Τα 5 Καλύτερα Χαρακτηριστικά των Σπουδαίων Chefs!

Τα 5 Καλύτερα Χαρακτηριστικά των Σπουδαίων Chefs!

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν έναν σεφ μοναδικό, αλλά ορισμένοι από τους καλύτερους σεφ μοιράζονται κοινά προτερήματα. Έχετε αυτό που αναζητούν τα εστιατόρια; Αυτά είναι τα 5 καλύτερα χαρακτηριστικά των σπουδαίων σεφ, σύμφωνα με τις αγγελίες των πιο διάσημων εστιατορίων και ξενοδοχείων:

1. Δημιουργικότητα

Η μαγειρική είναι συνδυασμός επιστήμης και τέχνης. Υπάρχουν τεχνικές και δεξιότητες που πρέπει να διδαχθείτε, αλλά ακριβώς με αυτές τις δεξιότητες θα δημιουργήσετε πιάτα τα οποία θα εντυπωσιάσουν. Το να είσαι στην κουζίνα έχει να κάνει με την παραγωγή νέων ιδεών και τη διάθεση για ρίσκο. Ένας σεφ πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να δοκιμάσει κάτι νέο. Η δημιουργικότητα εμπνέει τη γεύση και την παρουσίαση ενός φαγητού και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη συνολική εμπειρία του φαγητού. Αυτή η δημιουργικότητα πρέπει να έχει πάθος και να είναι συνεχώς παρούσα, αφού ως σεφ θα αντιμετωπίζετε προκλήσεις σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής σας.

2. Ικανότητα να Δουλεύεις σε Ομάδα

Δε θα είστε ποτέ μόνο εσείς μέσα στην κουζίνα. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα σας στη δουλειά, θα δουλεύετε με πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους. Μάγειρες προετοιμασίας, βοηθοί κουζίνας, chefs de partie, ψήστες, sous chefs, υπεύθυνους, λαντζέρηδες και σερβιτόρους – ποτέ δε θα είστε μόνοι. Η ικανότητά σας να δουλεύετε σε ομάδα θα καθορίσει το αν θα τα καταφέρετε στον κόσμο της μαγειρικής. Ένας «σωστός παίκτης» που παίζει ομαδικά είναι μία πραγματικά σπουδαία προσθήκη στο προσωπικό οποιασδήποτε κουζίνας. Πρέπει να μάθετε πώς να συνεργάζεστε στο πλαίσιο ενός γκρουπ και η καλή συνεργασία είναι το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία.

3. Multitasking

Θα έχετε πάντα κάτι στη λίστα σας με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Η δυνατότητα χειρισμού πολλών πραγμάτων ταυτόχρονα θα είναι καθοριστικής σημασίας στην πορεία σας. Την ίδια στιγμή, θα σας ζητηθεί να ετοιμάσετε λαχανικά, να συνεχίσετε να σοτάρετε το κοτόπουλο και να φέρετε υλικά από το ψυγείο,ενώ ακόμα δουλεύετε πάνω σε ό,τι σας ανατέθηκε λίγα λεπτά πριν. Υπάρχει πάντα ένα «πάμε – πάμε – πάμε» μέσα σε μία κουζίνα και το να μπορεί κανείς να παραμένει συγκροτημένος, ενώ ολοκληρώνει πολλαπλές «αποστολές», είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των κορυφαίων σεφ του κόσμου. Είναι μία δεξιότητα να διαχειρίζεστε εκατοντάδες μικρές εργασίες ταυτόχρονα, ενώ ολοκληρώνετε τη σημαντικότερη αποστολή από όλες – το να κρατάτε ικανοποιημένους τους πελάτες σας.

