Πλατώ τυριών με χειροποίητες γεύσεις

Πλατώ τυριών με χειροποίητες γεύσεις

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΣΑΤΝΕΙ

40 γρ βούτυρο

1τμχ κυδώνι, καθαρισμένο και τριμμένο

1 τμχ αχλάδι, καθαρισμένο και τριμμένο

40 γρ σταφίδες σουλτανίνα

20 γρ ζάχαρη καστανή 

20 γρ ξύδι λευκό

Χυμός 1 πορτοκαλιού

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε βούτυρο το κυδώνι και το αχλάδι. Συμπληρώνουμε τις σταφίδες και  μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υλικά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και  μαγειρεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα γλάσο. Σβήνουμε με το ξύδι  και τον χυμό. Καρυκεύουμε με το πιπέρι. 

TIP: Μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά μετά το τέλος της διαδικασίας 120 γρ μέλι ή πετιμέζι για υγρή και παχύρρευστη υφή.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΜΑΝΟΥΡΙ

100 γρ αλεύρι

100 γρ νερό

1 τμχ αυγό

5 γρ αλάτι

200 γρ μανούρι

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε το αλεύρι, το νερό, το αυγό κ αι το αλάτι μέχρι να δημιουργήσουμε μία παχύρρευστη πάστα. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το ζεσταίνουμε. Περνάμε το τυρί από τον χυλό και στραγγίζουμε. Τοποθετούμε στο ζεστό λάδι και  τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Μόλις ετοιμαστεί στραγγίζουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

1 τμχ ασπράδι αυγού

200 γρ κατσικίσιο τυρί

20 γρ φιστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κατσικίσιο τυρί σε 2-3 χοντρές φέτες. Μέ ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια του με ασπράδι αυγού. Πασπαλίζουμε με το φιστίκι Αιγίνης και τις δύο πλευρές και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 220⁰C για 4-6 λεπτά προσέχοντας να μην λιώσει. Μόλις ετοιμαστεί αφαιρούμε από τον φούρνο και κρυώνουμε. 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΨΗΜΕΝΟ ΚΡΟΣΤΙΝΙ

400 γρ ψωμί επιλογής μας, κομμένο σε ψιλές φέτες

10 γρ λάδι τρούφας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Απλώνουμε σε ένα ταψί τις φέτες ψωμιού. Μαρινάρουμε ελαφρώς με το λάδι τρούφας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 220⁰C για 2-4 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί κρυώνουμε και προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με χοντρό αλάτι. 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩ

500 γρ σταφύλια φράουλες, κομμένα σε μπουκέτα

1 τμχ ρόδι, κομμένο στη μέση

1 τμχ πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες

12 τμχ κάστανα ή καρύδια, ψημένα και καθαρισμένα (και σπασμένα για τα  καρύδια)

50 γρ άγρια ρόκα

3 τμχ αποξηραμένα σύκα, κομμένα στη μέση

3 τμχ αποξηραμένα δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση

3 τμχ αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα στη μέση

ΣΥΝΘΕΣΗ

Σε παραλληλόγραμμο σκεύος σερβιρίσματος, τοποθετούμε στις δύο άκρες 1 μπολ το οποίο γεμίζουμε με το τσάτνει και στην άλλη γωνία τα μπουκέτα σταφυλιού. Στο ενδιάμεσο κενό απλώνουμε την ρόκα. Περιμετρικά στο πάνω μέρος και σε οβάλ σχήμα τοποθετούμε διαδοχικά το ρόδι, το πορτοκάλι, τα κάστανα ή τα καρύδια, απλώνοντάς τα μέχρι τα μπουκέτα σταφυλιού. Στο αντίστοιχο κάτω μέρος απλώνουμε διαδοχικά σε σχήμα βεντάλιας από κάτω προς τα πάνω τα ψημένα κροστίνι, προσέχοντας την συμμετρία. Καλύπτουμε το κενό με τα κομμάτια τυριού.

Αν θέλετε να διαλέξετε και τρίτο τυρί, μπορείτε να επιλέξετε μία γραβιέρα, πασπαλίζοντας με λίγη πάπρικα. 

Σερβίρουμε με τα ειδικά μαχαίρια τυριού.