Culinology® - Μία νέα μαγειρική επιστήμη γεννιέται

Culinology® - Μία νέα μαγειρική επιστήμη γεννιέται

Τι είναι αυτό; Πώς προφέρεται; Ποιος το εφευρέθηκε; Γιατί εφευρέθηκε; Ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει; Όλα αυτά τα ερωτήματα σίγουρα ήρθαν στο μυαλό σας την πρώτη φορά που είδατε και διαβάσατε τη λέξη CULINOLOGY® (cu-lin-ah-loh-gee) ...... μια περίεργη, δύσκολη να προφέρετε λέξη που φαίνεται δύσκολο να εξηγηθεί και να κατανοηθεί.

Με τις πρώτες αναφορές στον όρο Culinology, οι άνθρωποι μπερδεύονται τόσο με τον όρο, όσο και με όσα χαρακτηρίζονται από αυτόν.

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο, η επιστήμη της Culinology είναι ένα μοναδικό χαρμάνι μίας τέχνης (μαγειρικής) και δύο επιστημών (τροφίμων και τεχνολογίας). Στόχος της νέας υβριδικής επιστήμης είναι οι αναδυόμενοι Culinologists να: επανεφεύρουν τρόπους για να βελτιώσουν τα τρόφιμα, να τα κάνουν πιο ασφαλή και ποιοτικά ως προς την παραγωγή τους και να αποδώσουν την μαγεία που θέλουν οι καταναλωτές όταν επιλέγουν.
Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η επιστήμη αφορά κατά κύριο λόγο την μαγειρική. Όμως, οι γνώσεις που αποκομίζει ένας Chef στην συνδυαστική αυτή επιστήμη τον μετατρέπουν σε μία νέα κατηγορία επαγγελματία, ο οποίος μπορεί να ερευνήσεις, σχεδιάσει, δομήσει νέες σειρές προϊόντων, τόσο καταναλωτικών όσο και παραγωγικών.

Οι τάσεις πλέον αλλάζουν και η επιστήμη της Culinology αναμένεται να πάρει μεγάλες εκπαιδευτικές διαστάσεις… Η Culinology, σύμφωνα με τον Jeff Cousminer στο περιοδικό Design Food Magazine, είναι ένας όρος που δημιούργησε ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Ένωσης Έρευνας Chefs, Winston Riley.
Το αρχικό νόημα της λέξης ήταν αρκετά διαφορετικό από αυτό που σήμαινε σήμερα. Αρχικά, η λέξη σχεδιάστηκε για να είναι ένας συνδυασμός δύο λέξεων: "μαγειρική" και "τεχνολογία". Έτσι, το πρώτο νόημα της λέξης ήταν η σύγκλιση των μαγειρικών τεχνών και όλων των τεχνολογιών, που περιλαμβάνει τις επικοινωνίες, τη χημεία, τη φυσιολογία, την οικονομία και πολλούς άλλους. Ενώ πλέον το νόημα και ο σκοπός του όρου είναι να παράγει τρόφιμα ευκολίας για το σπίτι που να έχουν την εντύπωση ότι παρέχουν την υψηλή ποιότητα ενός εστιατορίου.
Υπάρχουν διαπιστευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται από πολλά ιδρύματα. Τα προγράμματα σπουδών συνδυάζουν την μαγειρική τέχνη και την επιστήμη των τροφίμων. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, όπως ο Harry Crane, η culinology θα πρέπει να "βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων".

Το Food & Nutrition department του USDA στις ΗΠΑ έχει εστιάσει, επίσης, στην Culinology®, η οποία έχει αναγνωριστεί από την Ένωση Έρευνας Σεφ [Research Chef’s Association]. Το πρόγραμμα δέχεται σπουδαστές με πτυχίο μαγειρικής τέχνης διετούς φοίτησης στους οποίους προσφέρει ένα πλαίσιο εργασίας προσανατολισμένο στην επιστήμη που τους επιτρέπει να πάρουν Bachelor of Science από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης σε 3 χρόνια. Σπουδαστές που αποφοίτησαν πρόσφατα με το συγκεκριμένο πτυχίο έγιναν περιζήτητοι σε εταιρίες τροφίμων όπως η Kraft, η Unilever και η Pepsi με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς μισθούς άνω των 48.000 δολαρίων το χρόνο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εκπαίδευσης της Culinology είναι ότι ο εκπαιδευμένος υπερτερεί των ανταγωνιστών του, επειδή παίρνει τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κόσμους. Ως επιστήμονας της διατροφής [culinologist] δεν κατανοεί μόνο την επιστημονική πλευρά της επεξεργασίας τροφίμων, αλλά κατέχει και τα μυστικά της τέχνης της μαγειρικής.

Ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί εξαιρετικές ευκαιρίες για απασχόληση στη βιομηχανία τροφίμων. Το πάθος για φαγητό που μοιράζονται οι culinologists τους επιτρέπει μέσα από την έρευνα και την εξέλιξη να επηρεάσει την κουλτούρα της διατροφής. Ένα σπουδαίο παράδειγμα είναι ο Chef Boyardee που άρχισε την καριέρα του ως σεφ και με τη βοήθεια της τεχνολογίας έφερε τα κονσερβοποιημένα ζυμαρικά και τη σάλτσα εκεί όπου βρίσκονται σήμερα.