4. Προσοχή στη Λεπτομέρεια

Ο σπουδαίος σεφ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Η μαγειρική είναι μια περίπλοκη διαδικασία μέτρησης κάθε συστατικού και ανάμιξης όλων μαζί για να δημιουργηθεί ένα αριστούργημα. Μία γαρνιτούρα που λείπει, μία μπριζόλα που έχει μείνει στο φούρνο ένα λεπτό παραπάνω, ή μία τρίχα σε μια σαλάτα μπορούν να καταστρέψουν ένα κατά τα άλλα τέλειο γεύμα. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που ένας σεφ πρέπει να προσέξει και να λάβει υπόψη. Η ικανότητα να βλέπει κανείς το τελικό προϊόν, αλλά και να αναγνωρίζει τι λείπει για να γίνει τέλειο, είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει κάποιος επιτυχημένος σεφ.

5. Ικανότητα χειρισμού της κριτικής

Ακόμα και ο Gordon Ramsay έχει ακόμα κάτι να μάθει και αυτό ισχύει για όλους τους κορυφαίους σεφ. Δε θα αρέσουν σε όλους αυτά που ετοιμάζετε και ένας καλός σεφ γνωρίζει πώς να μην παίρνει προσωπικά τις κακές κριτικές. Δείτε την κριτική ως ευκαιρία για να μάθετε και να βελτιώσετε τις ικανότητές σας. Μείνετε οι καλύτεροι στη δουλειά σας, μαθαίνοντας να την αποδέχεστε και να τη χρησιμοποιείτε για να χτίσετε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και της τέχνης σας. Να είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε το στιλ σας, αν και όποτε είναι απαραίτητο αυτό για να κρατήσετε ευχαριστημένους τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου και τους πελάτες σας.
Να είστε προσηλωμένοι στον στόχο και πάντα να προσπαθείτε για να διασφαλίσετε ότι διαθέτετε τα πέντε καλύτερα χαρακτηριστικά των σπουδαίων σεφ. Δουλέψατε σκληρά και θα πετύχετε.

6. Τα θεμέλια της μαγειρικής και η κατανόησή τους 

Η σημερινή κουζίνα έχει χτιστεί πάνω στο υπόβαθρο της επαγγελματικής μαγειρικής του παρελθόντος. Η δουλειά Auguste Escoffier μέσα από το κείμενό του “Οδηγός Γαστρονομίας” (Le Guide Culinaire) αποτελεί ακόμα έμπνευση, τον διαχωρισμό των καθηκόντων και την εκτέλεση των εργασιών στις σύγχρονες κουζίνες. Μελετώντας τις πρότυπες συνταγές που περιλαμβάνει το “Le Guide Culinaire,” θα κατανοήσετε τις ζωτικής σημασίας δεξιότητες που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι σεφ για να ετοιμάσουν κλασικά και μοντέρνα πιάτα. Επίσης, θα εμπλουτίσετε τη γνώση σας σχετικά με τους συνδυασμούς κρασιού και φαγητού και θα μάθετε να τα αξιοποιείτε αποτελεσματικά.

7. Διαχείριση Χρόνου και ηγεσία ομάδας

Οι επαγγελματικές κουζίνες είναι απαιτητικά περιβάλλοντα που δε συγχωρούν τα λάθη. Χαρακτηρίζονται από απίστευτα σύντομες προθεσμίες και απαιτούν σωματικό και πνευματικό κόπο και εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Ωστόσο, πολλοί chefs κατακτούν τις ικανότητες που χρειάζονται και χτίζουν πολλά υποσχόμενες καριέρες στον χώρο της μαγειρικής τέχνης. Πώς το καταφέρνουν; Μαθαίνοντας να κάνουν σωστή διαχείριση χρόνου, να είναι ηγέτες και να αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας. Η ικανότητα αρκετών διαφορετικών ατόμων να δουλεύουν σαν να είναι ένας άνθρωπος μέσα σε μία κουζίνα είναι ανεκτίμητη και οι chefs που την καλλιεργούν προδιαγράφουν την πιο λαμπρή καριέρα. 

