Χανιώτικο Μπουρέκι

Χανιώτικο Μπουρέκι

Γεύσεις από Κρήτη, χρώματα Ελλάδος και νοστιμιά Φθινοπωρινή. Με απλά υλικά και εύκολη προετοιμασία, το χανιώτικο μπουρέκι μας ταξιδεύει παραδοσιακά. Παρότι δεν είναι Κρητικός έχει όλη τη διάθεση, την επιμονή και τη τεχνική γνώση της Κρητικής Κουζίνας. Παράλληλα του προσφέρθηκε και η δυνατότητα να μάθει τη Κρητική κουζίνα από πρώτο χέρι με συνεχή ταξίδια στο νησί. Ο Δημήτρης Πολίτης, Chef στο εστιατόριο Τσουγκρί πιστεύει ακράδαντα ότι οι chef είναι σαν τους ταξιδιώτες.

Το μόνο που αλλάζει είναι ότι οι μεν περιπλανώνται ανά τον κόσμο, ενώ οι δε βρίσκονται στον δικό τους μικρό αλλά απέραντα δημιουργικό κόσμο της κουζίνας. Αρώματα, γεύσεις, χρώματα, υλικά, συνδυασμοί και άλλα πολλά συνθέτουν αυτό το κάτι που ο ίδιος θεωρεί μοναδικό, ξεχωριστό, ιδιαίτερο.

Κάπως έτσι και μετά από περιπλάνηση σε αρκετά εστιατόρια της Αθήνας ο Δημήτρης έπιασε λιμάνι στο Τζουγκρί του Γιώργου Παρτσαλάκη. Φέτος ένα βήμα παραπάνω και δημιουργεί κάποια πιάτα που θα έχουν πάντα φυσικά σαν βάση τη παράδοση της Κρήτης αλλά με πινελιές ιδιαίτερων τεχνικών όπως το "κάπνισμα" ή συντήρηση α λα "ceviche" ή γιατί όχι ίσως και τη "μοριακή μαγειρική".

ΥΛΙΚΑ 

1 κιλό κολοκυθια

1 κιλό πατάτες

400 γρ μυζήθρα

150 γρ Μαλάκα( Κρητικό κατσικίσιο τυρί)

250 ml ελαιόλαδο

2 τμχ τομάτες ώριμες σε φέτες

100 γρ στάκα*

½ ματσο δυόσμο

10 γρ ρίγανη 

70 γρ αλεύρι

Αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κολοκύθια και τις πατάτες και τα βάζουμε σε δύο διαφορετικά σκεύη. Μοιράζουμε σε ίσες ποσότητες και στα δύο σκεύη τη μυζήθρα, το ελαιόλαδο, τη στάκα, το δυόσμο, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τα υλικά να μαριναριστούν για μισή ώρα. Στο σκεύος με τα κολοκύθια προσθέτουμε αλεύρι. 

Σε ένα ταψί τοποθετούμε πρώτα τα μισά κολοκύθια, μετά όλες τις πατάτες, τη ντομάτα, τα υπόλοιπα κολοκύθια και στο τέλος τη Μαλάκα. Προσθέτουμε ενάμιση ποτήρι νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ½ ώρα. Ξεσκεπάζουμε το μπουρέκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ½ ώρα περίπου στους 180 βαθμού

* Την στάκα μπορείτε να την βρείτε σε καταστήματα με Κρητικά είδη ή να την αντικαταστήσετε με βούτυρο πρόβειο.