Ο σωστός τρόπος για γευστικά Λουκάνικα-Μπιφτέκια-Σουβλάκια...

Ο σωστός τρόπος για γευστικά Λουκάνικα-Μπιφτέκια-Σουβλάκια...

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Υπάρχουν δύο είδη λουκάνικών: τα ωμά και τα ψημένα. Τα ωμά λουκάνικα χαρίζουν την μέγιστη ικανοποίηση στο ψήστη, ότι κρέας και αν περιέχουν λόγω του λίπους τους που υγραίνει την επιφάνειά τους.

Για την προετοιμασία τους, πρέπει να τα τρυπήσετε ελαφρώς, επιτρέποντας στους εσωτερικούς υδρατμούς να απελευθερώνονται κατά το ψήσιμο. Εισάγετε μία καρφίτσα σε ένα φελλό με την μύτη προς τα έξω και τρυπήστε κάθε λουκάνικο σε αρκετά σημεία. Πριν το ψήσιμο, περιχύστε με μπύρα για να τους δώσετε υγρασία και έξτρα γεύση. 

Αν θέλετε να κάνετε τα αμερικάνικα hot dogs, ανοίξτε τα λουκάνικα στη μέση, χωρίς όμως να τα ξεχωρίσετε εντελώς. Εισάγετε ανάμεσα σε κάθε λουκάνικο τυρί και πιπερίτσες και δέστε το κάθε λουκάνικο σε τρία σημεία για να μην ανοίξει. Ψήστε μαζί με ανοιχτά ψωμάκια του hot dog.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ. BURGER, ΚΕΜΠΑΠ

Για να παρασκευάσετε τα κλασσικά μπιφτέκια τα οποία κατά το ψήσιμο θα διατηρήσουν εσωτερική υγρασία χωρίς να σας στεγνώσουν, θα χρειαστείτε μοσχαρίσιο κιμά (εναλλακτικά και πιο υγιεινά χοιρινό ή κοτόπουλου), αυγά, ψίχα ψωμιού, αλάτι και πιπέρι, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, σκόρδο, λίγο νερό ή τριμμένο νερό (για να μην διαλύονται κατά το ψήσιμο. Αν σας αρέσουν αφράτα προσθέστε επιπλέον γάλα ή τριμμένη τομάτα στο μείγμα. Ζυμώστε καλά και πλάστε σε μπάλες, πιέζοντας τον κιμά με τα ακροδάχτυλα σας για να δώσετε σχήμα μπιφτεκιού. 

Τα αμερικάνικα burgers είναι διαφορετικά από τα παραδοσιακά μπιφτέκια. Για τη ζύμη, χρειαζόμαστε βοδινό κιμά περασμένο μία φορά από την μηχανή του κρεοπώλη, αλάτι και πιπέρι, τριμμένο πάγο και βούτυρο (ιδανικά αρωματισμένο). Ζυμώνετε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τοποθετείτε μία ποσότητα από το μείγμα στην παλάμη σας. Ανοίγετε ελαφρά με τα ακροδάχτυλά σας και τοποθετείτε ενδιάμεσα μία κουταλιά από το βούτυρο. Κλείνετε πιέζοντας ελαφρά, εγκλωβίζοντας εσωτερικά το βούτυρο και πλάστε σε burger.


Για να κάνετε κεμπάπ, η ζύμη θέλει αρνίσιο κιμά ή εναλλακτικά βοδινό-χοιρινό-αρνίσιο κιμά, αυγό, ψίχα ψωμιού, αλάτι και πιπέρι, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, σκόρδο, κρεμμύδι, κύμινο και τριμμένο πάγο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, δημιουργώντας μία σφιχτή μάζα. Με τις μεταλλικές βέργες σχάρας, παίρνουμε μία ποσότητα του μείγματος και την πλάθουμε γύρω από την κάθε βέργα.


ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

Τα σουβλάκια είναι κύβοι κρέατος τα οποία περνάμε από ξύλινα ή ανοξείδωτα καλαμάκια. Πριν το ψήσιμο, ιδανικά τα σουβλάκια εμποτίζονται σε ωμή μαρινάδα ή πουδράρονται με μείγμα καρυκευμάτων. Αν επιθυμείτε μπορείτε να περάσετε σε κάθε καλαμάκι λαχανικά εναλλάξ με κρέας για να το εμπλουτίσετε ή φρούτα για πιο ασιατικές συνταγές. Συνοδέψτε με την ανάλογα σάλτσα.


Σουβλάκι θεωρείται και το κλασσικό κοντοσούβλι το οποίο σας δίνει περισσότερες μερίδες, αν έχετε να εξυπηρετήσετε μεγαλύτερα τραπέζια. Το κοντοσούβλι αποτελείται από μεγάλα κομμάτια κρέατος με το κόκαλο τους, τα οποία γίνονται πιο γευστικά αν μαριναριστούν σε ωμό ή ψημένο μείγμα για 2-6 ώρες ανάλογα το μέγεθος τους και ψήνονται αργά και σταθερά σε σιγανή φωτιά.