Πράγα

Πράγα

Πράγα - Η Χρυσή Πόλη...των Ονείρων

Από τις λίγες πόλεις που της έχουν αποδώσει τόσα πολλά ονόματα... Πράγα, η πόλη των εκατό πύργων, παραμυθένια, χρυσή, μαγική, μητέρα των πόλεων, του Κάφκα, του Κούντερα και του Φάουστ. Μια πόλη που αγαπήθηκε τόσο από τους ζωγράφους και τους μουσικούς, όσο και από τους πνευματικούς που εμπνεύστηκαν από την ομορφιά της.

Μια πόλη που διαφυλάσσει καλά την ταυτότητα, την ιστορικότητα και τον συναισθηματισμό της. Μεσαιωνική γοητεία, αρχιτεκτονικές επηροές από κινήματα γοτθικά, μπαρόκ, αναγεννησιακά και art nouveau, 350 θέατρα, όπερα, 25 μουσεία, 100 πινακοθήκες και αμέτρητα jazz clubs. Tο ιστορικό κέντρο της πόλης ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, αποτελώντας την πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη.

Περπατώντας στην Παλιά Πόλη, στην γέφυρα του Καρόλου και στα παράπλευρα στενά αισθάνεσαι το πέρασμα από την ιστορία, ακολουθώντας τα ίχνη των μεταρρυθμιστών, των καλλιτεχνών, των Ιπποτών. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava) στην κεντρική Βοημία σύμφωνα με το θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και το σύζυγό της, Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Η αρχική πόλη περιορίζονταν σε ένα κάστρο στο λόφο της δεξιάς όχθης του ποταμού, γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει "υψηλό, ανώτερο κάστρο".

Αργότερα, έγινε η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. Είναι εύκολο να περιηγηθεί κανείς στα στενά χωρίς να χαθεί ή να κουραστεί. σχεδόν όλα τα ιστορικά μνημεία και τα τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται στο κέντρο της Πόλης, γι αυτό και δεν χρειάζεται μεταφορικό μέσο. Παρ' όλα αυτά η Πράγα διαθέτει αξιόπιστα μέσα συγκοινωνίας τα οποία μπορούν να σας πάνε παντού χωρίς καθυστερήσεις.

ΠΩΣ ΠΑΤΕ

Μια καλή λύση είναι να κλείσετε το ταξίδι σας σε ταξιδιωτικό πρακτορείο: Ακάδημος Holidays (2103805211), Γκίνης (2103250401), Manessis (2103290100), Travel Plan (2103333300), αφού έτσι θα εξασφαλίσετε χαμηλές τιμές και περιηγήσεις με πούλμαν που δεν γίνονται διαφορετικά, όπως η Καστρούπολη και το Κάρλοβυ Βάρυ.

Ο διεθνής αερολιμένας Ruzyně βρίσκεται περίπου 20 χλμ βόρειο-δυτικά από το κέντρο της πόλης. Η απόσταση από και προς το αεροδρόμιο είναι περίπου 40 λεπτά. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο μεγαλύτερος της Πράγας και βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Πράγας, μόλις 5 λεπτά περπάτημα από την Κεντρική Πλατεία (Wenceslas Square).

Αν μένετε αρκετές μέρες στην Πράγα μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και άλλους προορισμούς, Γερμάνια, Αυστρία, Σλοβακία και Πολώνια, από τον σταθμό Prague-Holešovice ο οποίος βρίσκεται 3 στάσεις του μετρό από τον Κεντρικό. Η Αυστρία απέχει μόνο 3 ώρες με το τρένο, οπότε μπορείτε να κλείσετε μια μονοήμερη εκδρομή με το τρένο.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Κάποια από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία βρίσκονται έξω από την Παλιά Πόλη, οπότε και για να μεταφερθείτε θα χρειαστείτε το μετρό. Όσα βρίσκονται στο κέντρο, συνήθως είναι και πιο ακριβά.

• Intercontinental Hotels & Resorts, Namesti Curieovych 43-5, Praha, +420296631111 - Το InterContinental Praha είναι ιδανική βάση για να περιηγηθείτε άνετα μέσα στην πόλη. Βρίσκεται στις όχθες του Vltava, μόλις μία βόλτα από την Παλιά Πόλη, την Γέφυρα του Καρόλου, την Εβραϊκή συνοικία και το Κάστρο.

