Σίκινος

Σίκινος

Ένας μικρός παράδεισος στο γαλάζιο του Αιγαίο. Ένα νησί γεμάτο φως και πέτρα, με λευκά σπίτια σκαρφαλωμένα στο βουνό και μυρωδιές που σε πλημμυρίζουν από θυμάρι, ξεραμένα χόρτα και αλμύρα. Μικρές φιλόξενες ακρογιαλιές γύρω από το νησί και ανάμεσά τους γυμνοί, πανάρχαιοι βράχοι που φλέγονται από το λιοπύρι και δροσίζονται από τη θαλασσινή αύρα. Στη Σίκινο, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

Αυτό που δεν θα ξεχάσετε είναι τα πέτρινα σπίτια και τα χαμηλά πεζούλια με τα ανθισμένα παρτέρια, τους φιδωτούς πλακόστρωτους δρόμους και τα ασβεστωμένα σκαλοπάτια. Στην Σίκινο δεν υπάρχουν παραφωνίες, τίποτα δεν έχει φτιαχτεί για να προσελκύσει τουρισμό, αντιθέτως η νήσος διατηρεί τον αυθεντικό της χαρακτήρα, από τα σπίτια έως και τους ανθρώπους της. Μπορεί να μην προσφέρεται για διασκέδαση και βραδινή ζωή, αλλά τα λιγοστά ταβερνάκια της γύρω από το Κάστρο είναι ικανά να σε κάνουν να ξαναγυρίσεις. 

Θα δοκιμάσεις παραδοσιακές σικινιώτικες γεύσεις, με τοπικές πρώτες ύλες, απλά πιάτα-ότι παράγει το νησί και θα τσουγκρίσετε με τους ντόπιους. Ιδιαίτερο γεγονός το πολύχρωμο καλοκαιρινό  φεστιβάλ του νησιού κάθε Αύγουστο με εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες από διάφορα είδη μουσικής.

Στη Χώρα, δύο είναι οι συνοικίες που μπορείτε να επισκεφθείτε, το Κάστρο με την εκκλησία της Παντάνασσας, όπου λέγεται ότι βρίσκεται μία πολύ παλιά θαυματουργή εικόνα και το Χωριό, όπου θα βρείτε το παλιό ελαιοτριβείο, το λαογραφικό μουσείο. Στην κορφή του λόφου, θα επισκεφτούμε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και θα πάρουμε μια ανάσα χαζεύοντας το Αιγαίο από ψηλά.  

Μπορείτε να επισκεφθείτε και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, ένα οχυρωμένο κάστρο για την πανοραμική του θέα και την ιστορία του που λέγεται ότι ήταν καταφύγιο από τους πειρατές. Στην Αλλοπρόνοια, το μοναδικό λιμάνι του νησιού, ένα γραφικό ψαροχώρι μόλις 3,5 χλμ από τη Χώρα, θα νιώσετε στο πετσί σας την χαλάρωση των καλοκαιρινών διακοπών. Η αμμώδης, ήσυχη παραλία της προσφέρεται για μικρούς και μεγάλους.

Το αρχαίο παρελθόν του νησιού το συναντάμε στην Επισκοπή, ένας ιδανικός απογευματινός περίπατος, όπου ορθώνεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη στο σημείο που βρίσκονταν ο αρχαίος ελληνικός ναός του Πυθίου Απόλλωνα. 

Πώς πάμε 

Το καλοκαίρι υπάρχουν καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες. Στο νησί θα βρείτε ΑΤΜ και τράπεζα για να εξυπηρετηθείτε. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι περίπου 10 χλμ με έναν και μοναδικό δρόμο από και προς το Κάστρο και υπάρχει λεωφορείο που καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών. Τις παραλίες μπορείτε να πάτε και με τουριστικά σκάφη με δρομολόγια προς Αη Γιώργη, Μάλτα, Διαλισκάρι, Άη Γιάννη, Καρά, Άη Παντελεήμονα, τα οποία αρκετά συχνά κάνουν και το γύρο του νησιού. 

