46 Ζαγοροχώρια

46 Ζαγοροχώρια

Ένας προορισμός που έγινε γνωστός την τελευταία δεκαετία με το Κεντρικό, το Δυτικό (Κατουμένη) και το Ανατολικό Ζαγόρι ή Βλαχοζάγορο να βρίσκονται στη μέση ενός μεγάλου δικτύου με πανέμορφα χωριουδάκια. Σκορπισμένα πάνω στα βουνά βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, προσφέρονται για απεριόριστες δυνατότητες εξορμήσεων και δραστηριοτήτων, διατηρώντας ανέπαφη την αίσθηση της βουνίσιας χαλάρωσης και της παραδοσιακής ομορφιάς.

Τα πεντακάθαρα νερά του Βοϊδομάτη, τα πυκνά πλατάνια που κατακλύζουν την περιοχή γύρω από τον ποταμό και βάζουν τη δική τους σφραγίδα στο τοπίο, οι αθλητικές δραστηριότητες που σας προσφέρει και πολλά ακόμη που θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας μόλις βρεθείτε εκεί δε μπορούν παρά να σας εντυπωσιάσουν. Χαρείτε τα μονοπάτια στις όχθες του, με πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια για περπάτημα στην εξοχή.

Το Φαράγγι του Βίκου και ο Βοϊδομάτης αποτελούν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου με εξαιρετικά μεγάλη οικολογική αξία. Το Ζαγόρι θα μπορούσε οπωσδήποτε να αποκαλείται και τόπος των γεφυριών. Τα περισσότερα, χτισμένα από τον 17ο αιώνα διατηρούνται έως σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και σίγουρα παραπέμπουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Αρκετοί και οι αρχαιολογικοί χώροι, από τους οποίους κάποιοι αποτελούν θέσεις ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας όπως ο Αρχαίος οικισμός Βίτσας και το Κλειδί. Ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας και τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες σε αρκετά από τα χωριά του Ζαγορίου.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Μεγάλο Πάπιγκο: Ένα καλοδιατηρημένο χωριό με παλιά αρχοντικά από άσπρη πέτρα, περιποιημένα σπίτια, πέτρινες εκκλησίες, λιθόστρωτα σοκάκια και πολλές επιλογές διαμονής φαγητού και καφέ. Περάστε μία βόλτα από το καφενείο «Μπίμτσα» για να ακούσετε μουσική απ' το juke box και να απολαύσετε ζεστό καφέ και παραδοσιακά γλυκά.

Μικρό Πάπιγκο: Ιδανικό για όσους αναζητούν ηρεμία, έχει πολύ όμορφη θέα, καλό φαγητό και ενδιαφέρουσες διαδρομές για περίπατο. Χτισμένο από πέτρα στο ίδιο αρχιτεκτονικό στιλ με το Μεγάλο Πάπιγκο, εντυπωσιάζει κάτω από τον τεράστιο όγκο της Τύμφης.

Δίλοφο: Τοποθεσία απέριττου κάλλους όπως χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Χωρίς αυτοκίνητα, είναι ένα πραγματικό κόσμημα στο Ζαγόρι με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και υπέροχα αρχοντικά του.

Αρίστη: Ιδανική περιοχή για χαλάρωση και εξορμήσεις στο δάσος με τα πλατάνια του Βοϊδομάτη. Επισκεφθείτε τα παραδοσιακά καφενεία και θαυμάστε την επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το πανύψηλο καμπαναριό της. Θα βρείτε επίσης αρκετά μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης στα πλακόστρωτα δρομάκια.

Τσεπέλοβο: Φιλόξενο, αρκετά αναπτυγμένο, ενδείκνυται περισσότερο για ήσυχες καταστάσεις. Weekend escape για τους κατοίκους των Ιωαννίνων, αφού του δείχνουν την προτίμησή τους.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ & ΤΙ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Τα Ζαγοροχώρια είναι μία περιοχή, όπου μπορεί να βρει κανείς πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, γραφικά καφενεδάκια, ακόμα και μικρά delicatessen. Έτσι, αν θέλετε να απολαύσετε ποταμίσια ψάρια, ο ‘ Βοϊδομάτης’ στην Κλειδωνιά φημίζεται, ενώ για αγριογούρουνο σίγουρα θα επισκεφθείτε το Ριζά στην Ελάτη.

Στη Βίτσα, το ‘Κανέλα και Γαρύφαλλ’ο σερβίρει πιάτα με μανιτάρια που μαζεύονται από τις πλαγιές του βουνού, το ‘Λίθος’ στο Δίλοφο προσφέρει παραδοσιακά ηπειρώτικά φαγητά, όπως πίτα μπλατσαριά και αρνάκι γάστρας.

Η ‘Χαράδρα του Βίκου’ που βρίσκεται πού αλλού από την Χαράδρα του Βίκου ξεχωρίζει για τις παραδοσιακές Ζαγορίσιες πίτες και την σπεσιαλιτέ Κασιόπιτα.