Άνδρος

Άνδρος

A FULL ‘WEEKEND’ EXPERIENCE

Όποιος και αν είναι ο λόγος που την επισκέπτεστε σίγουρα θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω. Τόσο κοντά από την Αθήνα και μπορείτε να ανακαλύψετε ένα νησί με κρυμμένους θησαυρούς. Πλούσιο σε νερά με ποτάμια, ρέματα, χείμαρρους και πολλές πηγές, στα οποία οφείλονται και οι αρχαίες προσωνυμίες του νησιού, Υδρούσα, Λασία, Νωναγρία και Επαγρίς- πυκνή βλάστηση με πλατάνια, καρυδιές και βαλανιδιές στις πλαγιές, όπου μεγάλο μέρος έχει διαμορφωθεί από παλιά σε πεζούλες, με τη βοήθεια ξερολιθιών ("αιμασιές").

Γύρω από τους οικισμούς απλώνονται ελαιώνες, κτήματα με λεμονιές και περιβόλια. Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού η βλάστηση είναι θαμνώδης και μπορεί κανείς να δει πέρδικες, γεράκια ή και σπανιότερα είδη αρπακτικών πουλιών, όπως ο σπιζαετός, ενώ στις απόκρημνες ακτές του νησιού φωλιάζουν αγριοπερίστερα και πετροχελίδονα.

Η αρχιτεκτονική εδώ δεν υπακούει σε αυστηρούς κανόνες κυκλαδίτικου παραδοσιακού χτισίματος. Τα τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια συνυπάρχουν με νεοκλασικά κτίσματα, ενετικά πυργόσπιτα και πετρόχτιστα σπίτια. Οι τύποι των σπιτιών που συναντά κανείς στην Άνδρο είναι το ‘μακρυνάρι’, οι πύργοι και τα πυργόσπιτα, διάφορες αγροικίες και τα τυπικά καπεταναίικα αρχοντικά.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ

Η Χώρα της Άνδρου, η πρωτεύουσα του νησιού κρατάει τα αδιαφιλονίκητα σκήπτρα της αρχοντιάς, εξάλλου είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες, πολιτιστικά, πόλεις του Αιγαίου. Εδώ βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ίδρυμα Κυδωνιέως, όπου πραγματοποιούνται ετησίως αρκετές σημαντικές διεθνείς εκθέσεις.

Τα μεσαιωνικά, νεοκλασικά και νησιώτικα σπίτια της, τα στενά δρομάκια και οι παραλίες της συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των τουριστών. Όμορφη βόλτα με απίστευτη θέα είναι προς το εκκλησάκι της Παναγίας της Θαλασσινής στην παλιά σκάλα του λιμανιού της Χώρας. Πολύ κοντά επίσης βρίσκεται η Μεσσαριά, το μεσαιωνικό κέντρο του νησιού, που φιλοξενεί τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, μια σπουδαία βυζαντινή εκκλησία χτισμένη το 1158. 

Στο νότιο τμήμα του νησιού δεσπόζει ο Όρμος, ένα ήσυχο γραφικό χωριό με μεγάλη παραλία. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα Αηδόνια με τα πυργόσπιτα, η Πίσω Μεριά, το γραφικό Κόρθι, η Καπαριά, η Αλαμανιά, οι Χώνες. Στο Κάστρο Φανερωμένης, θα συναντήσουμε το Πισκοπειό, τη Λαρδιά, το Γιανισαίο το Μέσα και Εξω Βουνί και το Κοχύλου. Στο τέλος του φαραγγιού "Διποτάματα" που βρίσκεται ανάμεσα από το Κόρθι προς τη Χώρα, περνώντας από το Συνετιανό δρόμο το Συνετί είναι μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω της φυσικής ομορφιάς της. Οι νερόμυλοι αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του νησιού, όμως πλέον δεν χρησιμοποιούνται.

Οι Μένητες είναι ένα καταπράσινο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά, περιβόλια και μεγάλα πλατάνια. Οι Στενιές θα σας εντυπωσιάσουν, μιας και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού, με εκπληκτική αρχοντικά. Λίγο ψηλότερα βρίσκονται τα Αποίκια, γνωστά από την πηγή Σάριζα, αλλά και από την Πυθάρα, ένα βιότοπο σπάνιας ομορφιάς με λίμνες και καταρράκτες.

ΤΑΞΙΔΙ

Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα συναντήσετε τους δυο κύριους οικισμούς, το Γαύριο όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού και το Μπατσί που διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή. Βασικό προνόμιο του Μπάτσι είναι ότι αρκετά κοντά βρίσκονται πολλές παραλίες, επιπρόσθετα η γεωγραφική του θέση το προστατεύει από τα καλοκαιρινά μελτέμια, καθιστώντας το αγαπημένο προορισμό για οικογένειες.

Βορειότερα ακόμα, μια πληθώρα οικισμών, όπως Χάρτες, Καλυβάρι, Βαρίδι, Αμόλοχος, Βιτάλι, Μακροτάνταλο, Αγ. Πέτρος- οικισμοί αγροτικοί σε ένα ορεινό τοπίο, που καταλήγει σε όμορφες απόμερες παραλίες αξίζει μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Ανηφορίζοντας πάνω από το Μπατσί, ο επισκέπτης θα συναντήσει την Κατάκοιλο, το Απροβάτου, την Αρνη, αλλά και το Ατένι στην ανατολική ακτή. Στα μισά της διαδρομής προς Χώρα βρίσκεται η Παλαιόπολη, η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου, ένα καταπράσινο χωριό στην απότομη πλαγιά του βουνού, με σημαντικά αρχαία ευρήματα, τα οποία θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΠΩΣ ΠΑΤΕ

Στην Άνδρο θα φτάσετε με πλοίο από την Ραφήνα (λιμεναρχείο 22940 28888) σε δύο ώρες. Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια 5 ακτοπλοϊκών εταιρειών (Agoudimos Lines 2104141300, Alpha Ferries 2104284001, Blue Star Ferries 2108919800, Fast Ferries 2104182163). Γενικά το κλίμα στο νησί είναι ήπιο με μαλακούς χειμώνες και μελτέμια, τα οποία όμως κάνουν το καλοκαίρι πιο δροσερό.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

Δε θα φύγετε χωρίς να αγοράσετε παραδοσιακά Ανδριώτικα γλυκά: αμυγδαλωτά, καλτσούνια (γλυκά καλυμμένα με καρύδια και τοπικό μέλι) και παστέλι. Στα διάφορα πανηγύρια μπορείτε επίσης να βρείτε και Πόντζι, το ανδριώτικο ρακόμελο, το οποίο συναντάται κυρίως στα Γαυριοχώρια και σίγουρα θα γευτείτε την παραδοσιακή φρουτάλια, την τοπική ομελέτα με λουκάνικα και πατάτες.

Αν θέλετε να απολαύσετε πανοραμική θέα σε ένα εξαίρετο περιβάλλον, ακούγοντας lounge ήχους και χαζεύοντας τον ορίζοντα του Αιγαίου, το Cabo del Mar (22820 25001) προσφέρει μεσογειακά πιάτα και διεθνή Κουζίνα. Πιο παραδοσιακά, δίπλα στο λιμάνι σε μια γλυκιά γωνιά με πλακόστρωτη αυλή, η οικογενειακή ταβέρνα Nova (22820 23577) σερβίρει θαλασσινούς μεζέδες και ψάρια.

Στον Αγ.Πέτρο, ο Γιαννούλης (22820 71385) μπροστά στην παραλία της Χρυσής Ακτής μαγειρεύει κυρίως για ντόπιους. Δοκιμάστε την κολοκυθοπούλα και τον κόκκορα με χοντρό μακαρόνι. Στο Κυπρί, στον Άγιο Κυπριανό (2282041753) μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα τοπικής κουζίνας και φυσικά την νοστιμότατη φρουτάλια.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στη χώρα σε έναν όμορφο πεζόδρομο, ο ανδριώτης αρχιτέκτονας Φραντζέσκος Καλλιβρούσης επιμελήθηκε την ανακαίνιση του διώροφου νεοκλασσικού ξενοδοχείου “Νίκη” (22820 291055). Ένας από τους καλύτερους χώρους του μικρού ξενοδοχείου είναι η βεράντα “Navy Story” που σκιάζεται και στολίζεται με παλιά αντικείμενα καραβιών.

Μόλις 1 χλμ έξω από τη χώρα το “9Muses” (22820 24128, 23320, www.ennea-muses.gr ) προσφέρει άνετα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα με θέα τη θάλασσα. 19 χλμ έξω από την χώρα βρίσκεται ο “Πύργος Σαρέλη”, ένα τριώροφο αρχοντικό καραβοκύρηδων διατηρητέο και αναπαλαιωμένο με διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα με αυλή σε κλιμακωτά επίπεδα (2282061804).

Στο πιο τουριστικό Μπάτσι, μπορείτε να βρείτε το Mare e Vista (22820 41177, 41682, www.marevista.com), μπανγκαλόους χτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά του χωριού. Φωτεινοί χώροι, ευχάριστη ατμόσφαιρα και πισίνα.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΝΙΟ

Στα αριστερά της Χώρας βρίσκεται η παραλία του Νημποριού και στα δεξιά το Παραπόρτι και οι δύο θα σας δώσουν την ευκαιρία να απολαύσετε την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, οργανωμένα με θαλάσσια σπορ και τουριστική ζωή. Πιο απέμερα βρίσκεται η παραλία στα Άχλα που μπορείτε να την επισκεφθείτε με καϊκάκι.

Βορειότερα στο Βιτάλι, θα ανακαλύψετε τα ποικιλόμορφα βότσαλα, όλα διαφορετικά μεταξύ τους, όμως τόσο μοναδικά και σπάνια.  Κοντά στις Στενιές, αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα Γιάλια και Πίσω Γιάλια. Επισκεφθείτε επίσης την παραλία της Αγίας Αικατερίνης και τους μικρούς απομονωμένους κολπίσκους Καλαμονάρι, Μπουρό και Αϊ-Γιάννη στις Κεραμίδες.Στο Συνετί θα βρείτε ένα μικρό κολπίσκο ανάμεσα στα άγρια βράχια με νερά που θα σας αποζημιώσουν για την διαδρομή.  

Νότια, το Κόρθι αποτελεί το place-to-be για τους surfers, αφού ο αέρας είναι αρκετά δυνατός για τους φιλόδοξους του σπορ. Η μεγαλύτερη παραλία είναι το Καντούνι, ενώ μικρότερες το Βίντζι και η Αγ. Αικατερίνη και πιο απόμερες το Καλαμονέρι, ο Μπουρός και ο Αη Γιάννης στις Κρεμμύδες. Το Πήδημα της Γριάς, δίπλα στοΚόρθι είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες. Ο μύθος λέει πως ζούσε κάποτε μία γριά στο Ανω Κάστρο η οποία πρόδωσε τους κατοίκους στους Τούρκους και αφού σφαγιάστηκαν, εκείνη αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον βράχο. Η παραλία είναι πολύ γραφική με τα πράσινα νερά της και τον τεράστιο βράχο που δεσπόζει στην παραλία.

Στο Μπάτσι, η καλύτερη παραλία είναι η Χρυσή Ακτή, η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία, η οποία είναι οργανωμένη και αμμώδης, με ρηχά νερά, κατάλληλη για τα παιδιά. Περιμετρικά της θα βρείτε καφετέριες και ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι. Υπάρχουν όμως και άλλες παραλίες, όπως η Κολώνα, το Στιβάρι, ο Τελαβόγιας και Αγία Μαρίνα. Αν σας αρέσουν τα water sports, σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε. Στις πιο απομακρυσμένες παραλίες Κούτσι, Πράσινη παραλία και
Παλαιόπολη μπορείτε να φτάσετε με καραβάκι από το Μπατσί ή με τα πόδια, φυσικά έχετε τη διάθεση. 

Πάρτε το αυτοκίνητο σας και ανακαλύψτε τις όμορφες παραλίες στα νότια του Γαυρίου: Ξυλοκαρύδα, Κυπρί και Ψιλή Αμμος. Οι περισσότερες διαθέτουν water sports. Κοντά στο Γαύριο βρίσκεται και ο Φελλός με την όμορφη χρυσή του παραλία. Καθώς θα οδηγείτε από το Γαύριο στο Μπατσί, μια εξαίσια ομορφιά θα αποκαλυφθεί μπροστά στα μάτια σας. Το καταπράσινο τοπίο με την γαλάζια θάλασσα να λαμπυρίζει κάτω από τον ήλιο θα σας βάλει στον πειρασμό να σταματήσετε, να βγάλετε φωτογραφίες και να πέσετε με φόρα στα κρυστάλλινα νερά.

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ

⇒ Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου, ελληνιστικής εποχής είναι κτισμένος σε μία θέση ιδιαίτερα προνομιακή, αφού δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου και βλέπει προς τη θάλασσα με δυνατότητα ελέγχου των πλοίων. Γύρω από το μνημείο υπάρχουν εγκαταστάσεις εξόρυξης μετάλλου (χαλκού), που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του αιώνα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι παρόμοιες εργασίες γίνονταν και στην αρχαιότητα. Προφανώς ο ρόλος του μνημείου ήταν για να ελέγχει στεριά και θάλασσα.

⇒ Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία υποστηρίζει ότι τα βυζαντινά χρόνια ήταν Σχολή και έγινε μοναστήρι το 842 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη, και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων.

⇒ Η Παλαιόπολη είναι η αρχαία πόλη της Άνδρου που ήκμασε από την κλασσική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία. Σήμερα είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο, που στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν οι μοναδικοί ίσως καταρράκτες των Κυκλάδων. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία. Η αρχαία πολιτεία ήταν αρκετά χαμηλότερα, κοντά στο λιμάνι, που ο μισοβυθισμένος μόλος του φαίνεται από το χωριό. Ο δρόμος κατεβαίνει μέχρι το χαμηλότερο σημείο του χωριού και από εκεί το μονοπάτι σας οδηγεί στη θάλασσα. Οι πιο γενναίοι παρκάρετε στην άσφαλτο και πάρτε τα σκαλάκια που κατεβαίνουν στο χωριό, περιπλανηθείτε στα δρομάκια και συνεχίστε το κατέβασμα.

⇒ Ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στo απόκρημνο οροπέδιο (ύψους 160 μ.) της ομώνυμης χερσονήσου. Στη χερσόνησο της Ζαγοράς φτάνετε μετά από πεζοπορία περίπου 45 λεπτών, ακολουθώντας το μονοπάτι που αρχίζει από τη Σταυροπέδα. Υπάρχει σήμανση του μονοπατιού και η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

⇒ Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ.

[Flash] 

Στο χωριό Αποίκια, επισκεφθείτε την ιαματική πηγή Σάριζα. 

Κοντά στη Χώρα, εξευρενήστε το ναυάγιο στην παραλία της Βόρης. 

Κοντά στην παραλία Χαλκολιμιώνα, απομονωθείτε στην παραλία Αποθήκες.

Στο Μπάτσι, στην πλατεία Ηρώων, αγοράστε παραδοσιακά εδέσματα από τον γυναικείο συνεταιρισμό.

Νοικιάστε καϊκι για να επισκεφθείτε τα κρυστάλλινα νερά της Πράσινης Παραλίας.

Στα Γαυριονήσια, ανακαλύψτε άγριους κολπίσκους και την απίστευτη ησυχία του Αιγαίου.

[ΒΟΧ TIPS]

Οι εκδηλώσεις που συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την Άνδρο ως πολιτιστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

⇒ Ο ναυτικός όμιλος της Άνδρου από το 1975 θέσπισε τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοικτής θαλάσσης, Φαλήρου-Άνδρου-Φαλήρου με πρωτοβουλία του Γιάννη Β. Γουλανδρή. Οι αγώνες διοργανώνονται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και προσελκύουν πολλούς θεατές κάθε καλοκαίρι.

⇒ Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Χώρα Άνδρου, 2282022444) διοργανώνει φέτος μέχρι 28/9 την έκθεση ‘Μια ανίχνευση’ - Ι.Μόραλης, όπου παρουσιάζονται ελαιογραφίες , σχέδια και γλυπτά που επιλέχθηκαν από τον ίδιο τον ζωγράφο. Θα προβάλλονται καθημερινά ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή και το έργο του Έλληνα καλλιτέχνη. www.moca-andros.gr 

⇒ Στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του εικαστικού θεσμού «Πλόες», μπορείτε να παρακολουθήσετε αφιέρωμα στον Σαράντη Καραβούζη και τον Δημήτρη Γέρο.

⇒ Μεγάλη είναι η συμβολή της Καϊρείου βιβλιοθήκης στη μελέτη και τη διατήρηση της πνευματικής παράδοσης του νησιού και των Ανδριωτών. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μεγάλη και σπάνια συλλογή δυσεύρετων εκδόσεων, χειρογράφων, ιστορικό αρχείο αλλά και ποικίλα έργα τέχνης, ενώ στις δραστηριότητές της περιλαμβάνει ακόμα και την προστασία της φύσης.

⇒ Το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης.

⇒ Τέλος, τα δύο αρχαιολογικά μουσεία του νησιού (Άνδρου και Παλαιόπολης), καθώς και το Ναυτικό Μουσείο, συμβάλλουν σημαντικά στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Φεστιβάλ Μεσογειακής Αιγαιοπελαγίτικης και Ανδριώτικης Κουζίνας, που οργανώνει ο Δήμος Άνδρου κάθε καλοκαίρι. Τα τοπικά πανηγύρια διατηρούν ακόμα τα παραδοσιακά τους στοιχεία. Μετά τη θεία λειτουργία οι προσκυνητές περνούν από τα σπίτια των εορταζόντων για να κεραστούν ποτό και γλυκό. Το μεσημέρι, στο προαύλιο της εκκλησίας, προσφέρεται φαγητό που περιλαμβάνει : ψητό κρέας, κολοκυθοκορφάδες, παστίτσιο, φουρτάλια, λουκάνικα και γλυκά αμυγδαλωτά και σκαλτσούνια. Το γλέντι συνεχίζεται με χορούς και τραγούδια μέχρι αργά το βράδυ.

Στο μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου στεγάζεται στο παλαιό παγοποιείο Μαντζαβελάκη και χωρίζεται σε τρία τμήματα: τα Aνδριώτικα προϊόντα και επαγγέλματα, το Aνδριώτικο σπίτι και τα ξυλόγλυπτα χριστιανικά κειμήλια. Το μουσείο οργανώνει, επίσης, κάθε Μεγάλο Σάββατο «παζάρι», όπου συμμετέχουν οι νοικοκυρές του νησιού με γλυκά του κουταλιού, λεμονάκι, μαρμελάδες και σπιτικά κουλουράκια.