the worlds 50 best

Δίρφυς – Oι Eιδικοί στο Mανιτάρι

Η γευστική ισχύς των μανιταριών τα έχει κατατάξει ανάμεσα στις πρώτες ύλες που αγαπά ιδιαίτερα η γαστρονομία και οι άνθρωποί της. Η μυστηριώδης φύση τους και τα εξαίσια γήινα άρωματά τους είναι σπουδαία πηγή έμπνευσης για τους απανταχού σεφ, μαγείρους και μαγείρισσες του πλανήτη αφού στα χέρια ενός επιδέξιου μάγειρα τα μανιτάρια μπορούν να μετατραπούν σε μικρά γευστικά θαύματα. Στο τηγάνι, στη σχάρα, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο. Μόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα υπάρχουν μερικές χιλιάδες διαφορετικών ειδών μανιτάρια, τα οποία συναντάμε αυτοφυή σε δάση κι αγρούς. Ωστόσο το κυνήγι των άγριων μανιταριών, είναι σπορ για λίγους πραγματικούς γνώστες γιατί η αλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί να αποβεί από επικίνδυνη έως μοιραία για τον άνθρωπο. Ακολουθώντας την ασφαλή οδό των μανιταριών, βρεθήκαμε στους Καθενούς της Εύβοιας εκεί που εδρεύει η εταιρία Δίρφυς μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής μανιταριών και προϊόντων τους στην Ελλάδα.

Ο Λευτέρης Λαχουβάρης κι ο Θανάσης Μαστρογιάννης είναι συνιδιοκτήτες της εταιρίας Δίρφυς (http://www.manitariadirfis.gr/) και ο ιθύνων νους πίσω από τα φρέσκα και ξερά μανιτάρια αλλά και τα προϊόντα μανιταριού που παράγουν στις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή της Εύβοιας. Γεωπόνοι και οι δύο, συνομήλικοι, συμφοιτητές, συνάδελφοι για κάποιο διάστημα σε άλλη εταιρία και συνεργάτες από το 2003. Δυο επιτυχημένοι επιχειρηματίες που ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια και σήμερα έχουν καταφέρει πραγματικά πολλά. Εκτός από το δικό τους φρέσκο μανιτάρι παράγουν και υποστρώματα καλλιέργειας μανιταριών, αλλά και 200 περίπου κωδικούς προϊόντων που γίνονται με βάση το μανιτάρι. Από σάλτσες και μεζεδάκια, μέχρι μίγματα για ριζότο, κριθαρότο, πιλάφι, σούπα, πατέ, πούδρες μανιταριού, γλυκό κουταλιού, παστέλι, σοκολάτα, ζυμαρικά.
Η λίστα των προϊόντων τους είναι πραγματικά μεγάλη και περιλαμβάνει φρέσκα, ξερά, φαρμακευτικά και άγρια μανιτάρια τα οποία βρίσκουμε σε περισσότερα από 250 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Έχουν επίσης το δικό τους κατάστημα στην Εύβοια και το Μανιταροπωλείο τους, όπως λένε το e-shop τους που στέλνει τα προϊόντα τους παντού.

pleurotus fileta resize

Τι είναι αυτό που σας ένωσε; Η φιλία, η επιστήμη σας, το κοινό όραμα, η κοινή πίστη στο προϊόν που λέγεται μανιτάρι και τις δυνατότητές του, τι;
Είμαστε μαζί από το 1986 από τα φοιτητικά μας χρόνια. Το 1996 ξεκινήσαμε μαζί ως στελέχη στην μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής που φτιάχτηκε ποτέ στην Ελλάδα, ενώ από το 2003 είμαστε συνέταιροι στην επιχείρησή μας. Σίγουρα, ο στόχος για την επιτυχία της επιχείρησης είναι αυτός που έχει θέσει τα βαθιά θεμέλια για την συνεργασία μας και είναι πάνω από προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Η κοινή πίστη, η φιλία και η επιστήμη είναι τα εφόδια για την επιτυχή πορεία μας.

Ασχολείστε όλοι με όλα ή έχετε διαχωρίσει αρμοδιότητες;
Έχουμε 2 μεγάλα τμήματα, το τμήμα παραγωγής μανιταριών και το τμήμα παραγωγής υποστρώματος με αντίστοιχους υπευθύνους τον Λαχουβάρη στο πρώτο και τον Μαστρογιάννη στο δεύτερο. Το κάθε τμήμα χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα με υπευθύνους των τμημάτων ξεχωριστά.

Τα προϊόντα είναι όλα δικής σας παραγωγής;
Από τους 200 κωδικούς προϊόντων που διαθέτουμε, έχουμε προϊόντα παραγωγής μας, προϊόντα συλλογής από ελληνικά δάση, προϊόντα που εισάγουμε όπως κάποιες πρώτες ύλες και διάφορα αποξηραμένα κι επίσης συνεργαζόμαστε με ελληνικές βιοτεχνίες σοκολάτας και ζυμαρικών για να φτιάξουμε προϊόντα με βάση το μανιτάρι.

Φρέσκα, ξερά, φαρμακευτικά, άγρια. Ποιο είναι το best-seller σας και ποιο είδος γενικότερα προτιμά περισσότερο ο Έλληνας καταναλωτής;
Φρέσκα πλευρώτους και αποξηραμένα. Ακολουθούν τα προϊόντα τρούφας και τα έτοιμα γεύματα.

Πόσο μεγάλο είναι το κοινό που γνωρίζει κι εκτιμά τα φαρμακευτικά μανιτάρια; Και πόσο αυτό που φοβάται τα άγρια;
Το κοινό που εκτιμά τα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι πραγματικά πολύ μικρό. Τα άγρια επώνυμα μανιτάρια έχουν ανοδικές τάσεις, ιδιαίτερα τα βασιλομανίταρα.
Μεζεδάκι, ριζότα, κριθαρότα, ζυμαρικά, σοκολάτες. Διακρίνω μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Με φρέσκα ή αποξηραμένα μανιτάρια γίνονται όλα αυτά;
Τα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα φρέσκα και εντονότερα αρώματα. Το μεζεδάκι μας γίνεται από φρέσκα μανιτάρια ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα από πούδρες και αποξηραμένα.

Εξαγωγές κάνετε;
Εξάγουμε υποστρώματα καλλιέργειας μανιταριού στο Ισραήλ και προϊόντα μανιταριών σε Αμερική, Γερμανία και Ντουμπάι.