Μέτσοβο

Μέτσοβο

Λένε πως το Μέτσοβο έχει τον μιας αλλοτινής εποχής, με την πέτρα, την πλάκα, το ξύλο, τα αρχοντικά, με τα παλαιά χαγιάτια και τις παραδοσιακές βρύσες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, να προσφέρουν την αίσθηση μια διαφορετικής απόδρασης. Ωστόσο, είναι και προορισμός με πολλούς σύγχρονους ξενώνες που μπορούν να προσφέρουν κάθε άνεση και πολυτέλεια στους επισκέπτες της.

Οι Μετσοβίτες είναι απλοί άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, συνεισφέροντας ενεργά στην ανάπτυξη του τόπου με την διατήρηση των κτιρίων, τη δημιουργία μικρών βιοτεχνιών ξυλογλυπτικής και της υφαντουργίας, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και την ευλαβική τήρηση των ηθών και εθίμων της πλούσιας μουσικής παράδοσης και της γλώσσας (βλάχικη διάλεκτος). Αρκετοί ηλικιωμένοι εξακολουθούν και σήμερα να ντύνονται με τις παραδοσιακές στολές της περιοχής και να παίρνουν τον περίπατό τους στην πόλη.

Όσο και αν σας συνεπάρει η βόλτα στα καλντερίμια, καλό είναι να επισκεφθείτε το αρχοντικό Τοσίτσα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, η Πινακοθήκη Αβέρωφ με την αξιόλογη συλλογή πινάκων και γλυπτών από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, η διατηρητέα οικία Τσανάκα που αποτελεί κόσμημα για την πόλη και, φυσικά, τα πανέμορφα μοναστήρια της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου.

Δεν είναι λίγοι και όσοι επισκέπτονται το Μέτσοβο για τον οινοτουρισμό, αφού το οινοποιείο Αβέρωφ είναι επισκέψιμο και αξίζει πραγματικά το χρόνο σας. Το Μέτσοβο είναι γνωστό επίσης και για το περίφημο καπνιστό τυρί Μετσοβόνε του Ιδρύματος Τοσίτσα, μια γαλακτοκομική βιοτεχνία με παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής τυριού.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ

Θα περιηγηθείτε στα γραφικά στενά του για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της μικρής κωμόπολης έως την «Κάτω Γειτονιά» του Μετσόβου, όπου στεγάζεται η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.

Τρία χιονοδρομικά κέντρα απέχουν ελάχιστα από εδώ και χαρίζουν υπέροχες στιγμές στους λάτρεις των λευκών αθλημάτων ενώ μέσα στην πόλη υπάρχουν προσεγμένα στέκια για φαγητό και καφέ καθώς και κέντρα διασκέδασης για όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Λίγο πιο έξω από το Μέτσοβο σε μια ονειρική διαδρομή και σε υψόμετρο 1.350 μ. βρίσκεται η Τεχνική Λίμνη του Αώου, με κατάφυτα νησάκια ενώ δίπλα στη λίμνη ο ομορφότερος Εθνικός Δρυμός της πατρίδας μας η κοιλάδα Βάλια Κάλντα.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ & ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Τα περισσότερα εστιατόρια του Μετσόβου πλαισιώνουν την κεντρική πλατεία, ενώ υπάρχουν και μερικά κρυμμένα στα στενά με εξαιρετικό, παραδοσιακό φαγητό, όπως το «Κουτούκι  του Νικόλα», όπου θα δοκιμάσετε παραδοσιακούς κεφτέδες με πρασοσέλινο.

Στην πλατεία, επίσης, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Γαλαξίας, λειτουργεί η ομώνυμη ταβέρνα, όπου προσφέρεται μετσοβίτικη χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο, γίδα βραστή και χυλοπίτες με μοσχάρι κοκκινιστό σε πήλινο. Λίγο πιο πέρα το Μετσοβίτικο Σαλόνι, το Παραδοσιακό, οι Καμάρες, το Κατώγι, η Κρυφή Φωλιά, ο Μπάρμπα Τάκης, το Τελεσιέζ και το Τζάκι.

Ιδιαιτέρως φημισμένα και νόστιμα είναι τα τυριά Μετσοβόνε και Μετσοβέλλα, που παράγονται από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, ενώ μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε τραχανά και χυλοπίτες, μέλι από έλατο ή θυμάρι Μετσόβου, γλυκά του κουταλιού και φυσικά εμφιαλωμένο κρασί Κατώγι Αβέρωφ.

Στο Μέτσοβο, επίσης, έχουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη η ξυλογλυπτική και η υφαντουργική. Μικρά και μεγάλα έργα τέχνης πωλούνται σε αρκετά μαγαζιά τόσο στην πλατεία όσο και στους γύρω δρόμους.