3 Τρόποι με τυρί

3 Τρόποι με τυρί

Καμαμπέρ με μήλα ογκρατέν

Για 4 άτομα
Υλικά
1 τχμ Καμαμπέρ
2 τμχ μήλα Αγιάς
50 γρ βούτυρο Nandaise
75 ml γάλα πλήρες
8 φύλλα φρέσκο εστραγκόν
κόκκοι μαύρου πιπεριού

Εκτέλεση: Κόβουμε σε κύβους το τυρί και το κάνουμε φοντί σε μία σοτέζ. Κόβουμε τα φύλλα του εστραγκόν σιζελέ και τα προσθέτουμε στο τυρί. Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα κόβουμε εμινσέ. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και θωρακίζουμε τα μήλα μοιράζοντάς τα σε τέσσερα κασολέ αυγών. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC, ανακατεύουμε το γάλα στο τυρί και κάνουμε μασκέ τα μήλα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καρυκεύοντας με κόκκους πιπεριών. Μπορούμε να επιλέξουμε για συνοδεία ένα κρασί Saint-Emilion.

Καμπεσού μαρινέ με λεβάντα και σαλάτα φινόκιο
Για 4 άτομα
Υλικά
4 τμχ Καμπεσού
500 γρ φινόκιο
200 ml εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μάτσο θυμάρι
1 μάτσο βασιλικό
1 μάτσο δενδρολίβανο
15 ml άρωμα λεβάντας
7 γρ κόκκους πράσινου γλυκάνισου
2 φύλλα δάφνης
½ λεμόνι
φρεσκοτριμμένο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μία γυάλινη μπαζίνα, προσθέτουμε τα αρωματικά εφεγιέ, τη μισή ποσότητα αρώματος λεβάντας και το γλυκάνισο. Συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο, καλύπτουμε με σελοφάν και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος για 4 ημέρες. Εν συνεχεία, προσθέτουμε στο μείγμα το τυρί και μαρινάρουμε για ακόμα μία ημέρα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε ζουλιέν το φινόκιο. Μαρινάρουμε σε χυμό λεμονιού, ελαιόλαδου και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε το τυρί και συνοδεύουμε με ένα κρασί Pouilly Fume της Loire.

Ρυζόγαλο Μιμολέτ
Για 4 άτομα
Υλικά
150 γρ Μιμολέτ τριμμένο
1 λτρ γάλα πλήρες
500 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος
200 γρ ρύζι Πιεμόντ
μοσχοκάρυδο σε πούδρα
φρεσκοτριμμένο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Ξεπλένουμε το ρύζι για 2’ σε αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και προσθέτουμε σε βραστό γάλα καρυκεύοντας με μοσχοκάρυδο. Μαγειρεύουμε με καπάκι σε χαμηλή θερμοκρασία για 30’ ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να απορροφηθεί το γάλα. Προσθέτουμε το τριμμένο Μιμολέτ και την κρέμα ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα ή πιατέλα γαρνίροντας με τριμμένο Μιμολέτ. Συνοδεύουμε με κρασί Saint Joseph Blanc της περιοχής Cote de Rhone.