Βρες το bbq στυλ σου!

Βρες το bbq στυλ σου!

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε την διαφορά του BBQ με το Ψήσιμο στην σχάρα ( Barbeque vs Grilling), ας βρούμε το δικό σας στυλ στο barbeque. Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να υπάρχει στυλ στο barbeque, σας λέμε πως ο διάσημος φιλόσοφος Rene Descartes, λάτρης του bbq, είπε "It is not enough to have a good BBQ, the main thing is to use it well".

Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να ψήσετε πάνω σε σχάρα η οποία είναι τοποθετημένη κατευθείαν πάνω σε ξυλοκάρβουνο, να τοποθετήσετε τα κάρβουνα πλευρικά ή σε απόσταση από το σημείο ψησίματος, να χρησιμοποιήσετε συσκευή υγραερίου/προπανίου ή ακόμα να ζωντανέψετε την θερμοκρασία με κεραμικές πέτρες ή λάβας. Επιπρόσθετα, για τους δεινούς bbquers, μπορείτε να «καπνίσετε» τις πρώτες ύλες σε ειδικό καπνιστήριο με πριονίδια βελανιδιάς, αφού πρώτα το έχετε σιγοκάψει με φυτικά υλικά, κυρίως ξύλου. 

Επιλέγουμε συσκευή με βάση την χρήση που θα της κάνουμε: αν ψήνετε μία φορά κάθε σαιζόν, καλύτερα λοιπόν να διαλέξετε μία τροχήλατη (ιδανικές για όσους προτιμούν να τις μετακινούν), η οποία έχει εμαγιέ καπάκι και σχάρα για ζέσταμα, επιπλέον σχάρα ψησίματος περίπου 50 εκ-δεν χρειάζεστε παραπάνω.

Ζητείστε συσκευές με επιλογή έντασης θερμοκρασίας (χαμηλή-μέτρια-υψηλή) μέσω πιεζοηλεκτρικής ανάφλεξης, θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη. Τα πλαϊνά ραφάκια, σας βοηθάνε να ακουμπάτε εργαλεία και πρώτες ύλες πριν και μετά το ψήσιμο. Καλό είναι η συσκευή να διαθέτει μία ακόμα εστία μαγειρέματος για τηγανιτές πατάτες, ρύζι ή άλλα συνοδευτικά μαγειρέματα, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθείτε στο εσωτερικό του σπιτιού. 

Στην περίπτωση που κάνετε συχνά bbq, αναζητείστε τα παραπάνω χαρακτηριστικά με την διαφορά η συσκευή σας να διαθέτει μεγαλύτερη επιφάνεια ψησίματος (120-130 εκ.) εκ της οποίας ένα μέρος να έχει μαντεμένια εστία για υγιεινό ψήσιμο σωτέ και συλλέκτη λίπους. Ένα θερμόμετρο στο καπάκι θα σας βοηθήσει να ψήσετε όπως σε γάστρα, εγκλωβίζοντας χυμούς και αρώματα στο εσωτερικό των κρεάτων. Ωστόσο, απαιτείται πρώτα η τοποθέτηση των πρώτων υλών σε σκεύος (γάστρα, ταψί, πήλινο).

Ψήσιμο με Υγραέριο/Προπάνιο

Εάν αγαπάτε το ψήσιμο, αλλά μάλλον διαφωνείτε για το ποιος θα το αναλάβει, τότε καλύτερα να επιλέξετε μια απλή συσκευή υγραερίου που δεν απαιτεί γνώσεις σχετικά με το μέσο θερμοκρασίας, τρόπο ανάμματος της φωτιάς, τοποθέτησης του μέσου στο bbq και άλλες σύνθετες πληροφορίες. Στην τελική ένα Σαββατοκύριακο επιλέξατε για να καλέσετε τους φίλους σας και θέλετε να απολαύσετε ευχάριστες στιγμές μαζί τους.

Εξάλλου τα παιδιά θα παραπονιούνται μέχρι τα πρώτα κρεατικά σας είναι έτοιμα. Έτσι, θα διατηρήσετε τον χώρο καθαρό, δεν θα προβείτε σε αγορά μέσου θερμοκρασίας ή προσανάμματος και δεν θα ξοδέψετε χρόνο στην προσπάθεια σας να ανάψετε την τέλεια φωτιά. 

