Η αγορά των cafe bars στην Ελλάδα

Η αγορά των cafe bars στην Ελλάδα

Cafés/Bars

ΤΑΣΕΙΣ
Η συνεχής οικονομική και πολιτική αναταραχή από το 2009 έχει επιφέρει αλλαγές στις διατροφικές και ψυχαγωγικές συνήθειες πολλών Ελλήνων, οι οποίοι τώρα τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στην ποιότητα των τιμών και των προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρήθηκε μια απομάκρυνση από τις σύγχρονες μονάδες εστίασης προς τις πιο παραδοσιακές μορφές επιχειρήσεων. Αντί να επιλέγουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα που έχουν υψηλότερες τιμές, οι καταναλωτές προτιμούν καφετέριες που σερβίρουν καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσφέρουν πολύ προσιτά μικρά γεύματα και αλκοολούχα ποτά το βράδυ (κυρίως φτηνό κρασί χύμα και τοπικά αλκοολούχα ποτά όπως ρακί ή τσίπουρο). Ως εκ τούτου, τα bars / pubs σημείωσαν πτώση 8% και 4% όσον αφορά την τρέχουσα αξία και τις συναλλαγές αντίστοιχα το 2016. Οι καφετέριες αφετέρου παρουσίασαν βραδύτερη πτώση κατά 3% στην τρέχουσα αξία, ενώ μειώθηκαν κατά 1 % οι συναλλαγές. Η έλλειψη θετικής ανάπτυξης οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές επιλέγουν καφετέριες γειτονιάς μικρότερης κλίμακας όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και μετατοπίζονται επίσης προς φθηνότερα ποτά, όπως εγχώρια αντί εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, ή μη συσκευασμένα αντί για επώνυμα κρασιά.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Mikel Cafe παρέμεινε ο ηγέτης στις καφετέριες / μπαρ στην Ελλάδα το 2016 με μερίδιο αξίας 1%. Η εταιρεία είναι ένας από τους πιο δυναμικούς παίκτες στην καταναλωτική εστίαση στην Ελλάδα και έχει επιλέξει το franchising ως τον κύριο τρόπο για να επεκτείνει το δίκτυο πωλήσεών της. Αυτό το έδωσε ένα σταθερό έδαφος για ανάπτυξη της εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των Ελλήνων που έχουν επιλέξει να ξεκινήσουν τις δικές τους δραστηριότητες στον κλάδο των τροφίμων, αλλά προτιμούν τη σχετικά ασφαλέστερη επιλογή να γίνουν μέρος μιας επιχείρησης franchise. Ο στόχος της εταιρείας ήταν να επεκταθεί ευρέως σε όλη τη χώρα, αν και εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένα βασικά καταστήματα της εταιρείας.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Οι εξελίξεις στις καφετέριες / μπαρ στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσουν να περιστρέφονται γύρω από την αυξανόμενη ζήτηση για καφέ και τη δημοφιλή του τάση. Οι μεγάλες αλυσίδες αναμένεται να συνεχίσουν να επεκτείνουν τα δίκτυα τους, ενώ η προσοχή θα στραφεί προς πιο σύγχρονες μονάδες ειδικού τύπου που επικεντρώνονται στην ατμόσφαιρα των καταστημάτων τους και την εξαιρετική ποιότητα χαρμανιών που παράγουν. Εν μέσω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης, η τάση που ευνοεί εκτενέστερα είναι τα μενού που προσφέρουν ποικίλες επιλογές ελαφρών γευμάτων, δεδομένου ότι πολλά καφέ θα στοχεύουν σε ένα ένα ευρύτερο φάσμα πελατών για να κερδίσουν μερίδια από άλλα καταναλωτικά κανάλια.

http://www.euromonitor.com