Η κουζίνα του μέλλοντος

Η κουζίνα του μέλλοντος

Ιδιαίτερα καινοτομικές οι εφευρέσεις του μέλλοντος της επόμενης i- γενιάς για τον εξοπλισμό μίας κουζίνας, ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής. Οι συσκευές ενός μέλλοντος που ακόμα δεν έχει έρθει σχεδιάζονται εδώ 15 χρόνια, ακολουθώντας αισιόδοξες και δυστοπικές τάσεις. Από προηγούμενο design lab της Electrolux μας έρχονται οι παρακάτω καινοτομίες:

Cocoon:

Το “Cocoon” είναι η βιώσιμη απάντηση στο πρόβλημα σίτισης του αυξανόμενου πληθυσμού, αλλά και η επιθυμία κατανάλωσης κρέατος και ψαριών. Όπως με τη θέρμανση των popcorn σε ένα φούρνο μικροκυμμάτων, το “Cocoon” προετοιμάζει τα γενετικά-παρασκευασμένα και προσυσκευασμένα πιάτα κρέατος και ψαριών θερμαίνοντας τα κύτταρα μυών που προσδιορίζονται από RFID (ραδιοσυχνότητες) σήματα. Τα σήματα ανιχνεύουν το συγκεκριμένο πιάτο και προτείνουν έπειτα τον απαραίτητο χρόνο μαγειρέματος. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί την επιστήμη για να δημιουργήσει φαγητά μειώνοντας την ανάγκη καλλιέργειας και αλιείας.

2845265893 8950ab215e small

Mini Dishwasher:

Συμπαγές  πλυντήριο πιάτων που χρησιμοποιεί τα ένζυμα για να καθαρίσει τα πιάτα με την διαδικασία βιοδιασπάσης σε υδροδιαλυτά απόβλητα. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στο πλυντήριο να είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος από τα σημερινά πλυντήρια πιάτων. Το καθιστά επίσης πολύ φιλικό προς το περιβάλλον μειώνοντας την περιβαλλοντική επίδραση στο ελάχιστο. Το νερό ανακυκλώνεται μέσα στη συσκευή.  

3841712343 49f26ab56d small

 

Mirage:  

Eπιτραπέζια μονάδα με εστίες μαγειρέματος, μίνι ψυγείο, μονάδα αποβλήτων, ενσωματωμένο πλυντήριο πιάτων και τρισδιάστατο προβολέα. Μπορεί επίσης να προβάλει μια προσωπικότητα της επιλογής του χρήστη, παραδείγματος χάριν, ένα αρχιμάγειρα για να καθοδηγήσει τον χρήστη με συνταγές την ώρα που μαγειρεύει.

2846099956 97ec274ae1 b

Window Fridge:

Το ψυγείο του μέλλοντος μπορεί να δώσει μια ματιά στον εξωτερικό κόσμο. Αυτή είναι η σκέψη πίσω από το “Window Fridge”, μια wall-mounted μονάδα που ταιριάζει στον τοίχο ακριβώς όπως ένα κανονικό παράθυρο. Με τη χρήση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εξωτερικού αέρα, το “Window Fridge” αυξάνει αποτελεσματικά τη ζωή των φρέσκων τροφίμων. Στο εσωτερικό έχει κατασκευαστεί ένα ράφι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποθηκεύσει φρούτα και άλλα τρόφιμα όπως λαχανικά που δεν απαιτούν απαραιτήτως ψύξη.

 3841705231 4d947662e o

Egg:

Μία συσκευή «όλα σε ένα» για το μαγείρεμα και τη προετοιμασία τροφίμων που ξετυλίγει όπως ένα λουλούδι από μια κυλινδρική θέση. Τα φτερά διαμορφώνουν τρεις χωριστές μονάδες που παρέχουν μια θέση για να προετοιμάσουν τα τρόφιμα, μια επιφάνεια μαγειρέματος και δυνατότητα πλύσης. Περιλαμβάνει επίσης έναν ολογραφικό προβολέα που επιτρέπει στο χρήστη για να βρει τις πληροφορίες σε απευθείας σύνδεση με το  internet για να δημιουργήσει τις συνταγές ή να πάρει οδηγίες μαγειρέματος. Όταν δεν βρίσκεται σε λειτουργία, το αυγό μπορεί να στοιβαχτεί εύκολα για να εξοικονομήσει χώρο. Βγαίνει σε πολλά χρώματα για να συνδυαστεί με το ντεκόρ διαφόρων κουζινών.

