Mirepoix VS Bouquet Garni

Mirepoix VS Bouquet Garni

Και τα δύο αποκαλούνται αρωματική γαρνιτούρα για την μαγειρική. Κάθε ένα προσδίδει τα δικά του αρωματικά και γευστικά στοιχεία, χωρίς το ένα να εξαιρεί το άλλο!

Mirepoix

Mirepoix thumb 960x541 269330

“Mirepoix” είναι ένας κλασσικός γαλλικός όρος μαγειρικής, από τον 18ο αίωνα, που αναφέρεται στην χρήση κομμένων κρεμμυδιών, καρότων και σέλερι, κομμένων σε μιρεπουά (αντιστοιχεί και σε κοπή ο όρος), σε αναλογία 2: 1: 1, σωταρισμένα σε βούτυρο ή λάδι, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν. Στην Ιταλία ο αντίστοιχος όρος είναι “soffrito” or “battuto” ή αλλιώς “holy trinity”. Η αντίστοιχη γαλλική mirepoix έχει επιπλέον λαρντόν και φύλλο δάφνης. Όποια ονομασία και αν τους δώσουν, η αλήθεια είναι πως το τρίδυμο αυτό, αποτελεί την βάση για πάρα πολλά πιάτα, χωρίς καν πολλές φορές να καταλαβαίνεις την παρουσία του. Εάν είναι χοντροκομμένα μπορεί να περαστούν από ψιλή σίτα μπορεί να αποτελέσουν και τους πουρέδες λαχανικών για να δέσει η σάλτσα, αν είναι ψιλοκομμένα μπορεί να αποτελέσουν και μέρος του ίδιου του φαγητού. Γνωστοί Σεφ εξυμνούν την ικανότητα του να προσθέτει ανείπωτο βάθος στην γεύση, οπουδήποτε κι αν προστεθεί, και υπόσχονται πως από την στιγμή που θα το ενσωματώσετε και εσείς στην κουζίνα σας, θα γίνεται και εσείς υπέρμαχος του.Όταν λοιπόν θα αναρωτηθείτε γιατί οι σούπες και οι σως δεν έχουν όγκο, σκεφτείτε πως ίσως ήρθε η ώρα να εντάξετε το υπέροχο αυτό τρίδυμο λαχανικών στην μαγειρική...

Bouquet Garni

HerbalBouquet 500x452

Το “Bouquet Garni” φέρνει την μαγεία της φύσης στην κουζίνα με τρία μόνο μυρωδικά βότανα. Το κλασσικό “Bouquet Garni” αποτελεί τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο να προσδώσετε στα φαγητά κατσαρόλας, στις σούπες και στα λαχανικά μια άλλη διάσταση. Θα χρειαστείτε μίσχους μαιντανού, κλωνάρια από θυμάρι και 1 φύλλο δάφνης, ενώ στην μεταγενέστερη μορφή του, έχει ενταχθεί το δεντρολίβανο, το σέλερι και οι φλούδες λεμονιού. Η χρήση του μάραθου δίνει μια ακόμα πιο έντονη νότα. Οι Άγγλοι ωστόσο έχουν δημιουργήσει τα spices bags και οι Γάλλοι τα sachets (με μπαχαρικά και μυρωδικά), τα οποία προστίθενται κατά την αρχή του βρασμού ενός φαγητού και απομακρύνονται λίγο πριν το τέλος.