Στην αγορά θα βρείτε διαφορετικές εστίες υγραερίου ή προπανίου. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε σταθερή πίεση που δίνει μέτρια (ανοιχτόχρωμη μπλε-κίτρινη) φωτιά, ενώ στη δεύτερη παίρνουμε δυνατή φωτιά (σκούρα μπλε-κίτρινη), αλλά απαιτείται περισσότερη προσοχή στην χρήση της, λόγω εύκολης και γρήγορης ανάφλεξης. Ιδανικότερα αν προτιμάτε ευκολία στο ψήσιμο, μία συσκευή υγραερίου μπορεί να σας δώσει νόστιμα μαγειρέματα χωρίς κόπο. Σκεφτείτε πως θέλετε μόνο 15 λεπτά προετοιμασίας μέχρι να ψήσετε.

Εάν επιθυμείτε να έχετε καλύτερη διοχέτευση θερμοκρασίας στα ντελικάτα κρέατά σας, διατηρώντας τα εσωτερικά τους υγρά, συνεπώς την τρυφεράδα και νοστιμιά στο φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάνω από την φωτιά του αερίου πέτρες λάβας (φυσικές) ή κεραμεικές. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε ακόμα και να ψήσετε κατευθείαν πάνω τους. Βεβαιωθείτε μόνο πως η συσκευή που διαθέτετε επιτρέπει την χρήση τους. Μεγάλο μειονέκτημά στην χρήση πέτρας είναι η δυσκολία στο καθάρισμα και στην αφαίρεση των καμμένων λιπών από πάνω τους. 

Κάρβουνο/Ξυλοκάρβουνο 

Πιο παραδοσιακά μαγειρέματα με άρωμα και γεύση, δίνει η επιλογή ανάμεσα σε κάρβουνο και ξυλοκάρβουνο. Ωστόσο, λόγω της σύνθετης χρήσης τους και του χρόνου που απαιτείται για την σωστή ανάπτυξης της θερμοκρασίας, προτείνεται η αγορά τους μόνο σε δεινούς ψήστες. Ως συσκευή αποτελείται από το δοχείο για τα κάρβουνα, την σχάρα και το υποστήριγμα. Το μέγεθος που θα επιλέξετε έχει σχέση με το χώρο σας και με την χρήση της (μικρότερο μέγεθος για λιγότερες χρήσεις).

Για την ανάπτυξη θερμοκρασίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάρβουνο (ορυκτό) ή ξυλοκάρβουνο (φυσική ύλη που έχει κάψει). Αν και στην πρώτη περίπτωση θα πάρετε πιο γρήγορα θερμοκρασία, στην δεύτερη θα κερδίσετε από τα αρώματα του ξύλου που θα καπνίσουν τις πρώτες ύλες. Και πάλι έχετε την δυνατότητα πάνω στα κάρβουνα να τοποθετήσετε πέτρες λάβας (όχι κεραμεικές) για να έχετε ακόμα καλύτερη θερμοκρασία (σε ένταση και διοχέτευση), το μειονέκτημα του καθαρίσματος στο τέλος όμως παραμένει.

Smoker

Μία ιδιαίτερη συσκευή που επιτρέπει το ψήσιμο των πρώτων υλών μέσω καπνίσματος, χαρίζει αρωματικό χαρακτήρα στα φαγητά. Λειτουργεί με κάρβουνο και πριονίδι ενώ πρώτα πρέπει να το έχουμε σιγοκάψει με ξύλο. Η συσκευή αυτή, εύκολη στη χρήση της, μπορεί να λειτουργήσει και ως απλό, παραδοσιακό bbq.

Ηλεκτρικά

Πιο απλές στην χρήση τους, κατάλληλες για ψήσιμο στο σπίτι, οι συσκευές αυτές είναι επιτραπέζιες με αποσπώμενα μέρη για εύκολο καθάρισμα. Λειτουργούν με ισχυρή αντίσταση τύπου grill και ψήνουν σε σχάρα. Ωστόσο, δεν ψήνουν όπως ένα τυπικό bbq, μιας και κάνουν χρήση υψηλών θερμοκρασιών. Συνήθως οι εστίες θερμοκρασίας είναι μικρές και επιτρέπουν το περιορισμένο, οικιακό ψήσιμο.