Τί επηρέασε την εστίαση? Ποιοι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι?

Τί επηρέασε την εστίαση? Ποιοι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι?



ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗ
Η ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα συνεχίστηκε το 2016, καθώς η κυβέρνηση εισήγαγε νέες αυξήσεις στη φορολογία που οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και των καταναλωτικών δαπανών. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μαζί με τους νέους φόρους που επιβλήθηκαν στη μπίρα και στον οίνο είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στη βιομηχανία διατροφής, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αξίας και του όγκου συναλλαγών στα περισσότερα κανάλια πώλησης.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
Στο πλαίσιο της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής αστάθειας στη χώρα, οι Έλληνες συνέχισαν να μειώνουν τη συχνότητα των επισκέψεών τους στα καταστήματα εστίασης. Ωστόσο, οι επισκέψεις σε μονάδες εστίασης ως τρόπος κοινωνικοποίησης παραμένει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και πολλοί καταναλωτές προτιμούν να περιορίσουν άλλα έξοδα (όπως ψώνια και ταξίδια) αντί να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό της εξόδου τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή άνοδο της δημοτικότητας των επιχειρήσεων που προσφέρουν επιλογές φθηνών γευμάτων και ποτών, ενώ οι Έλληνες ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από τα εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης. Υπό το πρίσμα αυτό, η εστίαση γενικότερα παρουσίασε πολύ ταχύτερη μείωση της τρέχουσας αξίας σε σχέση με τον όγκο των συναλλαγών.

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Παρά τη συντριπτική χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι αλυσίδες συνέχισαν να καταγράφουν θετική αύξηση της αξίας τους το 2016, λαμβάνοντας μερίδιο από ανεξάρτητους φορείς. Πολλές αλυσίδες επέκτειναν τα δίκτυα τους, καθώς επωφελήθηκαν από επιθετικές διαφημιστικές δραστηριότητες και ειδικές προσφορές σε συνδυασμό με την ισχυρή αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους. Από την άλλη πλευρά, πολλές ανεξάρτητες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς οι ιδιοκτήτες τους ήταν κυρίως άτομα που αναζητούσαν απασχόληση, αλλά δεν διέθεταν την απαραίτητη εμπειρία, κεφάλαια και εμπειρογνωμοσύνη για την επιτυχή εγκατάσταση και διατήρηση μιας επιχείρησης εστίασης.

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΟΓΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Παρόλο που η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί στην Ελλάδα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, η εστίαση εμπορικά αναμένεται να σημειώσει θετική ανάπτυξη όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών, καθώς οι καταναλωτές θα παραμείνουν απρόθυμοι να μειώσουν περαιτέρω τη συχνότητα με την οποία τρώνε. Παρόλα αυτά, ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται σε όρους αξίας (σε σταθερές τιμές 2016), αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την περίοδο αναθεώρησης, με τους Έλληνες να αναζητούν ολοένα και περισσότερο φθηνές εναλλακτικές λύσεις και επιλογές φαγητού για να εξοικονομήσουν χρήματα.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟ LOCATION
Το λιανικό εμπόριο σημείωσε τη βραδύτερη πτώση της τρέχουσας αξίας από την άποψη των καταστημάτων εξυπηρέτησης το 2016. Η εστίασης μέσω λιανικής μειώθηκε κατά 3% σε τρέχουσα τιμή 2016, η οποία οφειλόταν κυρίως στην ανάπτυξη νέων εμπορικών καταστημάτων, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των θέσεων λιανικής πώλησης. Η συνολική κατανάλωση στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε μια στροφή προς μεγάλες αλυσίδες που βρίσκονται σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα. Εκτός από τις χαμηλότερες τιμές που προσφέρουν οι πολυεθνικοί φορείς, οι Έλληνες εκτιμούν επίσης την εμπειρία των καταναλωτών από τα malls, βλέποντας τις επισκέψεις τους ως μορφή διασκέδασης. Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις, οι αλυσίδες ακολουθούν μια στρατηγική επανατοποθέτησης, επιλέγοντας θέσεις σε εμπορικά σημεία για τα νέα τους καταστήματα και κλείνοντας αυτόνομα καταστήματα σε περιοχές όπου η γενική κατανάλωση παρουσίασε σημαντική μείωση. Ως εκ τούτου, το λιανικό εμπόριο σημείωσε αύξηση κατά 1% του αριθμού των σημείων πώλησης το 2016, γεγονός που εμπόδισε τις πωλήσεις του να καταγράψουν απότομη πτώση.

http://www.euromonitor.com