Τα πάντα για τα πουλερικά

Τα πάντα για τα πουλερικά

Καταρχήν μπορείτε να το καπνίσετε για να σας δώσει ένα ραφινάτο αποτέλεσμα, έπειτα μπορείτε να το ψήσετε ολόκληρο διατηρώντας τους χυμούς του ψησίματος σε ένα λαχταριστό αποτέλεσμα ή μπορείτε να το ψήσετε σε μερίδες για να γευτείτε κάθε κομμάτι ξεχωριστά.

Είτε κοτόπουλο είτε γαλοπούλα, ακόμα και πάπια, τα πουλερικά έχουν το δικό τους τρόπο προετοιμασίας πριν το ψήσιμο. Μπορείτε αν θέλετε να τα ψήσετε ολόκληρα σε έμμεση φωτιά, να τα σουβλίσετε ή να τα ψήσετε ανοιχτό σε σχάρα. Αν προτιμάτε μεριδοποιημένο, οι εναλλακτικές σας είναι είτε να ψήσετε τα τεμάχια απευθείας (ολόκληρα φιλέτα ή παιδάκια), είτε να τα γεμίσετε πρώτα και μετά να τα ψήσετε.

Μερικές ώρες πριν, φροντίστε τον χώρο στον πάγκο εργασίας, συλλέγοντας όλα τα εργαλεία και τις πρώτες ύλες σας. Από εργαλεία θα χρειαστείτε σπάγκο, σακουλάκι ή σκεύος φύλαξης μαρινάδας, μαχαίρι πουλερικών ή κοφτερό ψαλίδι, σχάρα ή σούβλα και από πρώτες ύλες το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, αρωματικά, την λιπαρή ουσία (έλαιο ή βούτυρο) ή την γέμιση.

Ψήνοντας ολόκληρο κοτόπουλο ή μεγάλα κομμάτια γαλοπούλας

Έμμεσο ψήσιμο

Στο έμμεσο ψήσιμο ( Πού & Πώς Ψήνουμε) το κοτόπουλο πρέπει να ψηθεί σε έμμεση θερμοκρασία και όχι απευθείας πάνω από το μέσο θέρμανσης (κάρβουνα ή φωτιά υγραερίου). Για την προετοιμασία, αφαιρείτε το λίπος από το σώμα του πουλερικού και τις κοιλότητες του λαιμού, τρίβετε το εξωτερικό του με λεμόνι που έχετε πρώτα ψήσει στην γκρίλια, μετά με σκόρδο και ανοίγετε ελαφρά την πέτσα από κάτω για να τοποθετήσετε ανάμεσα του δέρματος και του κρέατος μισό λεμόνι, μισό σκόρδο και λίγα κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου.

Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε μεταξύ δέρματος και πέτσας και όχι εσωτερικά με αρωματισμένο βούτυρο, το οποίο πατώντας το μαλακά το απλώνετε εσωτερικά του κοτόπουλου. Πριν το ψήσετε πρέπει να το δέσετε για να ψηθεί γρηγορότερα και πιο ομοιόμορφα, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: μαζεύουμε στο σώμα του πουλερικού τις φτερούγες και τα μπούτια, περνάμε ένα κομμάτι σπάγκου κάτω από την πλάτη του κοτόπουλου στο ύψος της φτερούγας, διπλώνουμε πιέζοντας τις φτερούγες να κολλήσουν στο σώμα, φέρνουμε τον σπάγγο κάτω από τα μπούτια, ξαναδιπλώνουμε πιέζοντας τα μπούτια να κολλήσουν και πάλι στο σώμα και δένουμε σε κόμπο. Το κοτόπουλο είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Σουβλιστό

Το σούβλισμα είναι πιο ξεκούραστος τρόπος, μιας και όλη την διαδικασία αναλαμβάνει το ηλεκτρικό μοτέρ (εκτός αν είστε παραδοσιακός ψήστης που λειτουργεί χειροκίνητα). Η δική σας συνεισφορά αφορά στην προετοιμασία του πουλερικού.

Αφαιρέστε το λίπος, και πασπαλίστε με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά την εσωτερική κοιλότητα του, τοποθετείστε αν θέλετε τζίντζερ, σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι και δέστε το με σπάγκο. Αλείψτε με ένα πινέλο λάδι (κατά προτίμηση σησαμέλαιο) και μπαχαρικά και περάστε την σούβλα από κάτω προς τα επάνω φροντίζοντας οι πλευρικές σούβλες να τρυπήσουν και εισέλθουν στην σάρκα των μπουτιών.

Τοποθετείστε στην ειδική θέση σούβλας στο BBQ και ψήστε σύμφωνα με τους ενδεδειγμένους χρόνους ψησίματος.

Σχάρας ανοιχτό

Εάν δεν έχετε ζητήσει από τον κρεοπώλη να σας ανοίξει το κοτόπουλο στα δύο, τότε πρέπει να το κάνετε μόνοι σας. Κόβουμε το κοτόπουλου κατά μήκος με ειδικό ψαλίδι πουλερικών ή ένα κοφτερό μαχαίρι και ανοίγουμε στα δύο πιέζοντας την κοιλότητα.Κόβουμε τα άκρα της φτερούγας και προσθέτουμε μαρινάδα κατά το ψήσιμο.

Ψήνοντας μικρότερα κομμάτια

Φιλέτα στην σχάρα

Ο πιο δημοφιλής τρόπος ψησίματος του κοτόπουλου. Έχουμε προμηθευτεί φιλερισμένο κοτόπουλο από τον κρεοπώλη ή κομμένο σε παιδάκια. Μερικές ώρες πριν μαρινάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου και συντηρήστε τα σε σακούλα στο ψυγείο πριν το ψήσιμο. Ψήστε απευθείας στην σχάρα ή εναλλακτικά τυλίξτε ένα τούβλο με αλουμινόχαρτο και τοποθετείστε το πάνω στο φιλέτο. Αυτό θα του δημιουργήσει ραβδώσεις και θα το ψήσει καλύτερα!

Γεμιστό

Μία πολύ νόστιμη εναλλακτική για τα φιλέτα κοτόπουλο χωρίς κόκαλο είναι το γέμισμά τους. Κόψτε το φιλέτο στη μέση, αλλά μην το ανοίξετε εντελώς, δημιουργώντας μία τσέπη. Προσθέστε στο εσωτερικό του την γέμιση της αρεσκείας σας, όπως κατσικίσιο τυρί, λιαστή τομάτα, βασιλικό και μπαχαρικά. Κλείστε με οδοντογλυφίδες, μαρινάρετε με ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι για μερικές ώρες.