Παραλίες Αρκετές από τις παραλίες του είναι βραχώδεις με μικρούς κολπίσκους με βότσαλα, ωστόσο τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Όποια και να επισκεφθείτε από τον Αη Γιάννη, Άη Παντελεήμονα, Άη Γιώργη έως τα Σαντοριναίικα ή τη Μάλτα, το σίγουρο είναι πως θα ευχαριστηθείτε βουτιές στα καταγάλανα νερά της. Το νησί προσφέρεται, επίσης, για καταδύσεις και ψαροτούφεκο, ή και επισκέψεις στις σπηλιές των βράχων, όπως στη Μαύρη Σπηλιά. 

Πού μένουμε

• Porto Sikinos, 22860 51220, , Αλοπρόνοια, www.portosikinos.gr 

Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, όμορφο περιβάλλον, θέα στο γραφικό κόλπο του λιμανιού και περιποιημένα μπαλκόνια. Ξυπνήστε με ένα δυνατό πρωινό στην χαριτωμένη βεράντα και απολαύστε την ησυχία. 

• Kamares, 22860 51281- 51234, Αλοπρόνοια

Ενοικιαζόμενα δωμάτια, ήσυχο περιβάλλον

• Lucas, 22860 51076- 51075, Αλοπρόνοια

Eνοικιαζόμενα δωμάτια και studios πλήρως εξοπλισμένα, κοντά στην παραλία με πανοραμική θέα.

• Οστρια Studios, 22860 51062, Αλοπρόνοια

Eυχάριστη και άνετη διαμονή σε όμορφο περιβάλλον με πολλές ανέσεις και  παροχές. 4 διαμερίσματα σε δύο ανεξάρτητα κτίρια, πλήρως επιπλωμένα, full comforts.

Πού τρώμε

Κυκλαδίτικες γεύσεις με πρωταγωνιστές τα τυριά, κάπαρη, γλυκά του κουταλιού, η Σίκινος αναδύει και μυρωδιές από θυμάρι και χόρτα. Θα δοκιμάσετε αγριοκούνελο στο φούρνο με πατάτες, ρεβίθια φουρνιστά, ντοματοκεφτέδες, σκορδαλιά με αμπελοφάσουλα, αλλά όχι ψάρια. Τα περισσότερα πηγαίνουν στη Σαντορίνη και όχι στην φτωχή Σίκινο. Συνοδέψτε με ντόπια ρακί, που συνηθίζεται αρκετά στο νησί. 

ΦΟΥΡΝΟΙ

Το νησί των πειρατών 

Ιδανικό ησυχαστήριο- οι Φούρνοι είναι ένας τόπος ήρεμος και γαλήνιος, πραγματική ξεκούραση για όσους το έχουν ανάγκη. Όλος ο οικισμός του νησιού απλώνεται γύρω από το γραφικό λιμανάκι του νησιού. Η βόλτα στα στενά είναι απόλαυση με τα καλοδιατηρημένα, παλιά σπίτια και τις λουλουδιασμένες αυλές. Παραδοσιακά καφενεία στα οποία μπορείτε να ακούσετε τα νέα του νησιού και να χαρείτε μία απλή κουβέντα με τους ντόπιους.

Μακριά από την πολύβουη, αστική, κοσμική ζωή, στο νησί των Φούρνων δεν ακούγεται τίποτα, παρά ο παφλασμός της θάλασσας. Εδώ θα αναπνεύσετε φρέσκο αέρα και θα απολαύσετε το φυσικό περιβάλλον του νησιού. 

