Top 10 trends 2016

Top 10 trends 2016

TOP 10 TRENDS 2016

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πολύ για τα τρόφιμα που καταναλώνουν, οδηγώντας σε μια αύξηση του αριθμού των προϊόντων και στην θεσμοθέτηση τους για ιδιαίτερα ακριβείς ετικέτες. Άλλες τάσεις που θα παρατηρήσουμε να γίνονται όλο και πιο έντονες είναι τροφές παρασκευασμένες με φυσικές διεργασίες, την διαρκώς αυξανόμενη ομάδα καταναλωτών ως “flexitarians” (ευέλικτοι) με μικρή κατανάλωση σε κρέας, αλλά  και δημιουργικά προϊόντα που περιέχουν λαχανικά.

Κάθε χρόνο, η Innova Insights Market προσδιορίζει τις δέκα κορυφαίες τάσεις από συνεχή ανάλυση στις παγκόσμιες εξελίξεις στην προώθηση νέων τροφίμων και ποτών. Οκτώ από τις φετινές δέκα τάσεις σχετίζονται με την υγεία. Οι προμηθευτές και παρασκευαστές προϊόντων αναζητούν λύσεις ως προς την προστιθέμενη αξία που μπορούν να δώσουν  στις παραδοσιακές κατηγορίες τροφίμων. Επικεντρώνονται κυρίως στην χειροποίητη, παραδοσιακή ή ιδιαίτερα φυσική διαδικασία παραγωγής, αλλά και στον τόπο προέλευσης του προϊόντος, εφόσον αυτός παρουσιάζει κάποιο πλεονέκτημα. «Μάρκετινγκ στα νέα Millennials» ήταν η βασική τάση για το 2015 και έχει γίνει πλέον μέρος μιας ευρείας στρατηγικής για τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφών.

Οι δέκα νέες τάσεις για το 2016 είναι οι παρακάτω:

1 Ανάπτυξη στα προϊόντα με «καθαρές» ετικέττες

Τα προϊόντα με καθαρές και ξεκάθες ετικέττες θα βρίσκονται για πολλά χρόνια ακόμα στις προτεραιότητες των βιομηχανιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ακριβείς διαδικασίες παραγωγής και η ταυτοποίηση προϊόντων με ονομασία προέλευσεις (ΠΓΕ ή ΠΟΠ), αλλά και τα επιπλέον χαρακτηριστικά του προϊόντος π.χ. «συνταγή από την γιαγιά». Από όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των ετικεττών, τα «βιολογικά» και τα «GMO» έχουν και θα έχουν την πιο ραγδαία ανάπτυξη πωλήσεων.  Παραμένει ακόμα η έρευνα για τα πραγματικά οφέλη στην υγεία των καταναλωτών και τα πλεονεκτήματα της βιωσιμότητας των βιολογικών τροφών που απασχολεί ιδιαιτέρως τους καταναλωτές. Τα οφέλη των γενετικά τροποποιημένων επίσης αποτελούν μεγάλη διαμάχη ανάμεση στις βιοτεχνίες και οικοτεχνίeς τροφίμων. Οι καταναλωτές θα δείξουν τελικά τι αποφασίζουν στις αγορές τους!

2 Free-Από όλα

Πρόσφατα, ορισμένες παρουσιάσεις νέων προϊόντων διαφημίζουν συστατικά που δεν περιέχουν, παρά τονίζοντας τελικά τι προσφέρουν. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν χρειάζονται πραγματικά τα προϊόντα που είναι απαλλαγμένα από γλουτένη, σιτάρι ή τα γαλακτοκομικά, αλλά τελικά τα απαιτούν ούτως ή άλλως. Η πρόσφατη ζήτηση για Χωρίς Γλουτένη προϊόντα ήταν απίστευτη τα προηγούμενα έτη. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε να υιοθετείται το FREEκαι με νέες μορφές όπως απαλλαγμένο από γαλακτοκομικά συστατικά, GMO, χωρίς αλλεργιογόνα ή φρουκτόζη-free.

FREE

3 Η επίδραση των “Flexitarians”

Ένα μέρος του πληθυσμού στις δυτικές αγορές είναι χορτοφάγοι, αλλά ο αριθμός των καταναλωτών που τρώνε λιγότερο κρέας αυξάνεται διαρκώς. Αυτοί οι ευέλικτοι χορτοφάγοι, οι λεγόμενοι flexitarians, μειώνουν την κατανάλωση σε κρέας στην καθημερινή διατροφή τους για λόγους υγείας, μακροβιότητας ή για την καλή διαβίωση και μεταχείριση των ζώων. Αυτή η νέα μερίδα καταναλωτών μπορεί να γίνει πιο σημαντική εμπορικά από ότι είναι οι χορτοφάγοι ή οι vegans. Συχνά επιθυμούν προϊόντα παρόμοια με το κρέας, αλλά δεν χωρίς να είναι ζωικά, το οποίο περαιτέρω κινήσεις της καινοτομίας.