• Hilton Prague hotel Pobrezni 1, Praha, +420224841111 - Επίσης αρκετά κοντά στο κέντρο, το Hilton σας δίνει την ευκαιρία να είστε όλη μέρα στην Παλιά Πόλη για να απολαύσετε τις βόλτες σας με άνεση. Παρέχει όλες τις ανέσεις με spa, massage, health club και εσωτερική πισίνα.

• Hilton Prague Old Town V Celnici 7, Praha - Προσφάτως ανακαινισμένο με αρκετά στοιχεία Art Deco και την μοντέρνα πολυτέλεια ενός ξενοδοχείου. Εδώ θα βρείτε και το εστιατόριο του διάσημου Chef Gordon Ramsay 'Maze Prague'.

• Corinthia Towers Hotel Kongresová 1, Praha 4, +420261191111 - To Corinthia Towers Hotel βρίσκεται στους λόφους της πόλης προσφέροντας υπέροχη, πανοραμική θέα στην πόλη. Μόλις δύο στάσεις μετρό από την Παλιά Πόλη, αρκετά κοντά στο συνεδριακό κέντρο της Πράγας.

• Grand hotel Praha Staroměstské náměstí 22, Praha +420221632556 - Διαμονή στο πιο πολυσύχναστο και όμορφο σημείο της Παλιάς Πόλης, ακριβώς πίσω από το αστρονομικό ρολόι για όσους επιθυμούν να βρίσκονται κοντά. Το ξενοδοχείο προσφέρει αρχοντική πολυτέλεια, ανέσεις και ευχάριστη διαμονή.

ΒΟΛΤΕΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Η Πράγα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έμειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων. Υπάρχουν πολλά παλαιά κτίρια με όμορφες τοιχογραφίες. Όλη η πόλη αποτελεί υπόδειγμα αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, με κτίρια μπαρόκ, αναγεννησιακά μέχρι στοιχεία από Art Nouveau και κυβισμό.

Επισκεφθείτε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τη Γέφυρα του Καρόλου, τον Πύργο Ντάλιμπορ, καθώς και τα δρομάκια της Μάλα Στράνα μέσα από τα μεσαιωνικά δρομάκια της "Βασιλικής οδού" ως την πλατεία της Παλιάς πόλης, με το Δημαρχείο, και το φημισμένο Αστρονομικό ρολόι. Επισκεφθείτε το "Obecni Dum", δημιουργία των σημαντικότερων Αρχιτεκτόνων, γλυπτών και ζωγράφων του 19ου αιώνα, όπου μπορείτε να αγοράσετε κρύσταλλα Βοημίας στο πραγματικά πολύ καλό πωλητήριο που βρίσκεται μέσα στο κτίριο, πίσω από τα πωλητήρια. Προσοχή όμως στις φθηνές απομιμήσεις ή τα παρωχημένα σχέδια που βρίσκονται και στην Ελλάδα.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε δερμάτινα, υφάσματα, αντίκες και παραδοσιακά χειροτεχνήματα. Δοκιμάστε στις αγορές καπνιστό Πράγας, σούπα πατάτας, χορτόσουπα και διάφορα ζυμαρικά. Η επίσκεψη στην Καστρούπολη (Χράτσανυ), την Ακρόπολη της Πράγας, που απλώνεται πάνω στον βράχο της Μάλα Στράνα, θα σας εντυπωσιάσει. Μεταξύ άλλων θα δείτε και το Μοναστήρι Στράχοφ, το Λορέττο, τον Γοτθικό Καθεδρικό ναό του Αγ. Βίττου, με το Μαυσωλείο των Βοημών Βασιλέων, το θησαυροφυλάκιο του Στέμματος και τα φανταστικά βιτρώ, το χρυσό δρομάκι ή δρόμο των Αλχημιστών και τέλος στον πύργο του Ιππότη Ντάλιμπορ, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα της παραμυθένιας πόλης. Αν έχετε επισκεφθεί την Πράγα με ταξιδιωτικό, σίγουρα θα περάσετε από το Κάρλοβυ Βάρυ, στην Δυτική Βοημία.

Μετά από μια πανέμορφη διαδρομή παρουσιάζεται η πασίγνωστη λουτρόπολη, ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής που έρχονται εδώ για να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας υπηρεσίες υψηλής αισθητικής.  

