Cédric Grolet, το παιδί θαύμα της Ζαχαροπλαστικής

Cédric Grolet, το παιδί θαύμα της Ζαχαροπλαστικής

Νέος, ωραίος και απόλυτα επιτυχημένος, ένα πραγματικό αστέρι στο χώρο της γαστρονομίας γνωστός για την ιδιαίτερη παρουσίαση των φρουτογλυκών του στο πιάτο.                                                                                                                                                                                                     

Στα 34 του χρόνια και μέσα σε λιγότερα από 20 χρόνια καριέρας ο Cédric Grolet έχει καταφέρει να χωρέσει στο ενεργητικό του μεγάλες διακρίσεις, φήμη και τεράστια απήχηση στα social media, όσα άλλοι συνάδελφοί του δεν τολμούν καν να ονειρευτούν μια ολόκληρη ζωή δηλαδή. Γεννήθηκε το 1985 σε ένα χωριό της κεντρικής Γαλλίας. Ελάχιστοι στον κόσμο γνωρίζουν το Firminy, τη μικρή επαρχιακή πόλη των 17.000 κατοίκων και την ανακαλύψαμε στο χάρτη της Γαλλίας χάριν του Cédric Grolet του ζαχαροπλάστη-φαινόμενο που στα 27 του μόλις χρόνια έγινε ο pastry chef Le Meurice’s του Alain Ducasse στο Παρίσι, εκμηδενίζοντας αποστάσεις, χρόνο και προκαταλήψεις.

Ταλαντούχος, εργατικός και στοχοποιημένος ανέβηκε τα σκαλιά της επιτυχίας σταθερά και γρήγορα. Ήταν 17 ετών, ανήλικος ακόμη όταν το 2002 απέκτησε το πρώτο του πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης στη Ζαχαροπλαστική, τη Σοκολάτα και το Παγωτό στο Le Puy-en-Vela μια άλλη μικρή πόλη της Γαλλίας. Το 2004 απέκτησε πρόσθετη εξειδίκευση και δίπλωμα από το École Nationale Supérieure de la Pâtisserie στοYssingeaux μια ακόμη πιο μικρή επαρχιακή πόλη. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του άρχισε να αφήνει το προσωπικό του στίγμα στο χώρο της ζαχαροπλαστικής παίρνοντας μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς.

Cedrik Grolet1

Το 2006 πήγε στο Παρίσι κι έπιασε δουλειά στο διάσημο Fauchon, όπου και έμεινε για 5 χρόνια. Πολύ σύντομα οι σεφ Christophe Adam, Benoit Couvrand, and Christophe Appert, τον ξεχώρισαν από την υπόλοιπη ομάδα και άρχισαν να τον παίρνουν μαζί τους στα ταξίδια που οργάνωνε η εταιρία με σκοπό την εκπαίδευση των ομάδων των ζαχαροπλαστών που θα πλαισίωναν τα νέα καταστήματα Fauchon που άνοιγαν ανά τον κόσμο. Μετά από ένα χρόνο πήρε και τη θέση του υπεύθυνου Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρίας.

Το 2011 έπιασε δουλειά ως sous chef στο Le Meurice’s του Alain Ducasse. Τίποτα δεν τον σταματούσε πλέον κι ένα μόλις χρόνο αργότερα ανέλαβε τη θέση του pastry chef. Οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν. To 2015 διακρίθηκε ως ο καλύτερος ζαχαροπλάστης της χρονιάς από το περιοδικό Le Chef, το 2016 πήρε τον τίτλο του καλύτερου ζαχαροπλάστη από τα βραβεία Relais Desserts Excellence. To 2016 o Cédric Grolet σε μια λαμπρή τελετή στη Λυών της Γαλλίας ονομάστηκε επίσης ο καλύτερος Pastry Chef στην σπουδαία διοργάνωση «Trophées de la Gastronomie et des Vins» (Τρόπαια Γαστρονομίας και Οίνου). Το 2017 κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου Pastry chef εστιατορίου στον κόσμο από τον Οργανισμό Grandes Tables du Monde (Μεγάλα Τραπέζια του Κόσμου). Τον Νοέμβριο του 2017, ανακηρύχτηκε κι από τον οδηγό Gault & Millau (κάτι σαν τα γαλλικά Μισελέν) ως ο καλύτερος Pastry Chef του 2018.

Ανακαλύψτε  ένα από τα πιο διάσημα επιδόρπιά του στο απολαυστικό σεμινάριο   

-->CITRON DE CÉDRIC GROLET         

cedric grolet sg18

Ξεκίνησε να ποστάρει φωτογραφίες των γλυκών του στο instagram το 2013 όπου σήμερα έχει εκατομμύρια ακόλουθους. Κέρδισε τις εντυπώσεις και διεθνή φήμη όταν το 2014 μεταμόρφωσε τον περίφημο κύβο του Rubik σε εντυπωσιακά γλυκίσματα (τα Rubik’s Cakes) και στη συνέχεια άρχισε να πειραματίζεται με τα φρούτα, μεταμορφώνοντάς τα σε γλυκά αριστουργήματα. Στα γλυκά του που εξωτερικά μοιάζουν με αληθινά φρούτα συνδυάζει τεχνική αρτιότητα και ομορφιά. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί πολλές φορές σε περιοδικά όπως η Vogue και το So Good Magazine.

Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Fruits» από τις εκδόσεις Ducasse Editions. Η αγάπη του Cédric Grolet για τα φρούτα ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια. Μεγάλωσε στην εξοχή και η μητέρα του καθημερινά του έδινε φρέσκα φρούτα για σνακ, τα οποία συχνά είχαν μόλις κοπεί από το δέντρο. Στην ηλικία των 12 ετών ανακάλυψε το πάθος και το έμφυτο ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική, όταν μαζεύοντας μία μέρα φράουλες από τον κήπο σκέφτηκε δεκαπέντε πιθανούς τρόπους για να τις χρησιμοποιήσει σε γλυκά. Ως ενήλικας και υπό την καθοδήγηση του μέντορά του Alain Ducasse (που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τη ζάχαρη), ο Grolet άρχισε να δημιουργεί γλυκά, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ζάχαρης. Από τότε έχει αφοσιωθεί στην αξιοποίηση των φρούτων στη ζαχαροπλαστική και πειραματίζεται διαρκώς, επιδιώκοντας πέρα από την εντυπωσιακή παρουσίασή του κάθε φρούτου, να διατηρεί και την αυθεντική γεύση του. Επίσης, δίνει εξαιρετική σημασία στην εποχικότητα των φρούτων που χρησιμοποιεί, γιατί όπως έχει δηλώσει, θέλει να προσεγγίζει με σεβασμό τα αγαθά που μας χαρίζει η μητέρα φύση. Το βιβλίο έγινε best seller και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Η ελληνική έκδοση του με τίτλο: «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική», κυκλοφορεί από τη Gastronomy Essentials, σε επιμέλεια του καταξιωμένου Έλληνα Pastry Chef Δημήτρη Χρονόπουλου.