Τα βασικά bbq εργαλεία

Τα βασικά bbq εργαλεία

1. ΓΑΝΤΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μερικές φορές θα χρειαστεί να πιάσετε κάποιο αντικείμενο που καίει πολύ, όπως για παράδειγμα αυτό το αλουμινένιο σκεύος. Αυτά τα μαύρα γάντια είναι για βαριές εργασίες, ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν τα χέρια σας, αλλά και τους καρπούς σας. Έτσι, μπορείτε άφοβα να πιάνετε κατσαρολάκια, μεταλλικά καλαμάκια για σουβλάκια ή άλλα σκεύη.

2. ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

Έχετε πάει ποτέ να γυρίσετε ένα σουβλάκι γυρνώντας το καλαμάκι αλλά όχι κρέας; Αυτό που χρειάζεστε είναι μια καλή επίπεδη ανοξείδωτη λεπίδα για σουβλάκια και όχι αυτά τα μαύρα καλαμάκια που βρίσκετε παντού στην αγορά.

3. ΚΑΠΕΛΟ

Το καπέλο είναι βασικός κανόνας στο ψήσιμο, ειδικά όταν ψήνετε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σας προστατεύει όχι μόνο από ηλίαση, αλλά και από ζαλάδες που σας προκαλεί η έκθεση στον ήλιο. Αν μάλιστα έχετε την δυνατότητα να το βρέχετε συχνά, θα αισθάνεστε ακόμα καλύτερα.

4.ΛΑΒΙΔΑ

Μία καλή λαβίδα θα σας διευκολύνει να μεταφέρετε ή γυρίσετε το ψητό πάνω στην σχάρα χωρίς να το τραυματίσει. Στα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε είναι η ευκολία που θα σας παρέχει στο χέρι σας καθώς θα πιάνετε τα κομμάτια κρέατος, αλλά και καθώς θα τα εναποθέτετε στο σημείο που επιθυμείτε.

Ο τρόπος δηλαδή που επιστρέφει στην αρχική της θέση. Οι καλές λαβίδες δεν επιτρέπουν την σύνθλιψη των τροφών, ακόμη και των πιο ευαίσθητων. Αναζητείστε εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στο χέρι σας και είναι αρκετά μεγάλες για να μην καείτε στο BBQ. Επίσης αποφύγετε τις βαριές λαβίδες, γιατί μαζί με το βάρος του φαγητού που θα γυρίσετε ή σηκώσετε, μπορεί να σας πέσει κομμάτι.

5.ΠΙΝΕΛΟ

Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει πινέλο σιλικόνης για να απλώσετε σάλτσα μαρινάδας πάνω στα κρέατά σας, τότε σίγουρα δεν έχετε παρασκευάσει τις πιο νόστιμες μαρινάδες. Αυτά τα πινέλα σας βοηθούν να απλώσετε παχύρρευστες σάλτσες πάνω στα υλικά σας ομοιόμορφα.

Είναι εύκολες στον καθαρισμό τους, αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και εύκολες στην χρήση τους. Αποφύγετε τα κλασσικά πινέλα κουζίνας με την ξύλινη χειρολαβή και τις τρίχες γιατί θα σας καεί από τις υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμείστε ένα μεγάλο, πινέλο σιλικόνης με γωνιακή λαβή για να μην καίγεστε όταν θα απλώνετε την μαρινάδα.

6.ΠΙΡΟΥΝΑ

Οι περισσότεροι ψήστες θα σας συμβουλέψουν να μην χρησιμοποιείται μεγάλη πιρούνα στα κρέατα που ψήνετε. Λάθος! Αν ψήνετε παϊδάκια, μία πιρούνα αποτελεί τον γρηγορότερο και ευκολότερο τρόπο να τα γυρίσετε. Επιλέξτε μία με μακριά λαβή και σχεδίαση που σας επιτρέπει να αναστρέψετε τα τρόφιμα εύκολα.

7.ΠΟΔΙΑ

Κατά το ψήσιμο, θα πεταχτούν σπίθες, θα χυθούν υγρά από τις μαρινάδες και θα ακουμπήσετε σε λερωμένες επιφάνειες. Μία σκούρα ποδιά BBQ θα προφυλάξει τα ρούχα σας από τους λεκέδες αλλά και θα σας προστατέψει από μικρά εγκαύματα. Επιλέξτε μία ολόσωμη ποδιά που πλένεται και καθαρίζεται εύκολα, με θήκες για τα εργαλεία σας.

8.ΣΠΑΤΟΥΛΑ

Μία καλή σπάτουλα χωρίς πολλά πολλά αξεσουάρ πάνω της. Μας αρέσει η κλασσική όπου στο ένα μέρος έχει ένα πλατύ μαχαίρι και  μία επιφάνεια ενιαία. Μια καλή σπάτουλα μπορεί να διεισδύσει κάτω από ντελικάτα κρέατα ή μπιφτέκια, να τα σηκώσει και γυρίσει ανάποδα χωρίς να τα σπάσει.

9.ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Το θερμόμετρο σας επιτρέπει να γνωρίζετε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος που μαγειρεύετε χωρίς να χρειάζεται να κόψετε το κρέας για να εξακριβώσετε αν ψήθηκε. Ψηφιακό ή συμβατικό, το θερμόμετρο είναι από τα πιο αγαπητά gadget, αποδεικνύοντας την σωστή τέχνη στο BBQ.

10.ΒΟΥΡΤΣΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ BBQ

Η βούρτσα bbq εξυπηρετεί τον εύκολο και αποτελεσματικό καθαρισμό της σχάρας χωρίς να αφήνει υπολείμματα πάνω της. Επιλέξτε μία με μεγάλη χειρολαβή και σκληρά σύρματα τα οποία δεν λυγίζουν ή σπάνε κατά την χρήση της.