δρομάκια εντός των τειχών που οδηγούν σε βυζαντινές εκκλησίες, μεσαιωνικά κτίρια, καταστήματα και εργαστήρια και να χαζέψετε τα παραδοσιακά μπαλκόνια, τα λαϊκά καταστήματα και τα γραφικά καφενεδάκια.

Μια ατμόσφαιρα από αλλοτινές εποχές διαχέεται ανάμεσα στους αναπαλαιωμένους πεζόδρομους και τη Λαϊκή Γειτονιά. Κύριοι εμπορικοί δρόμοι της παλιάς πόλης είναι η οδός Λήδρας και η Ονασαγόρου. Στην οδό Λήδρα θα δείτε και την Πράσινη Γραμμή που χωρίζει τα κατεχόμενα από την Τουρκία. Εάν θέλετε να παρατηρήσετε την περιοχή λίγο καλύτερα, στον Πύργο Σιακόλα, το ψηλότερο κτίριο της παλιάς Λευκωσίας λειτουργεί μουσείο-παρατηρητήριο.

Στην Πύλη Αμμοχώστου, μία από τις εισόδους της παλιάς πόλης, η οποία έχει αναστηλωθεί, λειτουργεί σαν Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας και μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο κονσέρτο ή μουσική εκδήλωση. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το Κυπριακό Μουσείο που εκθέτει τη πιο σημαντική συλλογή αρχαιοτήτων απ' όλο το νησί, εκ των οποίων και το περίφημο μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης των Σόλων. Στην επαρχία, ανάμεσα σ' άλλα αξίζει να δείτε την ιστορική Μονή Μαχαιρά, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μοναστήρια της Κύπρου, τα Πέρα και το Φικάρδου, το χωριό που έχει ανακηρυχθεί αρχαίο μνημείο με τους χαλκόστρωτους δρόμους και τα γραφικά σπιτάκια.

Λεμεσός

Η Λεμεσός, πόλη των Σταυροφόρων και του γλεντιού, δεύτερη σε μέγεθος στο νησί αποτελεί το κύριο εμπορικό λιμάνι, κέντρο οινοβιομηχανίας και σημαντικό τουριστικό κέντρο. Οι κάτοικοι φημίζονται για την αγάπη τους στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι, δύο μεγάλα φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα εδώ προσελκύοντας επισκέπτες απ' όλο το νησί: το ξέφρενο Καρναβάλι την άνοιξη και η Γιορτή του Κρασιού προς το τέλος του καλοκαιριού. Μέρος της διασκέδασης αποτελεί κάθε νυχτερινό κέντρο, ταβέρνα ή συνοικιακό μπαρ, οπότε όπου και να βρίσκεστε θα το διασκεδάσετε.

Κατά την Αρχαιότητα, η Λεμεσός βρίσκονταν ανάμεσα σε δύο πόλεις-βασίλεια, την Αμαθούντα, ανατολικά και το Κούριο, δυτικά της πόλης. Το ελληνορωμαϊκό θέατρο Κουρίου χρησιμοποιείται τώρα για φεστιβάλ μουσικής και θεατρικές παραστάσεις. Οι Σταυροφορίες άφησαν επίσης στην πόλη, τα απομεινάρια τους με το μεσαιωνικό κάστρο κοντά στο παλιό λιμάνι και στο κάστρο του Κολοσσιού λίγο έξω από την πόλη να συγκινούν τους επισκέπτες που τα επισκέπτονται.

Η Λεμεσός είναι επίσης γνωστή ως το κέντρο παραγωγής κρασιού. Στις νότιες πλαγιές του Τρόοδους βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα κλήματα στον κόσμο. Εκεί βρίσκεται και ένας από τους πιο αξιόλογους εκδρομικούς χώρους, η «Κοιλάδα των Κέδρων», φημισμένη για το απομονωμένο και πλούσιο δάσος κέδρων. Λίγο πιο ψηλά, βρίσκονται εμπορικά και τουριστικά θέρετρα, όπως οι Πλάτρες, αλλά αξιοσημείωτα μοναστήρια, όπως η Τροοδίτισσα. Πολύ κοντά στις Πλάτρες, γνωστοί είναι οι καταρράχτες των Καλυδώνιων και το μονοπάτι που οδηγεί εκεί, ότι πρέπει για λίγο “canyoning” και περιπέτεια. Λιγότερο γνωστοί είναι οι καταρράκτες του Μυλομέρη, κοντά στις Πλάτρες επίσης.

