Pop Up Restaurants: από celebrity chefs μέχρι eat like a local τουρίστες

Pop Up Restaurants: από celebrity chefs μέχρι eat like a local τουρίστες

TRENDS

Τα νέου τύπου pop-up εστιατόρια ανοίγουν σαν τα μανιτάρια

Η νέα τάση εστίασης μας έρχεται από τις ΗΠΑ: εστιατόρια που είναι πάντα εν κινήσει. Δεν εννοούμε για τα food trucks ή τις test kitchen που ήδη αποτελεί ένα project παλιότερο. Τα Pop-up εστιατόρια κυριολεκτικά συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν παντού, αναδυόμενα από το πουθενά και απολαμβάνουν της ιδιαίτερης προτίμησης των eat like a local τουριστών, των food bloggers και των δύσκολων ρεστοκριτικών.

Η ιδέα είναι έξυπνη και περιπετειώδης- μια μονάδα εστίασης με δημιουργίες φιλόδοξων chefs δημιουργούν σούσουρο στην αγορά και γεμίζουν τους χώρους τους μέχρι να προχωρήσουν στον επόμενο προορισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περίφημο, LudoBites, που δημιουργήθηκε από τον chef Ludo Lefebvre. Ο Lefebvre ήταν πολύ κοντά στη δημιουργία του δικού του παραδοσιακού εστιατορίου, αλλά ήταν ανήσυχος για μια μακροχρόνια μίσθωση και μια τεράστια δέσμευση. Έτσι, λάνσαρε την δική του έκδοση σε αυτό το νέο φαινόμενο εστίασης (υπενοικιάζει το χώρο από ένα υπάρχον εστιατόριο για λίγες μόνο εβδομάδες) το οποίο έγινε άμεσα δημοφιλές. Αυτό το νέο “guerrilla style” εστίασης έχει γίνει ένα είδος εκδήλωσης για μία και μόνο νύχτα. Ο ρεστοκριτικός Jonathan Gold περιέγραψε το LudoBites ως ένα από τα πιο άμεσα ανερχόμενα εστιατόρια στις ΗΠΑ.

Η τάση αυτή φαίνεται πως εξελίσσεται και στο Παρίσι με δύο μονάδες και τουλάχιστον τρεις στο Λονδίνο, όλα υποβοηθούμενα από τα social media όπως το Facebook, το PayPal, το youtube και το Twitter. Το φαγητό σε αυτά τα ‘προσωρινά’ εστιατόρια ποικίλλει από φοιτητικό σε υψηλή εστίαση. Έτσι, αν επισκεφθείτε το εστιατόριο “First Weekend” του David Clasen (http://web.me.com/david.clasen/FW/Welcome.html), θα δοκιμάσετε υψηλή εστίαση σε μία μικρή αλλά χαριτωμένη σάλα. Ο Clasen, ήταν ένα έξυπνος, ανοιχτόμυαλος, πρώην τραπεζίτη με φιλοδοξίες chef, ο οποίος τώρα σερβίρει ένα μενού «επιθετικά εποχιακό», μόλις 5 πιάτων με εδέσματα όπως τα "ραπανοσέλινα whoosh” σε πελατεία η οποία έχει προσκληθεί προηγουμένως. Το εστιατόριο “Underground” στο Λονδίνο έχει ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό μόλις 10 εβδομάδες. Ιδιοκτήτριά του η “Miss Marmite Lover”, μία food blogger (http://marmitelover.blogspot.com ), η οποία βλέπει τις πωλήσεις της να εκτοξεύονται καθημερινά. Η τιμή του μόλις £25 με εισιτήριο που αγοράζει από ticket site (http://www.wegottickets.com/searchresults/promoter) και παραδίδεις κατά την είσοδο στο εστιατόριο.

Ωστόσο, να αναφέρουμε και την επικινδυνότητα της κατάστασης, όταν οι "πρόχειρες" (όχι πάντοτε στην ποιότητα) επιχειρήσεις δεν ελέγχονται φορολογικά, ασφαλιστικά, πολεοδομικά και υγειονομικά, όλα είναι πιθανά να συμβούν... 

IMG 0012