Grilling vs Barbequing

Grilling vs Barbequing

Για να το θέσουμε απλά, ψήσιμο στη σχάρα είναι το γρήγορο μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το κλασσικό barbecuing συνεπάγεται μιας πιο αργής μεθόδου μαγειρέματος σε χαμηλή φωτιά.

Το ψήσιμο στη σχάρα απαιτεί μια συσκευή αερίου, ή αναμμένα κάρβουνα. Μαλακά κομμάτια κρέατος είναι οι ιδανικές κοπές, μιας και το γρήγορο ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες θα εγκλωβίσει τους χυμούς του κρέατος εσωτερικά κάνοντας το πιο ζουμερό. Αν το κρέας παραμείνει στη φωτιά, η θερμοκρασία θα το στεγνώσει και το κρέας θα σκληρύνει.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μαρινάδες και σάλτσες, αλλά λόγω της μεθόδου μαγειρέματος, θα πρέπει να τις προσθέσετε στο τέλος, ειδικά όσες είναι γλυκές. Το ψήσιμο απαιτεί αφοσίωση. Αυτό σημαίνει ότι παραμένετε πάνω από την σχάρα καθ’ όλη την διάρκεια του, απολαμβάνοντας φυσικά με μια κρύα μπύρα. 

Το barbeque θέλει στην ουσία κάρβουνο ή ξύλο και εξειδικευμένα εργαλεία, παρότι λόγω ευκολίας χρησιμοποιούμε τελικά συσκευές υγραερίου. Σίγουρα, το άρωμα που μπορούμε να πάρουμε στις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε δίνουν γευστική ανωτερότητα σε σχέση με το ουδέτερο υγραέριο.

Σε σύγκριση με το ψήσιμο στη σχάρα σε δυνατή φωτιά, στο barbeque απαιτείται να επιλέξουμε πιο ‘σκληρά’ κομμάτια κρέατος όπως τα χοιρινά παιδάκια (χτένι) ή η κόντρα μόσχου. Το αργό ψήσιμό τους σε χαμηλή θερμοκρασία τα μαλακώνει με τον πιο ντελικάτο τρόπο, ώστε στο τέλος το κόκαλο σχεδόν να διαχωρίζεται από το κρέας.

Στην συγκεκριμένη μέθοδο, μπορούμε να κάνουμε επάλειψη της σάλτσας πάνω στο κρέας με ένα πινέλο, δημιουργώντας ένα νοστιμότατο γλάσο εξωτερικά. Ανάλογα μάλιστα με τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσετε θα προσδώσετε στο ψήσιμό σας, τα αρώματα του καπνίσματος. Συνηθίζεται barbeque να κάνουμε πάντα σε εξωτερικό χώρο πάνω από εστία ανοιχτής φωτιάς (ή στην περίπτωση υγραερίου ανοιχτής θερμοκρασίας). Υπάρχουν κρέατα τα οποία είναι φιλικά και με τις δύο μεθόδους, όπως το κοτόπουλο. Όπως και να προσπαθήσετε να το επιτύχετε, θα έχετε ένα νοστιμότατο αποτέλεσμα. 

Σίγουρα αν πρόκειται να επιλέξετε γευστικά, το barbeque είναι ασυναγώνιστο, καθώς χαρίζει γεμάτες γεύσεις, μαλακά κρέατα, νοστιμότατες σάλτσες και αρώματα που θα σας ξυπνήσουν τα πιο έντονα κρεατολαγνικά σας συναισθήματα!