Μοναδικοί βιότοποι για την χλωρίδα και την πανίδα τους είναι ο υδατοφράκτης Γερμασόγειας και η Αλυκή του Ακρωτηρίου στις όχθες της οποίαςβρίσκεται το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου των Γάτων. Πιο όμορφες παραλίες με γαλάζια σημαία είναι οι παραλίες του Έλληνα στην Πύλα, η παραλία στο Πεντάκωμο και η ακτή Ολυμπίων β΄.

Πάφος

Μια από τις γραφικότερες πόλεις του νησιού, η Πάφος, στη νοτιοδυτική γωνιά της Κύπρου, στεγάζει το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Υπήρξε πρωτεύουσα της Κύπρου για 600 χρόνια κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Λέγεται πως κάπου νοτιοανατολικά σε έναν τεράστιο βράχο στη θάλασσα, γεννήθηκε η Θεά Αφροδίτη.

Η Πάφος έχει ανακυρηχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με μία επίσκεψή σας θα δείτε περίτεχνα μωσαϊκά πατώματα με αναπαραστάσεις από την Ελληνική Μυθολογία, αρχαίους τάφους, κατακόμβες και εκκλησίες που θα σας συναρπάσουν, αλλά και το ωραίο λιμανάκι με το φρούριο που την κάνουν τόσο αγαπητή. Σημαντικοί είναι και οι υπόγειοι τάφοι των Βασιλέων, λαξεμένοι σε συμπαγή βράχο και διακοσμημένοι με Δωρικούς κίονες.

Η επαρχία της είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους, τοποθεσίες που σχετίζονται με την θεά Αφροδίτη, μέρη οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας και χωριά που διατηρούν παλαιές παραδόσεις. Στη Λέμπα θα ανακαλύψετε ένα σημαντικό οικισμό της χαλκολιθικής περιόδου.Στη Παλαίπαφο, στην περιοχή Κούκλια, βρίσκονται τα ερείπια του ιερού της Θεάς Αφροδίτης, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προσκυνήματος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Βορειότερα, σε μια σπηλιά κοντά στο θέρετρο Πόλης Χρυσοχούς βρίσκονται η γλυκοπηγή, εκεί όπου η μυθολογία την ήθελε να λούζεται. 

Ο Ακάμας, το δυτικότερο σημείο της Κύπρου, βρίσκονται μερικά από τα πιο είδη χλωρίδας και πανίδας. Οι ακτές του είναι από τις λίγες, όπου οι πράσινες χελώνες και οι Καρέτα Καρέτα έρχονται για αναπαραγωγή. Η περιοχή μπορεί να εξερευνηθεί με πεζοπορίες στα Μονοπάτια της Φύσης. Στο φαράγγι του Άβακα θα βρείτε ένα εξωτικό τοπίο, με ρυάκια, βλάστηση και των ήχο των πουλιών να σπάει την ησυχία της εξοχής. Το Φοντάνα Αμορόσα είναι ένας όμορφος κόλπος με ένα νησάκι στη μέση, το οποίο αποτελεί μαγευτικό σκηνικό την ώρα που δύει ο ήλιος. 

Ιδανικές παραλίες για μπάνιο στην επαρχία της Πάφου είναι η δημοτική παραλία Γεροσκήπου στα δημοτικά όρια Πάφου, η παράλια Παχύαμμος, τα Βρυσούδια Α και Β, οι Αλυκές, η παραλία του Φάρου και τα Δημοτικά Μπάνια. Στην Πέγεια, λίγο έξω από την Πάφο, φυσικές ακρογιαλιές και αμμώδεις κολπίσκους θα συναντήσετε στην παραλία του κόλπου των Κοραλλίων και στη Λαουρού στον Κόλπο του Αράπη, στην Πόλη Χρυσοχούς στη δημοτική πλαζ και στο Δασούδι. Μία από τις καλύτερες παραλίες σε όλο το νησί είναι στο Λάτσι, η παραλία του Γιαννάκη, ενώ στον Ακαμά θα βρείτε την όμορφη παραλία Λάρα, η οποία δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.

Διαμονή

Η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών χαρακτηρίζει όλα τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της
Κύπρου.

• Στον Ακάμα, στο Anassa, τηλ. 0035726322800, πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με κέντρο θαλασσοθεραπείας.

• Στην Πάφο στην παραλία Λάτσι, τα Anabelle και Almyra, www.thanoshotels.com . Η τέλεια σύνθεση πολυτέλειας, κλασσικής αρχιτεκτονικής, και απομόνωσης.

