Γρεβενά – Η Πόλη των Μανιταριών

Γρεβενά – Η Πόλη των Μανιταριών

Μόλις 3 ώρες και κάτι από την Αθήνα, τα Γρεβενά αποτελούν το νέο σημείο χειμερινού τουρισμού για τους Αθηναίους. Από τον θαυμαστό κόσμο της άγριας φύσης στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου να μας ξεναγεί σε παρθένα δάση για αποδράσεις στη φύση μέχρι το χιονοδρομικό στη Βασιλίτσα για σκι και snowboard, η περιοχή αναπτύσσεται διαρκώς για όσους θέλουν να απολαμβάνουν κάθε στοιχείο της φύσης.

Μια περιοχή που προπσφέρεται για τους δραστήριους με πεζοπορίες στη Βάλια Κάλντα, τους περιηγητές με εικόνες από πέτρινα γεφύρια και εκπληκτικής αρχιτεκτονικής σπίτια, τους φυσιολάτρες για να απολαύσουν την πλούσια ενδημική χλωρίδα με σπάνιες ορχιδέες, τους κοσμοπολίτες για να επισκεφθούν τους παραδοσιακούς ξενώνες, μέχρι και τους απανταχού gourmets για να κάνουν τις δικές γευσιγνωσίες ανάμεσα από εκατοντάδες διαφορετικά μανιτάρια.

Τα Γρεβενά είναι σίγουρα μια απόδραση που μπορούν να απολαύσουν όλοι ό,τι εποχή και αν τα επισκεφθούν.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ

Το Μέτσοβο προσφέρεται για πολλές δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού και του αγροτουρισμού. Μέσα στην πόλη θα βρείτε γραφεία οικοτουρισμού που οργανώνουν εκδρομές περιπέτειας με τζιπ, extreme sports ή και περιπάτους σε απάτητα μονοπάτια. Είστε στην κατάλληλη περιοχή για να κάνετε trekking στις Λίμνες Φλέγγα και να απολαύσετε την πανοραμική θέα, να περπατήσετε στην Βάλια Κάλντα, χαζεύοντας πανύψηλα μαύρα πεύκα, το γνωστό Αρκουδόρεμα, τους καταρράκτες και να κάνετε ένα πραγματικό πικ νικ στην εξοχή ή για τους πιο ξεκούραστους να αποφασίσετε ένα canyoning στην Πορτίτσα για να θαυμάσετε τα επιβλητικά ψηλά βράχια στην είσοδό του και το πέτρινο γεφύρι. Τρία χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται αρκετά κοντά για όσους λαχταρούν να βρεθούν στο χιόνι. Εμείς αξίζει να σας πούμε πως στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας άνοιξε και η πρώτη half pipe πίστα για τους αμετανόητους σκιέρ.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ & ΤΙ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Δε θα φύγετε αν δεν εξερευνήσετε τα αμέτρητα προϊόντα με μανιτάρια που προσφέρονται σε σχεδόν κάθε γωνιάς της πόλης. Τα περισσότερα δεν έρχονται στην Αθήνα και όσα βρίσκονται στην πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα ακριβά, οπότε αδράξτε της ευκαιρίας. Ψωνίστε γλυκό του κουταλιού μανιτάρια, πούδρα μανιταριών, φρέσκα ή αποξηραμένα μανιτάρια όλων των ποικιλιών, πέτουρα (παραδοσιακά ζυμαρικά) και σάλτσα μανιταριών.

Τα πάντα στα Γρεβενά περιέχουν μανιτάρια, έτσι εξαιρετική είναι η μανιταρόπιτα, φυσικά με τοπικά μανιτάρια εποχής, τα πέτουρα-τοπικά ζυμαρικά με σάλτσα τομάτας ή κοτόπουλο και τριμμένη φέτα και τα πράσα με χοιρινό. Ωστόσο, παράδοση έχουν και στα όσπρια, όπως φακές και φασόλια, τα χωριάτικα λουκάνικα και τα φρέσκα κρέατα.

Χαρακτηριστικό γλυκό της περιοχής είναι το ρεβανί και όπως σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, έτσι και στα Γρεβενά το παραδοσιακό ποτό είναι η κρανάδα (κράνο). Αν, λοιπόν, θέλετε να απολαύσετε τοπικές νοστιμιές, σας λέμε με σιγουριά να επισκεφθείτε την ταβέρνα «Αυλαίς» (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, 2462025402), η οποία φημίζεται για των πλήθος μεζέδων και μαγειρευτών, αλλά κυρίως για την ποικιλία μανιταριών και τις τοπικές συνταγές. New entry στην πόλη το εστιατόριο «Τράπεζα Γεύσεων» με πιο gourmet επιλογές για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό.

Εναλλακτικά, 30 χλμ έξω από την πόλη προς το Περιβόλι και ανάμεσα από το Σπήλαιο, η ταβέρνα «Αετοφωλιά της Πίνδου», κρυμμένη κυριολεκτικά από τα πεύκα και τα έλατα, προσφέρεται για εξαιρετικά σουβλιστά, μαγειρευτά και τοπικά τυροκομικά προϊόντα.