8. Αριθμοί και λογιστική

Αν και το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς του chef είναι όταν εκείνος βρίσκεται στη μέση της κουζίνας κατά τη διάρκεια του brunch ή του δείπνου, ωστόσο η μακροπρόθεσμη διαχείριση των πόρων και των κεφαλαίων της κουζίνας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός εστιατορίου. Όσο ικανός τεχνικά και να είναι ένας σεφ, η αποτυχία του σε τομείς όπως οι παραγγελίες, οι απογραφές, η διαχείριση των υλικών και φυσικά ο έλεγχος των εξόδων, θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την επαγγελματική του επιτυχία. 

9. Επιστήμη της Γαστρονομίας & της Διατροφής

Η κατανόηση του συνδυασμού πολλών μοναδικών γεύσεων σε μία νέα συνταγή και το τέλειο μαγείρεμα ενός πιάτου είναι αναμφισβήτητα ζωτικής σημασίας. Αποτελούν όμως μέρος της ευρύτερης αντίληψης που χρειάζονται οι σύγχρονοι Chefs για τα τρόφιμα και τη διατροφή. Η εμπεριστατωμένη γνώση των θρεπτικών συστατικών, των πηγών των τροφίμων και της ικανότητας του ανθρώπινου σώματος να τα επεξεργάζεται, βοηθά τους Chefs να βλέπουν τα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους ως κάτι παραπάνω από απλά δομικά στοιχεία μίας συνταγής. Από τη δημιουργία ισορροπημένων, θρεπτικών γευμάτων μέχρι την ανάπτυξη αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων για τους αλλεργικούς σε συγκεκριμένες τροφές, αυτή η πλευρά της επαγγελματικής μαγειρικής δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Σήμερα, όταν οι καταναλωτές μπαίνουν σε ένα κατάστημα τροφίμων, δεν περιμένουν μόνο να είναι τα προϊόντα οικονομικά και ασφαλή, αλλά να υπάρχει και μία ευρεία γκάμα γεύσης και υφής που να εμπνέεται συχνά από έθνικ διατροφικές παραδόσεις και μοναδικές καινοτομίες. Επιπλέον, τα βιβλία και οι τηλεοπτικές εκπομπές αποδείχθηκαν καθοριστικά στη διάδοση της μαγειρικής πέρα από την παραδοσιακή Μαγειρική Τέχνη.
Ο ρυθμός ζωής της κοινωνίας μας έχει αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες, αφού έχουμε περάσει από τα παραδοσιακά σπιτικά γεύματα στη ζήτηση για γεύματα ευκολίας. Με την έκρηξη της γνώσης σε θέματα μαγειρικής, οι καταναλωτές έχουν θέσει ακόμα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ευκολίας στα τρόφιμα που επιλέγουν. Η απαίτηση για «σπιτικά»/εστιατορίου πιάτα ποιότητας που πρέπει να γίνονται γρήγορα και να είναι γευστικά και βολικά είναι πλέον η προδιαγραφή που ζητούν οι καταναλωτές. Αυτή η απαίτηση από τη βιομηχανία τροφίμων οδηγεί απευθείας στην ανάγκη της να προσλάβει σεφ με γνώσεις μαγειρικής και επιστημονική τεχνική κατάρτιση.

10. Επικοινωνία

Η άμεση, αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ενός Chef. Πρέπει να έχετε την ικανότητα να μοιράζεστε πληροφορίες με τους συναδέλφους, να επικοινωνείτε τις προσαρμογές σε συνταγές και τις αλλαγές στη ροή εργασίας, να συνεννοείστε με το εστιατόριο εκτός κουζίνας και πολλά περισσότερα. Ταυτόχρονα, όσοι ασχολούνται με τον κόσμο της γαστρονομίας, πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες που ορίζουν πώς να επικοινωνούν με συναδέλφους και υφισταμένους για να διατηρήσουν τις απαιτούμενες επαγγελματικές προδιαγραφές. Η εκπαίδευση πάνω στις καλύτερες στρατηγικές επικοινωνίας, την έκδοση εντολών και τη λήψη ανατροφοδότησης οδηγεί τελικά σε μία κουζίνα πιο ευέλικτη, επικοινωνιακή, χαρούμενη και τελικά επιτυχημένη.