Γκαβάφες - το άγνωστο φρούτο της Λέρου

Γκαβάφες - το άγνωστο φρούτο της Λέρου

Υπέροχα αρωματικό που θυμίζει έντονα εξωτικό φρούτο. Κάτι ανάμεσα σε φρούτα του πάθους και dragon fruit, μάλιστα είναι τόσο έντονα τα αρώματά του που θα σας κατακλύσουν!

Το ασυνήθιστο αυτό τροπικό φρούτο, μάλλον η guava στα Αγγλικά αλλά με Ελληνικό χαρακτήρα, διαθέτει έντονο κίτρινο χρώμα και φύεται αποκλειστικά στο νησί της Λέρου και της Καλύμνου. Θυμίζει λεμόνι ή αχλάδι εξωτερικά, αλλά είναι μαλακό και γλυκό εσωτερικά. Βρίσκεται στην εποχή του το φθινόπωρο και το τρώνε ως επιτραπέζιο φρούτο.

Ο πολτός του είναι λευκός ή πορτοκαλί προς σομόν και έχει πολλά σκληρά κουκούτσια και άρωμα, που θυμίζει αυτό των αρωματικών φρούτων, όπως μήλων, φρούτων του πάθους ή φράουλας.

Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ειδικά C, αντιοξειδωτικά και λυκοπένιο. Συχνά τα φρούτα γκουάβα θεωρούνται υπερφρούτα, πλούσια σε βιταμίνες Α και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές τις ίδιες βιταμίνες C με ένα πορτοκάλι. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο.