Καρπενήσι

Καρπενήσι

An adventurous extreme escape

Πόλος έλξης για χιλιάδες εκδρομείς, το αλπικού κάλλους Καρπενήσι μπορεί να υπερηφανεύεται για το φημισμένο χιονοδρομικό του κέντρο, τις γραφικές ταβέρνες με το εξαιρετικό φαγητό και την κοσμική νυχτερινή ζωή. Με δραστηριότητες για όλα τα γούστα όπως ορειβασία, rafting, jeeping, canyoning, trekking, το Καρπενήσι έχει καθιερωθεί ένας από τους δημοφιλέστερους weekend προορισμούς στην Ελλάδα.

Οι εναλλαγές των τοπίων, τα κατάφυτα δάση ελάτης και ο ανεξάντλητος φυσικός πλούτος της Ευρυτανίας έχει ανακηρυχτεί από την Unesco ως μία από τις καθαρότερες περιοχές οικοσυστήματος στον πλανήτη… Στους πρόποδες του Βελουχιού και του αρχαίου Τυμφρηστού, η περιοχή περιτριγυρίζεται και από άλλους ορεινούς όγκους, τα γνωστά και ως ‘’Ψηλά βουνά’’ (Βελούχι, Αγραφα, Χελιδόνα, Καλιακούδα, Παναιτωλικό, Νεραιδοβούνι), «δροσίζεται» από πολυάριθμα ποτάμια (Καρπενησιώτης, Τρικεριώτης, Αχελώος, Αγραφιώτης, Ταυρωπός, Κρικελοπόταμος) ενώ το μαγευτικό τοπίο έρχονται να συμπληρώσουν τα φαράγγια (Πάνταβρέχει, Μαύρης Σπηλιάς, Βόθωνα, Βίνιανης, Κρέντη), τα γραφικά χωριά, οι λίμνες, τα μοναστήρια και τα γεφύρια συνθέτοντας ένα ιδανικό σκηνικό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.

Πού θα κάνετε σκι & άλλες δραστηριότητες 

Με πληθώρα επιλογών σε extreme sports, το μόνο σίγουρο είναι πως θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας στο full σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο. Μόλις 12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, σε ένα οροπέδιο του Τυμφρηστού, στη θέση ‘’Διαβολότοπος’’, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο (22730-23506, 21111-2), από τα μεγαλύτερα της χώρας. Με 7 αναβατήρες (3 συρόμενους και 4 εναέριους), με δυνατότητα να μεταφέρουν 5150 άτομα την ώρα, τουλάχιστον 10 πίστες, για διαφορετικά γούστα και ικανότητες, σχολή σκι και καταστήματα, σίγουρα θα απολαύσετε ένα Σαββατοκύριακο full of activities.

Η περιοχή είναι ιδανική, καθώς διατηρεί καλής ποιότητας χιόνι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και με δυνατές χιονοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες. Εάν θέλετε να συνδυάσετε τις διακοπές σας με εναλλακτικές δραστηριότητες, μπορείτε να οργανώσετε με κάποιο πρακτορείο τις εξορμήσεις σας. Χαρείτε επίσης απλές hiking διαδρομές μέσα στα έλατα με την οικογένειά σας και εξερευνήστε τα μονοπάτια στις βουνοπλαγιές. Για τους πιο περιπετειώδεις, το Καρπενήσι διατίθεται για off road απολαύσεις και jeeping.

Mountain Action 22370-22940, ΕΥ ΖΕΙΝ 22370-22829 και Trekking Hellas 22370-25940

• καταρρίχηση rappel σε κάθετους βράχους στη Μαύρη Σπηλιά κοντά στο χωριό του Προυσού

• mountain bike

• trekking και river trekking στην λίμνη της Επισκοπής

• 4Χ4 στα βουνά των Αγράφων

• canyoning στο Φαράγγι της Βίνιανης

• rafting στον Αχελώο, στον Μέγδοβα, στον Τρικεριώτη και Ταυρωπό

• kayak στη Λίμνη των Κρεμαστών, στον Αγραφιώτη, στον Καρπενησιώτη και στον Κρικελοπόταμο

• hiking από την περιοχή του Προυσσού προς την Μαύρη Σπηλιά ή ανάβαση στην Καλιακούδα, τα νερά του Κρικελοπόταμου μέχρι τον Καταρράκτη ΠάνταΒρέχει

Πώς θα πάτε

Η πρόσβαση στο Καρπενήσι χρειάζεται προσοχή, λόγω του υψομέτρου και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο δρόμο από τις καιρικές συνθήκες. Η συνηθέστερη διαδρομή είναι στα ανατολικά από τον Τυμφρηστό. Η απόσταση Αθήνα – Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 286 χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Που θα μείνετε

7 Ουρανοί 

Κρίκελλο 2237071160 http://www.7ouranoi.gr 

Σε κτήμα 7 στρ. μέσα σε ελατοδάσος, στα 1300 μέτρα υψόμετρο πριν το χωριό Κρίκελλο. Διατίθεται κυρίως σε παρέες (8-10) ατόμων που τον χρησιμοποιούν ως ορεινό εξοχικό με αποκλειστική χρήση των κοινόχρηστων χώρων και του κτήματος. Διαθέτει 4 δίκλινα και 2 τρίκλινα υπνοδωμάτια όλα μετο δικό τους μπάνιο, σοφίτα, WC, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 4 τζάκια, μεγάλες εξωτερικές βεράντες, μπαλκόνια στα 2 υπνοδωμάτια, barbeque και πάρκινγκ. Υπέροχη θέα στα βουνά Καλιακούδα, Χελιδονα και Βελούχι.

Anerada Inn

Μεγάλο Χωριό 2237041479 6944505045 http://www.anerada.com.gr

Ρομαντικό English country style με τζάκι και σκηνικό που μαγεύει. Το κάθε δωμάτιο έχει το δικό του χαρακτήρα πάντα με rustic ύφος, ζωγραφική στους τοίχους και ζεστή χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα.

Country Club 

Μικρό Χωριό 2237041570 2237041571 http://www.hellascountryclub.gr

12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, στο Μικρό Χωριό, το Country Club βρίσκεται σε ένα «σκηνικό» εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, με φόντο την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη. 5 αστέρων και υψηλό σέρβις αποτελεί από τις κορυφαίες επιλογές στο Καρπενήσι. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 3 ομάδες δωματίων ανάλογα με τη διάθεση που σας εκφράζει περισσότερο.

Emotions Country Resort

Βούτυρο 2237025725 http://www.emotions.com.gr

Μοναδική θέα σε ένα πολυτελές περιβάλλον με τις ανέσεις ενός mountain resort για στιγμές χαλάρωσης. Στο χωριό Βουτύρο, μόλις 7 χλμ από το Καρπενήσι, μέσα σε έναν παραδοσιακό γραφικό οικισμό το Emotions Country Resort ξεχωρίζει για την πολυτέλεια του design του. Χτισμένο από ξύλο και πέτρα η κάθε σουίτα του είναι εξοπλισμένη με τζάκι, επενδυμένη με έπιπλα συλλεκτικής αξίας και άρωμα μιας άλλης εποχής. 

Hotel Spa Montana

Καρπενήσι 2237080400, 2237080401 2237080402 http://www.montana.gr

Σε μία ειδυλλιακή γεμάτη έλατα πλαγιά του όρους Τυμφρηστού και σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο Βελούχι βρίσκεται το Hotel Spa Montana. Ξενοδοχείο με όλες τις σύγχρονες υποδομές, υπηρεσίες και ανέσεις που απαιτούνται για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου ή την προετοιμασία μίας ομάδας αθλητών. Καθένα από τα 105 δωμάτια και τις 17 σουίτες του Hotel Spa Montana διαθέτει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη και είναι εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Likouresi Village

Λικουρέσι 2237080702 6974962328 http://www.likouresivillage.gr

Εννιά ξύλινες οικολογικές κατοικίες άκρως φιλικές προς το περιβάλλον και τέλεια εναρμονισμένες με το μαγευτικό δάσος του Καρπενησίου. Κάθε κατοικία έχει προνομιακή θέα και το όρος Βελούχι να δεσπόζει επιβλητικά. Κάθε μεζονέτα καλύπτει 85 τ.μ. και συμπεριλαμβάνει δυο κρεβατοκάμαρες σε διαφορετικά επίπεδα με ξεχωριστό μπάνιο και τζάκι. Επίσης διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τραπεζαρία, ατομική δορυφορική τηλεόραση, αυτόνομη θέρμανση και υπάρχει η δυνατότητα επιλογής σάουνας.