Το νησί περιβάλλουν βραχώδεις, αλλά προσβάσιμοι όρμοι και παρθένες παραλίες με άμμο ή βότσαλα και διάφανα νερά. Επισκεφθείτε το Πετροκόπιο, με τα ερείπια του αρχαίου λατομείου, το Κασίδι, τον Κάλαμο, το Καμπί, την Ψιλή Άμμο και τη Βλυχάδα. Μπορείτε να νοικιάσετε καϊκάκι για να κάνετε το γύρο του νησιού ή να επισκεφθείτε τη Θύμαινα, γειτονικό νησάκι με το γραφικό ψαρολίμανο του, για την ειδυλλιακή παραλία της Κεραμειδούς ή τον Αγίο Μηνά, ένα ακατοίκητο νησί ανατολικά των Φούρνων με θαυμάσιες ακρογιαλιές. 

Για δεινούς ψαροτουφεκάδες, οι Φούρνοι φημίζονται για τα αλιεύματά τους, όπως τους αστακούς. Οι περισσότεροι, εξάλλου, εκ των κατοίκων είναι επαγγελματίες και μπορούν να σας κατευθύνουν για τα καλύτερα σημεία καταδύσεων. 

Πώς πάμε

Εάν θέλετε να κλείσετε τα εισιτήρια σας, επικοινωνήστε με το Fourni Islands Tours 22750 51546.

Το νησί προσεγγίζει πλοίο της γραμμής από Πειραιά και τα Kallisti Ferries 2 φορές την εβδομάδα. Όμως μπορείτε να φθάσετε στο νησί αεροπορικώς μέχρι την Ικαρία και από εκεί σε λιγότερο από 1 ώρα με καράβι ή αεροπορικώς έως τη Σάμο και από εκεί με πλοίο. Για τις μετακινήσεις σας, τα μηχανάκια βολεύουν αρκετά, ούτως ή άλλως δε θα συναντήσετε κίνηση, γιατί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Το μοναδικό βενζινάδικο είναι ανοιχτό μέχρι τις 14:00 το βράδυ, οπότε μπορείτε να κοιμάστε ήσυχα. 

Παραλίες

Η καλύτερη παραλία είναι ίσως ο Αη Ιωάννης, με μονοπάτι που οδηγεί μέχρι κάτω. Εάν προτιμάται λίγο πιο κοσμικά στο Καμπί είναι ιδανικά, όπως και στη Βλυχάδα, στο Ελιδάκι και στο Πετροκοπιό. Από τις καλύτερες παραλίες είναι η Χρυσομηλιά, με μια υπέροχη αμμουδιά σε έναν μικρό όρμο, όμως προσεγγίζεται μόνο με καϊκάκι. 

Ξενοδοχεία/Ενοικιαζόμενα

• Αρχιπέλαγος, 2275051250, 

Μπορείτε να πάρετε και πρωινό στο ξενοδοχείο

• Bilios Resort, 2275051379. Συγκρότημα στην πλαγιά με θέα ή δωμάτια στο λιμανάκι.

Φαγητό

Πιείτε ΛΑΓΟ, το τοπικό αναψυκτικό του νησιού, θα εντυπωσιαστείτε σίγουρα. Για φαγητό, οι Φούρνοι φημίζονται για τα φρέσκα ψάρια. Τα περισσότερα ταβερνάκια βρίσκονται στην ακροθαλασσιά. Γοητευτικά και ήσυχα τα καφενεδάκια με τα τραπεζάκια κάτω από τον πλάτανο, ανεβαίνοντας την κεντρική πλατεία στο δρόμο με τις μουριές. 

• Ταβέρνα Ο ΝΙΚΟΣ σίγουρα για το καλύτερο ψάρι του νησιού- με φαγητά που φτιάχνει ο ίδιος και η γυναίκα του Τζένη. Δοκιμάστε αστακομακαρονάδα

• Ταβέρνα τα ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ για ουζομεζέδες και όχι μόνο

• Σουβλάκι στην πλατεία στον pλάτανο

• Ταβέρνα ο Μίλτος για ψάρι

Ποτό

Δεν είναι και πολλές οι επιλογές σας, όμως το Café Bar θα γίνει το καθημερινό σας στέκι. Εκεί μαζεύονται όλοι, οπότε όποιον είναι να δείτε, συναντήσετε ή μιλήσετε δε θα χρειαστείτε ούτε καν ραντεβού.