Ταξιδεύοντας γευστικά στην Νορμανδία

Ταξιδεύοντας γευστικά στην Νορμανδία

ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ

Ανακαλύψτε στο απολαυστικό σεμινάριο ένα εξαιρετικό μενού εμπνευσμένο από την περιοχή --> ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ   

Η ακτογραμμή των 600 χλμ. προσφέρει αφθονία φρέσκων θαλασσινών, τα εύφορα πράσινα λιβάδια της νορμανδικής εξοχής αποτελούν ιδανικό μέρος για τη βοσκή προβάτων και βοοειδών και οι γεμάτοι μηλιές οπωρώνες παράγουν υπέροχα φρούτα που αξιοποιούνται σε ποικιλία γευστικών ποτών.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

Χάρη στην τεράστια ακτογραμμή της, η Νορμανδία είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τις σπεσιαλιτέ θαλασσινών, που περιλαμβάνουν από οστρακοειδή, μέχρι αστακούς, μύδια, θαλάσσια σαλιγκάρια, χτένια και στρείδια από την περιοχή της Μάγχης και το Καλβαντός (Calvados). Τα στρείδια ταξινομούνται, όπως τα τυριά και τα κρασιά, με το δικό τους AOC (Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης). Τα θαλασσινά ξεχωρίζουν στα περισσότερα μενού από τη Διέππη (Dieppe) μέχρι το Αλανσόν (Alençon) και συνδυάζουν θαλασσινά και ψάρια με άλλες μαγειρικές σπεσιαλιτέ της περιοχής (Sauce à la Crème ή au Camembert), λιχουδιές όπως το βραστό ψάρι της Διέππης (Dieppe), γνωστό ως Marmite Dieppoise, τα διάσημα χτένια του Port en Bessin ή τα Coquilles St Jacques.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ                                                              

Τα κυρίως πιάτα της Νορμανδίας έχουν συχνά βάση το κρέας. Τα πουλερικά είναι δημοφιλή στα τοπικά μενού, τα οποία περιλαμβάνουν το γευστικό Canard à la Rouennaise με συστατικό την πάπια της κοιλάδας του Σηκουάνα. Ωστόσο, εμφανίζονται και άλλα είδη κρέατος, όπως το μοσχάρι ή το χοιρινό, που συχνά μαγειρεύονται σε κρέμα ή μηλίτη.
Μία άλλη τοπική λιχουδιά είναι το αρνάκι "Pré Salé" που συχνά σερβίρεται στο νοτιότερο τμήμα της νορμανδικής επαρχίας της Μάγχης και ονομάζεται έτσι, επειδή τα πρόβατα εκτρέφονται στα αλμυρά έλη που περιβάλλουν το Mont St Michel.
Προχωρώντας στην ενδοχώρα πιθανόν να συναντήσετε πιο παραδοσιακά, αλλά ελκυστικά πιάτα από το Βιρ (Vire), χοιρινό λουκάνικο (andouille στα γαλλικά), ή μαύρη πουτίγκα στην περιοχή του Perche. To tripe (πατσάς) είναι άλλη μία νορμανδική σπεσιαλιτέ, που παραδοσιακά προέρχεται από την Caen.

ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΤΥΡΙ

Η γκάμα τυριών της Νορμανδίας είναι η πιο εντυπωσιακή σε όλη τη Γαλλία και περιλαμβάνει τα πιο φημισμένα είδη, γνωστά και πέρα από τα όρια της περιοχής. Το πιο γνωστό τυρί είναι το καμαμπέρ (Camembert) που προέρχεται από το ομώνυμο χωριό κοντά στο Vimoutiers. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε το Neufchâtel, που παράγεται σε ποικιλία διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών, το Pont-L'Evêque και το Livarot. Στη Γαλλία, το τυρί συχνά σερβίρεται μεταξύ κυρίως πιάτου και επιδορπίου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΡΠΙΩΝ

Είτε τρώγονται ως επιδόρπιο, είτε ως συνοδευτικό στο απογευματινό τσάι, πολλά από τα γλυκά πιάτα της Νορμανδίας έχουν ως βάση τα μήλα, όπως η εξαιρετική τάρτα μήλου. Άλλη μία νορμανδική σπεσιαλιτέ είναι η πουτίγκα ρυζιού με γάλα ή "Teurgoule", που φτιάχνεται από κρεμώδη τοπικά προϊόντα. Για τους πιο γλυκατζήδες, υπάρχει το "Sucres de Pommes" από τη Ρουέν – ένα ζαχαρωτό με μήλο, το "Caramel de Pommes" από τη Διέππη (Dieppe) ή βουτυράτα ζαχαρωτά Isigny.

ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΠΟΤΟ

Τα μήλα υπάρχουν σε αφθονία στη Νορμανδία και δεν αξιοποιούνται μόνο σε αλμυρά και γλυκά πιάτα, αλλά και στην παρασκευή μίας πλατιάς γκάμας άλλων προϊόντων, όπως ο μηλίτης, το poiré ή το Pear liquor, το pommeau και το calvados.
Το διάσημο σφηνάκι με calvados και παγωτό μήλο, ή το "Trou Normand" αποτελεί παραδοσιακό τρόπο για να καθαρίσει κανείς τον ουρανίσκο του μεταξύ των πιάτων της πλούσιας νορμανδικής κουζίνας.
Άλλο ένα λικέρ της περιοχής είναι η Bénédictine, που πίνεται με πάγο πριν από ένα γεύμα, ή μετά, μόνη της, ως χωνευτικό. Επίσης, συχνά χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά διάσημα κοκτέιλ.