Μουσείο Σοκολάτας | Ένας πειρασμός ή μία απόλαυση?

Μουσείο Σοκολάτας | Ένας πειρασμός ή μία απόλαυση?

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Σοκολάτας στην Helexpo, σκεφτήκαμε πόσο μας έλειψε ο αγαπημένος Γούιλι Γουόνκα και οι Ούμπα Λούμπα... από το Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας... και όλα όσα κρύβει μία απόλαυση όπως η σοκολάτα. Ας το δούμε όμως πιο βαθιά. Στην ταινία ο Γουίλι Γουόνκα είναι ένας εκκεντρικός σοκολατοποιός με ένα ευφάνταστο εργαστήριο γλυκών στο οποίο δεν έχει καταφέρει να εισχωρήσει κανένας για 15 χρόνια. Μην έχοντας κοντινούς συγγενείς αποφασίζει να διεξάγει ένα διαγωνισμό για να βρεθεί ο διάδοχος που θα αναλάβει τη θρυλική αυτοκρατορία του! Πέντε τυχερά παιδιά κερδίζουν τα χρυσά εισιτήρια για μια ξενάγηση στο παραμυθένιο εργαστήριο. Ένα από αυτά είναι και ο Τσάρλι ένα παιδί από φτωχή οικογένεια που πραγματοποιεί το όνειρό του. Μαγεμένος από τους λαχταριστούς χώρους που αντικρίζει ο Τσάρλι εισχωρεί στο φανταστικό κόσμο του Γουόνκα... και ανακαλύπτει πως η σοκολάτα μπορεί να είναι μεγάλη ανταμοιβή όταν ξέρεις πως να την απολαύσεις, πότε να την απολαύσεις και με ποιον θα την μοιραστείς...

Για όσους δεν το γνωρίζουν η ταινία αποτελεί ομότιτλο βιβλίο του 1964 του συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ και ίσως φαντάζει λιγάκι ξεπερασμένο με τις ηθικοπλαστικές απόψεις του για τη λαιμαργία που κακομαθαίνει τα παιδιά. Ωστόσο, κάθε ιστορία για την αγαπημένη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα διαχρονική μέχρι και σήμερα και αναλύει με έναν διαφορετικό τρόπο όλα τα παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας, την νοοτροπία που τους προσφέρουμε ως γονείς, την διατροφική αλλά και κοινωνική αγωγή που περνάμε. Αυτό το υλικό αποτέλεσε μία μαγευτική ιστορία στα χέρια του αγαπημένου σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον σε μία παραμυθένια φαντασμαγορία για την σοκολάτα. Η σοκολάτα δεν είναι ανταμοιβή όταν ο γονιός δεν είναι εκεί, η σοκολάτα δεν είναι ακόμα ένα γλύκισμα που πρέπει να έχουμε στο υπερ-γεμάτο ντουλάπι του σπιτιού μας, η σοκολάτα δεν είναι υποκατάστατο!

Η σοκολάτα είναι μαγευτική... όταν ξέρεις να την απολαμβάνεις. Και επανερχόμαστε στην επίσκεψη μας για το Μουσείο Σοκολάτας. Αυτή η επίσκεψη αποτελεί μία καλή αφορμή για να διδάξετε στα παιδιά σας μαγευτικές ιστορίες, να τους διεγείρετε την φαντασία και να τους μάθετε πάνω από όλα πως και η απόλαυση θέλει μέτρο!

Καταρράκτης και σιντριβάνια σοκολάτας, γιγαντιαία σοκολατάκια, αλλά και μπισκότα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις απολαυστικές εκπλήξεις που επιφυλάσσουν οι ήρωες του παραμυθένιου εργοστασίου σοκολάτας στους επισκέπτες. Τα παραπάνω είναι μία μόνο ενδεικτική πρόγευση της αποκαλυπτικής περιήγησης στους δρόμους του κακάο, στην ζούγκλα του Αμαζονίου και στον πολιτισμό των Αζτέκων στο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας».

Για τα παιδιά σίγουρα είναι μία σοκολατένια βόμβα και για τους μεγάλους μία καλή αφορμή να ξαναγίνουν παιδιά!