Παλαιά Πόλη Στάρε Μιέστο Νέα Πόλη Νόβε Μιέστο

Καθεδρικός του Αγίου Βίτου (St.Vitus)

Γέφυρα του Καρόλου

Αστρονομικό Ρολόι

Εθνικό Μουσείο

Χρατσάνι - Κάστρο της Πράγας

Γιόζεφοβ - Εβραϊκή συνοικία

Βίσεχραντ

CAFES, ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ & JAZZ BARS

Η επίσκεψη στα περίφημα café της Πράγας, εκεί που εμπνεύστηκε ο Franz Kafka και υποκινήθηκε η βελούδινη επανάσταση, παραπέμπει σε ιστορικές στιγμές που έζησε η πόλη. Στα αυθεντικά cafes, η ευκαιρία να διαβάσεις, γράψεις, ζωγραφίσεις, αναπτύξεις συζητήσεις ή απλώς χαλαρώσεις, είναι μια καθημερινή ευχαρίστηση. Εξάλλου σε πολλά μπορείτε να βρείτε ολόκληρες βιβλιοθήκες με σημαντικές εκδόσεις.

Το βράδυ διασκεδάστε σε τυπικές Τσέχικες Μπυραρίες με τοπικές σπεσιαλιτέ και μπύρα παραγωγής τους ή στα φημισμένα τζαζ κλαμπ της Πράγας. Αν προτιμάτε μπορείτε να παρακολουθήσετε παραστάσεις Μαύρου θεάτρου-αν δεν γνωρίζετε καλύτερα να το αποφύγετε ή όπερας. Εάν θέλετε να απολαύσετε ένα κλασικό κονσέρτο, σας λέμε με σιγουριά πως μπορείτε να βρείτε πολύ οικονομικά εισιτήρια στις μεγάλες, εντυπωσιακές αίθουσες του Δημοτικού Μεγάρου (Obecni Dum), ακόμα και ανήμερα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς. Μην προτιμήσετε μικρά κονσέρτα σε εκκλησίες, αφού τις περισσότερες φορές δεν έχουν καν θέρμανση.

CAFES

• Café Louvre (Narodni 116/20, Praha, +420224930912, www.cafelouvre.cz ) - Το κομψό καφέ Louvre άνοιξε το 1902 και είναι από τα λίγα εναπομείναντα κλασσικά coffee houses από την παλιά Αυστριακή εποχή. Εδώ μπορείτε να καθίσετε, γευματίσετε, διαβάσετε εφημερίδες, χαζέψετε τον πολυσύχναστο δρόμο της Narodni trida για να αισθανθείτε μέρος της ιστορίας του οικίσματος. Στο συγκεκριμένο καφέ σύχναζαν αρκετοί πνευματικοί της Τσεχίας, όπως η Γερμανική Φιλοσοφική Σχολή.

• Café Kavarna Obecni dum (Namesti Republiky 1090/5, Praha, +420222002763, www.obecnidum.cz ) - Από τα λίγα αυθεντικά art nouveau café. Ανακαινισμένο με ανεκτίμητη εργασία, αφού η αγάπη πολλών καλλιτεχνών συνέβαλλε στην προσπάθειας ανακατασκευής-ο γλύπτης Ladislav Saloun, ο ζωγράφος Alfons Mucha και ο Max Svabinsky. Συχνά δεν είναι λίγοι οι μουσικοί που κάνουν το πέρασμά τους από το διάσημο καφέ, με σαξοφωνίστες ή πιάνο σολίστες να γράφουν ιστορία.

• Café Savoy (Vitezna 124/5, Praha, +420257311562, www.ambi.cz ) - Ένα κλασσικό παράδειγμα neo-Art Nouveau καφέ επίσης με μεγάλη ιστορία, το οποίο έκλεισε κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και άνοιξε ξανά μετά το τέλος του. Θα θαυμάσετε την υπέροχη αναγεννησιακή οροφή και θα γευτείτε θαυμάσια γλυκά.

• Café Hotel Evropa (Vaclavske 826/25, Praha, +420224228117, www.evropahotel.cz ) - Café σύμβολο της κλασσικής Art Nouveau και της Belle Époque, άξιο φωτογράφησης αφού διατηρείται ακόμα όπως πρωτοκατασκευάστηκε το 1900. Αν και στις δεκαετίες που πέρασαν και ο χώρος άλλαξε ονόματα μέχρι που οικομμουνιστές δέχθηκαν το Grand Hotel Evropa, όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ως είχαν από το Τσέχικο servirky έως την υπέροχη αλλοτινή ατμόσφαιρα.