 3841693597 3171bb179d small

Wall Oven:

Οι φούρνοι σήμερα είναι ογκώδεις και ενεργειακά αναποτελεσματική σε σχέση με την φουτουριστική αντίληψη του Ludovic Peperstraete's. Το “Wall Oven” είναι ένας wall-mounted φούρνος που χρησιμοποιεί τρία λέιζερ για να μαγειρεψει τα τρόφιμα άψογα. Αντί της επιλογής της θερμοκρασίας μαγειρέματος για το φούρνο, το “Wall Oven” παρέχει μια επιλογή των διαφορετικών υφών για να επιλέξει ο χρήστης (π.χ. τραγανό, μαλακό, σκληρό), προσφέροντας κατά τον τέλειο έλεγχο του τελικού αποτελέσματος.

 3841692715 797d64cb76 small

Water Catcher:

Tο “Water Catcher” είναι  μία συσκευή που συλλαμβάνει τη βροχή, φιλτράροντας το νερό. Αυτή η αυτοματοποιημένη συσκευή αποστέλλει μικρές ιπτάμενες σφαίρες στον αέρα για να πιάσει τις σταγόνες της βροχής. Αφότου αυτές συλλέγονται, οι σφαίρες επιστρέφουν σε έναν κατευθυμένο αυτομάτο δίσκο που καθαρίζει το νερό για κατανάλωση. Μόλις καθαριστούν οι σφαίρες παίρνουν το νερό κατανάλωσης άμεσα σε ένα πρόσωπο που πίνεται. Ο κατευθυνόμενος αυτόματος δίσκος διαβάζει επίσης τα δακτυλικά αποτυπώματα για να καθορίσει ποιες πρόσθετες ουσίες πρέπει να προστεθούν στο νερό για να βελτιστοποιήσουν την υγεία του χρήστη.

 3842464640 6539cf53fb small

Origin Bubbles:        

Μια δημιουργική απάντηση στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, της έλλειψης νερού και τροφής είναι το “Origin Bubbles”: τρόφιμα σε φυσαλίδα. Τα ανεξάρτητα πακέτα μεγέθους  ρυθμίζουν ηλεκτρονικά τη θερμοκρασία των μορίων των τροφίμων. Αυτά τα μόρια μετασχηματίζονται έπειτα στα νόστιμα, πραγματικά πιάτα με την αφή ενός κουμπιού. Είναι σε θέση να αποθηκεύσουν διαφορετικούς τύπους μορίων τροφίμων, έτσι ώστε ένα πλήρες γεύμα να διατηρείται στο αρχείο, μειώνοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα αποθήκευσης, την ενέργεια και το νερό που απαιτείται για τη συμβατική προετοιμασία τροφίμων.

 3842458316 f51690afe5 small

Teleport Fridge:

Ο Dulyawat Wongnawa προβλέπει την εποχή όπου οι τεχνολογίες που βρίσκονται στην επιστημονική φαντασία γίνονται πραγματικότητα, όπως πιο συγκεκριμένα η τηλεμεταφορά. Το concept, τα “Teleport Fridge” τηλεμεταφέρει φαγητό εξοικονομώντας τον χρόνο και την απόσταση που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης για να αγοράσει φρέσκα προϊόντα από ένα κατάστημα ή ένα αγρόκτημα. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία οθονών αφής ως interface για τη διαδικασία της τηλεμεταφοράς, απλά μεταφέρει τρόφιμα στις μονάδες του ψύξης και κατάψυξης.

 3842439604 9f0ee402c0 small

Kitchen Window

Η εγκατάσταση μεγάλων συσκευών όπως φούρνοι και πλυντήρια πιάτων στα μικρά, διαμερίσματα ένός ή δύο δωματίων είναι πάντα προβληματική. Το “Kitchen Window” αποτελεί τη λύση εξοικονόμησης χώρου συνδυάζοντας έναν φούρνο και ένα παράθυρο. Μοιάζει στην ουσία με ένα κανονικό παράθυρο με διάφανα πλακάκια γυαλιού, αλλά μπορεί να διπλωθεί αποκαλύπτοντας μια οικοσυσκευή για το μαγείρεμα και έναν νεροχύτη για την πλύση πιάτων. Αυτό πραγματοποιήθηκε με τη χρησιμοποίηση ενός γυάλινου υλικού δύναμης που θερμαίνει όπως μία συμβατική εστία.  