Ερμής

Κορυσχάδες 2237025102 2237021121 http://www.koryschades.com.gr

Στο ιστορικό χωριό Κορυσχάδες και μέσα στον παραδοσιακό οικισμό με τα πέτρινα πλακόστρωτα έξι ανεξάρτητα πέτρινα αρχοντικά και ένα κεντρικό κτίριο συνολικής δυναμικότητας 90 κλινών: Όλα διαθέτουν καθιστικό, πάρκινγκ, ιδιωτικό κήπο με εξαιρετική θέα στο ελατόδασος και θερμαινόμενη πισίνα με jacuzzi. Κάθε δωμάτιο είναι παραδοσιακά επιπλωμένο προσφέροντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις ενώ διαθέτουν και τζάκι.

Αγρόκτημα Αρμονία

7ο χλμ Καρπενησίου Προύσσου 2237022716 6972859292 http://www.agroktima.com.gr

Στον τουριστικό άξονα Καρπενησίου – Προυσού, 4 φιλόξενες ξύλινες μεζονέτες βρίσκονται στο μέσον της μοναδικής κοιλάδας του Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 800μ. Όλες είναι εξοπλισμένες μετζάκι, καθιστικό, λειτουργική κουζίνα, μπάνιο με Jacuzzi, τηλεόραση και αυτόνομη θέρμανση. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει parking, γήπεδο 5x5, basket, γήπεδο βόλεϊ, παιδική χαρά, πινγκ-πονγκ και barbeque. Το κτήμα διαθέτει ιδιωτικό βιότοπο και περιλαμβάνει λίμνη με γέφυρα όπου φιλοξενούνται ψάρια και διαφόρων ειδών αμφίβια.

Πού θα φάτε

Αν για κάτι φημίζεται ο νομός Ευρυτανίας, πέρα από τα τοπία φυσικού κάλλους και τη δυνατότητα για extreme sports, είναι για το παραδοσιακό φαγητό από τοπικά προϊόντα και κρέατα. Στον «Σπίθα» στο Βουτύρο (22370-22610) μπορείτε να δοκιμάσετε φαγητά σχάρας και μαγειρευτά.Προτιμήστε τηγανιά, μπιφτέκι και παϊδάκια.

Στο Γαύριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο για τον Προυσό θα βρείτε το Χάνι (2237041501). Δοκιμάστε γίδα βραστή, παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες και τις πίτες τους. Καλό είναι να κάνετε την κράτησή σας.Στο χωριό Κλαυσί, πάνω στη μικρή πλατεία, η κυρά-Βασιλική στο «Στέκι» (2237021215) μαγειρεύει κάθε μέρα για τους πελάτες της. Προτιμήστε ντόπια γαλακτοκομικά, αρνάκι γιουβέτσι και φρέσκιες τηγανητές πατάτες.

Για σχάρα και σούβλα προτιμήστε το «Χωριάτικο» στο Μικρό Χωριό (2237041257).

Πριν φύγετε από το Καρπενήσι μην παραλείψετε να προμηθευτείτε διάφορα τοπικά προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα λουκάνικα, τσαλαφούτι, τοπικά γλυκά κουταλιού (με κορυφαίο το κάστανο), τσίπουρο, ρακόμελο, μέλι και πολλά άλλα που θα βρείτε σε μαγαζιά με τοπικά προϊόντα στο Καρπενήσι και στα γύρω χωριά.

Ακόμα, σας προτείνουμε να αγοράσετε από το γραφικό χωριό του Αγίου Νικολάου (έξω από τον Τυμφρηστό) φασόλια, κάστανα και μέλι, από τη «Ρούμελη» στη Μακρακώμη λεβάντα, βότανα και γαλακτοκομικά και από τον Προυσό το φημισμένο προσούτο Ευρυτανίας «dolcio», σαλάμι αέρος, λούζα και λουκάνικα από την αλλαντοποιεία του Χρ. Στρεμμένου.

Τι θα δείτε

Τους παραδοσιακούς οικισμούς Κορυσχάδες με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και τη ζεστή χειμερινή ατμόσφαιρα, τα Φιδάκια, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας με πέτρινα σπίτια, το γραφικό Κλαυσί στη μικρή κοιλάδα της Ποταμιάς, το Μικρό και το Μεγάλο χωριό για τη γραφικότητά τους, τον Προυσό και το μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας, τον Κρίκελο με τις 7 πέτρινες βρύσες και τα παγωμένα νερά των πηγών της Οξιάς και τη Δομνίτσα με τους υπεραιωνόβιους πλάτανους.

• Φαράγγι της Βίνιανης

• Το γεφύρι του Μανώλη

• Κεφαλόβρυσο

• Λίμνη Κρεμαστών

• Λόφος Αγ. Δημητρίου

• Μονή Τατάρνας

• Πάντα Βρέχει