• Στη Λεμεσό, στο Meridien, τηλ. 0035725 862000 . Πολυτελές ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας

• Στη Λεμεσό, στο Hawaii Grand, τηλ. 0035725 634333 

• Στη Λευκωσία, στο Classic, τηλ. 0035722 664006, δίπλα στα ενετικά τείχη, συνδυάζει την κομψότητα με την πολυτέλεια • Στη Λευκωσία, στο Cyprus Hilton, www.hilton.com, κοντά στο εμπορικό κέντρο της πόλης με πολυτέλεια και εντυπωσιακή πισίνα στον τελευταίο όροφο.

• Στη Λευκωσία, στο Holiday Inn****, τηλ.00357 22712712. Στο κέντρο της  πόλης, μόλις λίγα λεπτά από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, το Εκθεσιακό Κέντρο και τις βασικές εμπορικές και ιστορικές περιοχές.

• Στη Λάρνακα στο Golden Bay Beach, www.lordos.com.cy, ξενοδοχείο 4 αστέρων πάνω σε ιδιωτική παραλία, δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης.

• Στη Λάρνακα στο Regina’s Luxury Villas, τηλ. 0357 24 646000, www.reginasvillas.com . Αποτελείται από πολυτελείς μικρές και μεγάλες βίλες  με prive πισίνα και χαρακτήρα πεντάστερου ξενοδοχείου..

Φαγητό

Η κυπριακή κουζίνα είναι διεθνώς γνωστή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αξίζει να δοκιμάσετε το χαλούμι, τυπικό κυπριακό τυρί, το οποίο σερβίρεται ζεστό μέσα σε φρεσκοψημένες πιτούλες ή συνοδεία ψητών λαχανικών. Δοκιμάστε ακόμα κουπέπια -ντολμάδες με αμπελόφυλλα, ρύζι και μυρωδικά, χούμους -ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι, αρνί στιφάδο, σεφταλιές- σουτζούκια με κιμά σε μπόλια, αφέλεια -χοιρινό κρασάτο. Θα συνοδέψετε, βέβαια, όλα τα γεύματα σας με ντόπιο κρασί και θα δοκιμάσετε ένα ποτηράκι Κουμανταρία, το τοπικό λικέρ, αλλά και Ζηβανία, το δυνατό απόσταγμα που θυμίζει τσίπουρο ή θα ζητήσετε για τοπικό κρασί. Χαρακτηριστικό στοιχείο της Κυπριακής Κουζίνας φαίνεται από το στρώσιμο του τραπεζιού στο αλατοπίπερο… Οι πολλές τρύπες είναι για το πιπέρι, η μία για το αλάτι!


ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

• Στο Guru Bar & Love Bites με ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, εξαιρετικά cocktails και ιδιαίτερη κουζίνα. Συνυπάρχουν γειτονικά δύο μαγαζιά και δένεται το μεσογειακό με το ανατολίτικο στοιχείο. (Οδυσσέα Ελύτη 11, Αγία Νάπα, Τηλ 0035723721838)

• Στο Andama, στην καρδιά του Πρωταρά σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον με παραδοσιακά κυπριακά πιάτα (Λ.Πρωταρά, Πρωταράς, Τηλ 0035723831337)

ΛΑΡΝΑΚΑ

• Στο The Cottage Restaurant, όπου το service γίνεται με τον κλασσικό γαλλικό τρόπο, σε gueridon με τον τεμαχισμό να γίνεται ενώπιον του πελάτη από εκπαιδευμένο maitre. Prex fix menu σε ατμόσφαιρα υψηλών απαιτήσεων (Σταθμός Σκαρίνου, Λάρνακα, Τηλ 0035724323300)

• Στο Momo Fusion Canteen με σύγχρονες fusion γεύσεις, πρωτότυπα πιάτα, όπως ο σολομός Wagamama και φιλέτο φαραώνας με σάλτσα μελιού.

