Γιάννης Ζωγράφος

Γιάννης Ζωγράφος

Αστείος, γλυκός, συμπονετικός, ενθουσιώδης, δημιουργικός, παθιασμένος μερικά από τα χαρακτηριστικά του Pastry Chef Γιάννη Ζωγράφο, όπως τον έχουμε γνωρίσει στην εκπαιδευτκή του καθημερινότητα. 

1) Τι είναι αυτό που σου αρέσει στην ζαχαροπλαστική?
Η ακρίβεια, η δημιουργία και η φαντασία.

2) Αν δεν ήσουν ζαχαροπλάστης, τι επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις?
Ξέρω ότι θα φανεί περίεργο, αλλά είναι κάτι που το επικοινωνώ συνέχεια: αγαπάω τα παιδιά. Γι αυτό θα ήθελα να ήμουν βρεφονηπιαγωγός. Τα παιδιά μου δίνουν ζωή, χαμόγελο και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. 

3) Τι είδους γλυκά απολαμβάνεις να παρασκευάζεις?
Δεν μπορώ να περιοριστώ σε μία απάντηση. Μου αρέσει η δουλειά μου. Κάθε γλυκό έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, προκλήσεις και εποχή. Το σίγουρο είναι ότι ό,τι πιάνω, θέλω να το κάνω καλύτερο. 

4) Τι σε συγκινεί ιδιαίτερα στο επάγγελμά σου?
Τα νέα παιδιά που δουλεύουν μαζί μου. Όταν τα βλέπω να φτάνουν ψηλά, όταν αγαπάνε το επάγγελμα, έχουν στόχους, κρατάνε χαμηλό προφίλ και δίνουν νέες δυνατότητες στην αγορά με συγκινεί ιδιαιτέρως. Πολλές φορές μπορεί να τα πλήγωσα στην πορεία, αλλά βρήκαν το σθένος να συνεχίσουν και να προσπερνάνε καθημερινές καταστάσεις, ανακαλύπτοντας τις προθέσεις που μπορεί να είχα ως όφελος γι αυτούς. Τα ευχαριστώ γιατί με κάνουν καλύτερο άνθρωπο!

5) Μία όμορφη ιστορία ζαχαροπλαστικής που μπορείς να μας διηγηθείς?
Όταν ήμουν 15 χρονών στις πρώτες μου επαφές με την ζαχαροπλαστική δούλευα μαζί με τον κύριο Παναγιώτη. Θυμάμαι καναμε μαζί σουδάκια... Εκείνα τα παλιά σουδάκια στα αρτοζαχαροπλαστεία που τα βουτάγαμε σε καραμέλα και μετά σε φιλέ αμύγδαλο. Ο συγκεκριμένος ζαχαροπλαστής λόγω της μεγάλης εμπειρίας του έπιανε από 3 σουδάκια σε κάθε χέρι και τα βούταγε ταυτόχρονα στην καραμέλα και το αμύγδαλο. Αναρωτήθηκα, γιατί μπορεί εκείνος και όχι εγώ. Αποφάσισα λοιπόν χωρίς ερωτήσεις να μάθω αν μπορώ και εγώ να το κάνω. Βούτηξα τα χέρια μου λοιπόν στην καυτή καραμέλα. Από εκείνη την στιγμή έμαθα να ρωτάω ρώτα και να συμβουλεύομαι τους μεγαλύτερους.

6) Αν η γυναίκα ήταν γλυκό, ποιο θα ήταν?
Lemon pie. Επειδή δεν μπορείς να την ψυχολογήσεις και να μπεις στο μυαλό της. Μπορεί να σε γλυκάνει πολύ, αλλά μπορεί και να σου αφήσει τις ξινές-πικρές της γεύσεις.