Η αγορά των εστιατορίων

Η αγορά των εστιατορίων

ΤΑΣΕΙΣ

Μετά από χρόνια αδιάλειπτης ύφεσης, θεσπίστηκαν νέα μέτρα λιτότητας το 2016, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, η οποία εφαρμόστηκε το καλοκαίρι και είχε αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο. Τα εστιατόρια επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, κυρίως λόγω των σχετικά υψηλών τιμών τους σε σύγκριση με άλλους τύπους υπηρεσιών εστίασης. Στο πλαίσιο αυτής της αυξανόμενης ανασφάλειας, οι επιλογές των Ελλήνων μετατοπίστηκαν προς πιο οικονομικές λύσεις, όπως το γρήγορο φαγητό και η παράδοση στο σπίτι. Ως αποτέλεσμα, τα εστιατόρια συνέχισαν να σημειώνουν απότομη μείωση το 2016, σημειώνοντας πτώση 12% στον όγκο των συναλλαγών και 14% σε τρέχουσες τιμές.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η TGI Friday's Inc οδήγησε την αγορά το 2016, ενώ η Everest SA με το σήμα της La Pasteria κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Στο πλαίσιο του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των αλυσίδων εστιατορίων πλήρους εξυπηρέτησης, και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν ειδικές προσφορές ως στρατηγική μάρκετινγκ για να διατηρήσουν τη ζήτηση και να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Ειδικότερα, η La Pasteria έδωσε έκπτωση 10% σε άνεργους πελάτες, ενώ η TGI Friday's προσέφερε ένα πλήρες μεσημεριανό μενού μόνο για € 10,99 τις εργάσιμες ημέρες.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Η οικονομική αναταραχή αναμένεται να συνεχιστεί στην Ελλάδα, καθώς θα εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα λιτότητας. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναμένεται να παραμείνει χαμηλή στο εγγύς μέλλον, οδηγώντας τη ζήτηση μακριά από τα εστιατόρια με πλήρη εξυπηρέτηση και ως προς τις επιλογές για την προστιθέμενη αξία στα γεύματά τους, όπως παρέχουν τα street food και τα takeaway. Έτσι, ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τους καταναλωτές όταν πρόκειται για την επιλογή ενός εστιατορίου προορίζεται να είναι οι τιμές στα μενού. Στο πλαίσιο αυτού του έντονου ανταγωνισμού, οι προβλέψεις των τάσεων στα εστιατόρια με πλήρη εξυπηρέτηση αναμένεται να συνεχίσουν να περιστρέφονται γύρω από τα επίπεδα των τιμών, καθώς και τις ειδικές προσφορές και τις εκπτώσεις.

http://www.euromonitor.com