ΛΕΜΕΣΟΣ

• Στο Διόνυσος του Columbia Beach Resort σε ρομαντική ατμόσφαιρα με συνοδεία πιάνου. Γεύσεις μοντέρνας μεσογειακής κουζίνας με δόσεις πρωτοτυπίας και παραδοσιακά πιάτα (Columbia Brach Resort, Πισσούρι)

• Στο Terra-E-Mare, desing εστιατόριο με Prex Fix Menu και Δημιουργική Κουζίνα (Λ. Αμαθούντος 198, Λεμεσός, Τηλ 0035725635343)

• Στο Limanaki Bistro για την ήσυχη θέα του στο Λιμανάκι στο Πισσούρι. Ιδιαίτερες γεύσεις από τον Chef και Fusion Κουζίνα (Λιμάνι, Πισσούρι, Τηλ 0035725221288)

• Στο La Rotisserie, έναν χώρο διακριτικής πολυτέλειας και ανάλογου επιπέδου κουζίνας. Προσεχτικά επιλεγμένη κάβα κρασιών (Amathus Beach Hotel, Παραλιακή, Λεμεσός, Τηλ 25832000)• Στο Beige για τα μικρά δωμάτια που χωρίζουν το εστιατόριο και δημιουργούν την αίσθηση του prive. Σημείο συνάντησης για την elite με Fusion Κουζίνα και κάβα με περισσότερες από 300 ετικέτες (Αγ. Ανδρέου 238, Λεμεσός, Τηλ 0035725818860)

• Στο Barolo, γιατί βραβεύτηκε με το Wine Spectator’s Award of Excellence, γεγονός που φανερώνει την ποιότητα του. Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό με μινιμαλ διακόσμηση και Μεσογειακή Κουζίνα (Αγ. Ανδρέου 248, Λεμεσός, Τηλ 0035725760767)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

• Στην Παλιά Ηλεκτρική σε ένα κομψό εστιατόριο με εσωτερική αυλή σε ένα ιστορικό κτίριο. Προσφέρει τοπικά παραδοσιακά πιάτα. (Αποστόλου Βαρνάβα 19, Κέντρο Τεχνών, παλιά Λευκωσία, Τηλ 0035722432559)

• Στο Ευωχία για την καλή Κουζίνα και τις προσεγμένες γεύσεις (Λ. Μακαρίου 99, απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton, Λευκωσία, Τηλ 0035722376219)

ΠΑΦΟΣ

• Στην διάσημη ταβέρνα «Εφτά Αϊ Γιώρκηδες» ή “7 St. Georges”, http://www.7stgeorgestavern.com/, (Γεροσκήπος, Πάφος, Τηλ 0035706963176)

• Στο Zaffron, ένα από τα πιο κλασσάτα εστιατόρια στην Πάφο με πολύ προσεγμένο μενού. (0035726933026)

• Στο Cassa Café-Bar Restaurant για την elite της Πάφου. Λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο νέο- κλασσικό κτίριο. (Οδός 1ης Απριλίου 12, Πάφος, Τηλ. 0035799673961)

Τι θα ψωνίσετε

• Κεραμικά με αρχαϊκές φόρμες που θυμίζουν ευρήματα ανασκαφών στα εργαστήρια κεραμικής στα περίχωρα της Πάφου.

• Τα περίφημα λευκαρίτικα κεντήματα με γεωμετρικά σχέδια με άσπρη ή σκούρα καφέ κλωστή πάνω σε λινό ύφασμα. Λέγεται ότι την αξία και ομορφιά τους αναγνώρισε ο Leonardo Da Vinci, γι’ αυτό έκανε ειδική παραγγελία για τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου. Θα τα βρείτε σε καταστήματα στα Λεύκαρα, αλλά και στο Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας στη Λευκωσία.

• Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως χαλούμι, ντόπια κρασιά, Κουμανταρία και χαρουπόμελο.

Χρήσιμες Πληροφορίες

• Από την 1η Ιανουαρίου του 2008, η Κυπριακή λίρα έχει αντικατασταθεί από το ευρώ ως επίσημο νόμισμα της νήσου.

• Οι τιμές στα διάφορα είδη είναι περίπου € 3.50-5 για ένα ποτήρι μπύρα, €17-25 για το θέατρο, €25-80 για την όπερα, €20 για ένα γεύμα σε ταβέρνα.

• Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ώρες λειτουργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες είναι 07:30 – 14:30 και για τον ιδιωτικό τομέα 08:00 - 13:00, 15:00 - 18:00.

• Το γεύμα σερβίρεται περίπου 12:00 με 15:00, ενώ το δείπνο στα εστιατόρια ξεκινάει από τις 19:00 και διαρκεί μέχρι το βράδυ.

• Η οδήγηση γίνεται από την αριστερή πλευρά του δρόμου, όχι την δεξιά όπως συνηθίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συνεπώς και όλα τα σήματα βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στις διασταυρώσεις.