3841646797 d5997b171c small 

Moléculaire

Η επιστήμη παντρεύεται με το μαγείρεμα σε ένα διαφορετικό επίπεδο, το “Moléculaire”. Ο τρισδιάστατος μοριακός ‘εκτυπωτής’ τροφίμων εμπνεύστηκε από αρχιμάγειρες που επιστημονικά πειραματίζοντας με τα τρόφιμα για να δημιουργήσουν νέες, καινοτομικές ιδέες στο μαγείρεμα τους. Το Moléculaire απλοποιεί τη διαδικασία και ενεργεί ως cnc (computer numerical control) εκτυπωτής τροφίμων για επαγγελματικές και οικιακές κουζίνες. Δημιουργεί τρισδιάστατα μέρη από τα γεύματα, λειτουργεί με μια διαδικασία εκτύπωσης σε στρώματα χρησιμοποιώντας μικρά μόρια από διαφορετικά συστατικά. Αυτό παρέχει απλότητα, ακρίβεια, επανάληψη και, φυσικά, μεγάλα πιάτα υψηλής γαστρονομίας!

 3842247444 eb19b8d381 small

Butl-R-Bot

Το “ Butl-R-Bot ” είναι ρομποτικός βοηθός στην κουζίνα. Ειδική τεχνική νοημοσύνη και άλλες προηγμένες τεχνολογίες, όπως τα humanetic όπλα, οι σειρές ανεμιστήρων (που επιτρέπουν τη μετακίνηση), οι φωτογραφικές μηχανές και οι προηγμένοι αισθητήρες, επιτρέπουν στο “ Butl-R-Bot ” να μαγειρέψει γεύματα, να παραγγείλει τρόφιμα, καθώς επίσης χρησιμοποιεί εργαλεία και συσκευές της κουζίνας. Λόγω του συμπαγούς σχεδίου του (35cm), ταιριάζει καλά σε μικρές, αστικές κουζίνες. Η λειτουργία του επιτρέπει στο χρήστη να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε άλλες εργασίες.   

 3811899536 82c766c192 small

Flatshare fridge:

Το Flatshare fridge είναι η απάντηση στα ανοργάνωτα ψυγεία που δημιουργούν προβλήματα σε food waste. Το ιδιότυπο αυτό ψυγείο αποτελείται από ένα σταθμό βάση και 4 ξεχωριστά modules, τα οποία επιτρέπουν σε κάθε χρήστη ή επίπεδο να διατηρεί τα τρόφιμα ξεχωριστά, γνωρίζοντας τα περιεχόμενα του ψυγείου, αλλά και  παίζοντας με τα χρώματα που το διαχωρίζουν ώστε να υπάρχει επαφή με όσα τελειώνουν. Διάφορα add-ons κάνουν το ψυγείο πιο παιχνιδιάρικο.  Τα χερούλια στα πλαινά κάνουν εύκολη την μεταφορά του, ειδικά αν αλλάζεις χώρους συχνά. Ιδανικό και για γραφεία.

Bio Robot fridge:

Τέσσερις φορές μικρότερο από ένα συμβατικό ψυγείο, το Bio Robot ψύχει πολυμερές gel μέσω της φωταύγειας. Αντί για ράφια, το μη κολλώδες, άοσμο τζελ αποτελεί την βασική ύλη του ψυγείου που περιβάλλεται γύρω από τα προϊόντα για να δημιουργήσει ένα ασφαλές ψυχόμενο περιβάλλον που δεν επιτρέπει το οξυγόνο να εισχωρήσει στα τρόφιμα. Χωρίς πόρτες, κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο και μοτέρ, το 90% της συσκευής αφιερώνεται αποκλειστικά στον προβλεπόμενο σκοπό. Τ Το ψυγείο είναι προσαρμόσιμο - μπορεί να κρεμαστεί κάθετα, οριζόντια και ακόμη και στην οροφή. Διαφορετικά μεγέθη και διαστάσεις του επιτρέπουν να ταιριάζει απόλυτα στην οποιαδήποτε κατοικία.

48c9bfe968b7d6bc122bdc7d43ed5b6d

ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ

Coox: Το περιστρεφόμενο τραπέζι μαγειρικής  

 Κουζίνα - Συρτάρι: Συρταρωτή κουζίνα και ψυγείο   

Sook: Δικτυακή γεννήτρια συνταγών με ηλεκτρονική «γλώσσα   

Vesta: Η αναδιπλούμενη μαγειρική εστία με RFID scanner    

E-bag: Η ηλεκτροκινούμενη cooler bag