4 Επεξεργασία με φυσικό τρόπο

Οι παλιές διαδικασίες, όπως η παστερίωση και η ζύμωση, γίνονται αντιληπτές ως φυσικές μέθοδοι  και πιο εύκολες να τις καταλάβουμε από τις σύγχρονες διαδικασίες, οι οποίες γίνονται αντιληπτές ως τεχνητές. Όταν χρησιμοποιούνται νέες διαδικασίες, οι καταναλωτές πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με τα οφέλη των νέων διαδικασιών για να επιτευχθεί η αποδοχή των καταναλωτών και να αποφευχθεί το φαγητό να θεωρηθεί ως «Frankenfood».

sauces

5 Πράσινο Φως για τα λαχανικά

Η χαμηλή πρόσληψη των λαχανικών, παρά τις συνεχείς συστάσεις των γιατρών, μπορεί να θεωρηθεί ως μια συναρπαστική ευκαιρία για δημιουργικούς κατασκευαστές με νέα προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά. Οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε περισσότερα λαχανικά, αλλά διστάζουν στην αγορά τους, επειδή έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες στην γεύση και στην απόλαυση που επιθυμούν. Τα παιδιά μπορούν να ενθαρρύνονται να τρώνε περισσότερα λαχανικά κρυμμένα μέσα σε φυτικά νόστιμα προϊόντα, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να αγοράζουν περισσότερα smoothies σε διάφορες γεύσεις λαχανικών και φρούτων!

6 Δημιουργώντας την σύνδεση

Η άνοδος των νέων καταναλωτών έχει οδηγήσει σε μια αύξηση στις ιστορίες πίσω από τα brandτων προϊόντων. Υπάρχουν μία αυξανόμενη τάση για επιστροφή στην παλιότερη βασική προσέγγιση των για  αποκατάσταση των δεσμών με τα «πραγματικά» τροφίμα. Η λέξη "πραγματικό" λέει μια ιστορία σχετικά με το πού προέρχεται το προϊόν και αυτό πηγαίνει πέρα ​​από την πιστοποίηση του. Οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν ότι το προϊόν είναι τοπικό, που προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη καλλιεργειών, που δημιουργήθηκε από εργαζόμενους με δίκαιη μεταχείριση, ή αν προέρχεται από μια μακρινή γη. Τα τρόφιμα με ιδιαίτερα τοπικό χαρακτήρα επιδεικνύουν σαφή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα από αυτά που δεν προέρχονται από «κάπου».

7 Μικροί Παίκτες, Μεγάλες Ιδέες

Οι μεγάλες εταιρείες συνήθιζαν να έχουν μερικούς σημαντικούς ανταγωνιστές, αλλά τώρα έχουν εκατοντάδες μικρούς. Πολλοί από αυτούς εξειδικεύονται σε ένα πράγμα που το κάνουν πολύ καλά, το οποίο φαίνεται να αποδίδει εμπορικά στους νέους καταναλωτές. Οι μικρές εταιρείες είναι σε θέση να δημιουργήσουν ιδέες στην αγορά πολύ πιο γρήγορα από ό, τι οι μεγάλες εταιρείες, επειδή περιορίζονται λιγότερο στη διαδικασία ανάπτυξής νέων προϊόντων. Συχνά, οι μικρές εταιρείες εμπνέουν μάλιστα τις μεγάλες εταιρείες, να τις αντιγράψουν ή να τις εξαγοράσουν.

8 Πέρα από τον αθλητή

Η εξειδικευμένη αγορά της αθλητικής διατροφής για bodybuilders, αθλητές και λάτρεις του fitness είναι κορεσμένη στις δυτικές αγορές. Ωστόσο, τα βασικά χαρακτηριστικά της αθλητικής διατροφής όπως οι πρωτεΐνες και τα διάφορα ενέργειακα συστατικά μπορεί να είναι επωφελή για όλους. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές αθλητικής διατροφής επεκτείνονται σε νέες κατηγορίες και οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών δρομολογούν προϊόντα που προηγουμένως είχαν θεωρηθεί αποκλειστικά ως ο τομέας του αθλητή.

athlete

9 Το άλλοθι της επιείκειας

Ορισμένες κατηγορίες όπως γλυκά και σοκολάτα, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως υγιή. Αλλά οι ευσυνείδητοι καταναλωτές θέλουν να δικαιολογήσουν την κατανάλωση ενός προϊόντος αποκλειστικά για την τέρψη τους και αναζητούν μια δικαιολογία, ένα άλλοθι για επιείκεια. Για παράδειγμα, ένα κλασικό «άλλοθι επιείκειας» μπορεί να είναι η ποιότητα των συστατικών. Μια άλλη δυνατότητα για επιείκεια είναι να δημιουργηθούν μικρότερα, μεριδοποιημένα, αλλά εξαιρετικής απόλαυσης γλυκίσματα και εδέσματα.

last

10 Γεύσεις για νέες εμπειρίες

Οι πολυταξιδεμένοι και ιδιαίτερα περιπετειώδεις καταναλωτές ψάχνουν για πολύ συγκεκριμένα και αυθεντικά προϊόντα από όλες τις γωνιές του πλανήτη με περίεργη γεύση για τον ουρανίσκο τους και είναι ανοικτοί σε δοκιμές νέων γευστικών εμπειριών. Αυτό περιλαμβάνει το συνδυασμό φαινομενικά μη-συμπληρωματικών γεύσεων σε μια μπουκιά, ή την γευστική περιπέτειά σε  ασυνήθιστες ιδέες. Το  δημιουργικό μάρκετινγκ και η ανάπτυξη της 3D εκτύπωσης είναι μόλις δύο πλατφόρμες που θα οδηγήσουν σε νέα καινοτόμα προϊόντα.

Πηγή:  www.tasteofscience.com