• Café Savoy (Vitezna 5, Praha) - Ήσυχο, κλασικό τσέχικο café στη Mala Strana κοντά στο Most Legii. Μια πολύ καλή στάση για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία στην Παλιά Πόλη. Μπορείτε επίσης να γευματίσετε ελαφριά πριν συνεχίσετε τη βόλτα σας.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

Η Πράγα δεν φημίζεται για την καλή εστίαση, αφού υπάρχουν αρκετά τουριστικά εστιατόρια. Όμως, μπορείτε να δειπνήσετε εξαιρετικά με όλη την αίγλη της Art Nouveau και την πολυτέλεια ενός gourmet γεύματος. Πολύ προσιτά και οικονομικά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης (€30/άτομο), οπότε θα σας προτείναμε σίγουρα να επισκεφθείτε τουλάχιστον ένα από αυτά. Ωστόσο, εάν ταξιδεύετε Χριστούγεννα καλό είναι να έχετε κάνει την κράτησή σας πολύ νωρίτερα.

Τα περισσότερα παραμένουν κλειστά την ημέρα των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και κάποια και τις παραμονές, όμως η κεντρική πλατεία θα σας προσφέρει βραστό ζαμπόν, λουκάνικα και παραδοσιακά γλυκίσματα. Τυπικό φαγητό που σερβίρεται στα Kavarnas είναι το goulash, το οποίο όμως είναι ουγγρικό και όχι τσέχικο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων και ειδικά στα τουριστικά, εκεί όπου βρίσκεται ο περισσότερος κόσμος, το φαγητό είναι κακό, βαρύ και δύσπεπτο. Ζητείστε κάτι παραδοσιακά τσέχικο, όπως veprove, knedliky και zeli- χοιρινό, κάτι σαν dumpling και βραστό λάχανο.

Για επιδόρπιο φημίζεται το palacinky-pancakes ουσιαστικά με φρούτα, σοκολάτα ή χτυπημένη κρέμα. Επίσης, θα βρείτε ζαμπόν, κυνήγι και ποταμίσια ψάρια. Φυσικά δε θα φύγετε από την Τσεχία χωρίς να δοκιμάσετε μπύρα. Επισκεφθείτε λοιπόν μία pivnice, hostinec ή hospoda για να την απολαύσετε κρύα και άφθονη.

• La Degustation Boheme Bourgeoise (Hastalska 18, Praha 1, +420222311234, www.ladegustation.cz ) - Διεθνής κουζίνα με τσέχικες επηροές που πειραματίζεται με σύγχρονες τεχνικές. 3 degustation μενού των εφτά πιάτων συνοδεύονται με 7 amuse-bouches. Κάθε μενού συμβολίζει μια διαφορετική εποχή της Τσεχίας, οπότε μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο Dégustation Bohême Bourgeoise παραδοσιακά πιάτα του 19ου αιώνα, στο Dégustation Terre et Eau με πιάτα της σύγχρονης τσεχικής κουζίνας και το Sélection du Chef μία δημιουργική έμπνευση του Chef. Προσοχή είναι εστιατόριο για μη- καπνίζοντες.

• Gordon Ramsay-Praha Hilton Hotel (Hilton Prague Old Town V Celnici 7, Prague + 420 221 82 23 00, www.gordonramsay.com/mazeprague ) - Η δημιουργική ικανότητα ενός από τους πιο διάσημους Chef της Ευρώπης στο εστιατόριο Maze. Συνδυασμοί παραδοσιακής κουζίνας και γαστρονομικών νεωτερισμών για 3 διαφορετικά μενού: ένα lunch dinner με 3 πιάτα (650 CK), μενού a la carte και κλασσικό μενού (1750 CK).

• Franc Josef Restaurant- Grand Hotel Bohemia (Kralodvorska 4, Praha 1, +420234608111, www.grandhotelbohemia.cz ) - Στο Franc Josef θα ζήσετε την πραγματική τσεχική πολυτέλεια μέσα από ένα μενού παραδοσιακής κουζίνας. Το εστιατόριο αποτελεί ένα αριστούργημα της κλασικής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα. Αναλόγως την εποχή, επιλέξτε ανάμεσα από το Deguastation Menu σε ένα μενού 6 πιάτων με κύρια στοιχεία το ψητό μπαρμπούνι σε αρωματικά και brunoise λαχανικών με φρέσκο πουρέ μπιζελιού και την ψητή κοτλέτααρνιού σε αρωματική κρούστα Pommery (1990 CZ), το Πρωτοχρονιάτικο μενού ή ένα απλό A La Carte.

