Ο Τουρισμός και πώς θα επηρεάσει την εστίαση

Ο Τουρισμός και πώς θα επηρεάσει την εστίαση

Η Αθήνα 

Η Αθήνα, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο οικονομικό ρόλο στην Ελλάδα με ποσοστό εθνικού ΑΕΠ σχεδόν 50% το 2016, αναμένει μια πιο επιτυχημένη πορεία από το 2016-2021. Το πραγματικό ΑΕΠ της πόλης, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και η καταναλωτική δαπάνη προβλέπεται να επιστρέψουν τελικά στην πολύ-αναμενώμενη ανάπτυξη. Ο τουρισμός έχει συμβάλει στην προώθηση της Αθήνας, με τις εισερχόμενες αφίξεις να αυξάνονται κατά 42% την περίοδο 2011-2015 σε ρεκόρ 4,2 εκατομμυρίων.

Ο Τουρισμός

ΤΟ 2015 ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μετά το 2014, ο οποίος είδε έναν αρκετά υψηλό αριθμό τουριστικών αφίξεων, το 2015 έσπασε αυτό το ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 7%. Ο ελληνικός τουρισμός άκμασε λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και των απειλών ασφάλειας σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Τουρκία, καθώς η σχετική ασφάλεια γίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μαζί με τη φυσική ελκυστικότητα της χώρας. Επιπλέον, το αδύναμο νόμισμα σε σχέση με το δολάριο και τη βρετανική λίρα δημιούργησε ένα πρόσθετο κίνητρο, προσδίδοντας ένα εντυπωσιακό έτος για τον εισερχόμενο τουρισμό παρά τις πολιτικές και οικονομικές αναταραχές που έφθασαν στο αποκορύφωμά τους με το δημοψήφισμα και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου τον Ιούλιο του 2015 .

ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ
Ο υψηλός ρυθμός αύξησης των αφίξεων δεν αντισταθμίστηκε από μια εξίσου υψηλή ανάπτυξη για τα νόμιμα καταλύματα, με την άνθηση ιστότοπων όπως η Airbnb να απειλεί τα παραδοσιακά ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα φορολογικά έσοδα. Παρουσιάζοντας θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης όσον αφορά τα σημεία πώλησης και τις πωλήσεις, η οικονομία του διαμοιρασμού μετατρέπει το πρόσωπο της φιλοξενίας. Την ίδια στιγμή, οι online κρατήσεις για καταλύματα αυξήθηκαν έντονα το 2015, ενώ οι κινητές κρατήσεις αυξήθηκαν με ακόμη ταχύτερο ρυθμό και κέρδισαν συνεχώς μερίδιο στις online κρατήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ
Ενώ η "θάλασσα και ο ήλιος" βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ο τουρισμός αποτελεί μια επιτυχημένη εναλλακτική λύση, προσελκύοντας χιλιάδες εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες. Οι "Δρόμοι του Κρασιού" της Βόρειας Ελλάδας, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει οινοποιεία, ξενοδοχεία και εστιατόρια, είχαν περισσότερους από 100.000 επισκέπτες το 2015, ενώ η " The Greek Wine Experience" στην Κεφαλονιά που ξεκίνησε το 2016 αποτελεί μια νέα κοινή προσπάθεια προώθησης του οίνου τουρισμού Ελλάδα.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Οι προ-κρατήσεις και η έκρηξη της προσφοράς αεροπορικών κρατήσεων για το 2016 δείχνουν προς ένα ακόμη έτος ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο της πολιτικής αστάθειας και των απειλών σε ανταγωνιστικούς προορισμούς της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής, οι παγκόσμιοι τουριστικοί πράκτορες στρέφουν μέρος της πελατείας τους προς την Ελλάδα, καθώς η ασφάλεια της χώρας γίνεται ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης από την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, υποστηρίζοντας το μερίδιο των Ρώσων τουριστών. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν αισιοδοξία, παρά τον σκεπτικισμό που συνδέεται με το τρέχον προσφυγικό δράμα και με ορισμένες αρνητικές εξελίξεις, όπως η αύξηση του ΦΠΑ για την στέγαση και τα τρόφιμα.

http://www.euromonitor.com