• Brasserie M (Vladislavova 17, Praha 1, +420 224 054 070, www.brasseriem.cz ) - Ο Chef Jean-Paul Manzac προσφέρει καθημερινά Γαλλική Κουζίνα μέσα από ένα μενού A La Carte (240 CZ). ΤΟ εστιατόριο προτείνεται επίσης και από τον οδηγό Michelin.

• Le Terroir (Vladislavova 17, Praha 1, +420 224 054 070, www.leterroir.cz ) - Ένα μοναδικό εστιατόριο χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στους τοίχους των παλαιών κτιρίων της Πράγας. Το εστιατόριο βρίσκεται τρία επίπεδα κάτω από την γη, ενώ σε κάθε ένα από τα άλλα επίπεδα είναι εγκατεστημένο το κελάρι των κρασιών και η fromagerie. Θα δοκιμάσετε κυνήγι, μοσχαράκι γάλακτος και υπέροχα εκτελεσμένες σάλτσες να συνοδεύουν τα κρέατα. (από 1200 CZ)

• Francouzska Restaurace (Obecním domě v Praze náměstí Republiky 5, Praha 1, +420 222 002 770, www.francouzskarestaurace.cz ) - Είναι το εστιατόριο του Δημοτικού Μεγάρου, το οποίο φιλοξενεί και τη μπυραρία (Pizenska Restaurace) με εδέσματα κυνηγιού και κρεατικών. Θαυμάσια Art Noveau με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ξύλινα χωρίσματα κατάλοιπα της αριστοκρατικής τάξης του 19ου αιώνα, αλληγορικές εικόνες του Wenig, ιστορική και η τοιχογραφία, όπως και οι ανεκτίμητοι πολυέλαιοι.(silvester menu από 3900CZ)

• Brasserie Sarah Bernhardt-Hotel Pariz (U Obecního domu 1, Praha 1, +420 222 195 900, www.hotel-pariz.cz ) - Αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Κλασσική Art Nouveau σε μπλε μοσαϊκό. Το Sarah Bernhardt γαλλο-τσεχική Κουζίνα. Το μενού είναι A La Carte με στοιχεία όπως το filet mignon με σως Bearnaise και Burgogne και αστακός σε βούτυρο με φρέσκο πουρές πατάτας. (από 1500CZ) .

• Lobkovicka Vinarna (Vlasska 17, Praha 1) - Κομψό εστιατόριο που λειτουργεί κυρίως ως wine bar με υπέροχη κλασσική διακόσμηση και σερβιτόρους με επίσημη ενδυμασία. Εδώ θα δοκιμάσετε πατέ ελαφιού με σως φρούτα του Δάσους, ψητή πάπια με ζεστό λάχανο και περίφημο chateaubriand. (600-1000 Kc)


Χρονοδιάγραμμα της ιστορίας της Πράγας

870 Δημιουργείται το Κάστρο της Πράγας

1085 Η Πράγα γίνεται η έδρα των βασιλιάδων - 1ος βασιλιάς Βρατισλάβος ο 2ος της
Βοημίας

1344 Η επισκοπή της Πράγας γίνεται αρχιεπισκοπή

1346 Πρωτεύουσα Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1348 Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Πράγας

1420 Μάχη στο βουνό Βίτκοφ - Οι Χουσίτες νικούν τους Σταυροφόρους

1583 Ροδόλφος ο 2ος - πρωτεύουσα Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1890 Μεγάλη πλημμύρα προκαλεί ακραίες ζημιές

1918 Πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας

1938 Μετά από την πολιτική συμφωνία του Μονάχου, η Γερμανία κατέλαβε το Sudetenland και το 1939 ολόκληρη τη χώρα

1945 Η Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. διευθύνει το βομβαρδισμό της Πράγας στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, εκατοντάδες κάτοικοι σκοτώνονται από λάθος, καθώς στόχος ήταν η Δρέσδη, 134 χλμ. μακριά.

1948 Κομμουνιστική κατάληψη1968 Σοβιετική εισβολή στρατού για την καταστολή της Άνοιξης της Πράγας

1989 Η Πράγα είναι το κέντρο της Βελούδινης Επανάστασης

2000 Διαμαρτυρίες αντι-παγκοσμιοποίησης στην Πράγα

2002 Πλημμύρες στο κέντρο της Πράγας