Επιλέγοντας προσάναμμα, καύσιμες ύλες και υλικά καπνίσματος...

Επιλέγοντας προσάναμμα, καύσιμες ύλες και υλικά καπνίσματος...

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ

Έλαιο ανάφλεξης: Έλαιο το οποίο βοηθάει την ανάφλεξη των ξύλων ή του κάρβουνου. Αν και αρκετοί λάτρεις του bbq πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει την γεύση των φαγητών, είναι το πιο δημοφιλές υλικό ανάφλεξης. Περιχύστε τα κάρβουνα, απομακρύνετε το δοχείο με το έλαιο και μετά ανάψτε για ασφάλεια με αναπτήρα ή σπίρτο.

Αναπτήρας βουτάνιου: Αποτελεί ένα ασφαλές εργαλείο για το άναμμα της φωτιάς έναντι άλλων αερίων σε αναπτήρες. Προτιμήστε έναν με μακριά λαβή που θα σας αποτρέψει να καείτε, όταν θα ανάβετε το προσάναμμα. Επιπλέον, το υλικό του θα πρέπει να είναι από inox μέταλλο, μιας και το πλαστικό ενδέχεται να λιώσει. Προτιμήστε τον, έναντι των κλασσικών σπίρτων.

Δοχείο εκκίνησης: Το μεταλλικό δοχείο μέσα στο οποίο γίνεται η πυροδότηση και η προετοιμασία για την σωστή ανάπτυξη θερμοκρασίας. Τοποθετείστε μία εφημερίδα στον πάτο και από τα κάρβουνα ή ξύλα. Ανάψτε την φωτιά και περιμένετε περίπου 15-20 λεπτά μέχρι τα κάρβουνα να γίνουν πορτοκαλί, οπότε και μπορείτε να τα προσθέσετε στον χώρο ψησίματος.

Κύβοι παραφίνης: Λευκοί κύβοι με παραφίνη, οι οποίοι διευκολύνουν το άναμμα της φωτιάς. Χρειάζεστε 1 με 2 τεμάχια για να ανάψετε το δοχείο εκκίνησης. Δεν αφήνουν γεύση ή οσμές παραφίνης στα φαγητά και είναι ασφαλείς για χρήση. Χρησιμοποιείστε τους για κάρβουνο ή ξύλα.

Πριονίδι: Συμπιεσμένο πριονίδι, το όποιο πωλείται συσκευασμένο σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα με είδη bbq. Τοποθετείστε τα κάτω από τα κάρβουνα ή ξύλα και ανάψτε την φωτιά. 

ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Μπρικέτες: Το πιο δημοφιλές είδος κάρβουνου, αλλά και προσιτό οικονομικά. Προσέξτε την ποιότητά του να μην έχει προσθήκες άλλων υλικών που θα προσδώσουν καπνίλα και πικρή γεύση στο φαγητό σας. Επιλέξτε μπρικέτες ξύλου, τις οποίες θα βρείτε σε καταστήματα όπου πωλούν ξύλα για φωτιά.

Ξυλοκάρβουνο: Μεγάλα κομμάτια ξύλου, τα οποία καίγονται και μετά σπάζονται σε μικρότερα κομμάτια. Πωλούνται στη φυσική τους μορφή και είναι ιδιαίτερα αγαπητά για την ποιότητα και αγνότητά τους. Ωστόσο, είναι αρκετά πιο ακριβά έναντι της δημοφιλούς μπρικέτας.

ΞΥΛΑ

Ξύλο χύμα: Ανάμεσα στα καλύτερα ξύλα για προσάναμμα, ψήσιμο και κάπνισμα είναι αυτά της μηλιάς, της βαλανιδιάς και τα μεσκιτ. Χρησιμοποιείστε το δοχείο εκκίνησης για να τα ανάψετε, όπως θα κάνατε και με τα κάρβουνα. Για κάπνισμα, βυθίστε τα σε νερό και μισό ποτήρι μπύρα, περίπου 2 ώρες πριν το ψήσιμο, στεγνώστε και προσθέστε τα στην φωτιά. Αν χρησιμοποιείτε συσκευή υγραερίου, τοποθετείστε τα σε ένα κουτί καπνίσματος ή ένα αλουμινένιο δοχείο. 

Ξύλο συσκευασμένο: Στο εμπόριο θα βρείτε επίσης κομμάτια ξύλου και σε σακούλες, κυρίως σε καταστήματα εξοπλισμού εξοχής. Είναι ένα εύκολο στην χρήση καύσιμο υλικό και αναπτύσσουν γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία ψησίματος. Μερικά είδη είναι επικαλυμμένα με παραφίνη για γρήγορη ανάφλεξη. Για να τα ανάψετε δεν χρειάζεται να τα βγάλετε από την ειδική χάρτινη σακούλα, απλά βάλτε φωτιά στο κάτω άκρο της μέσα στο δοχείο εκκίνησης. 

Φλούδες ξύλου και πριονίδι: Οι ξύλινες φλούδες και το πριονίδι είναι το πιο ενδεδειγμένο καύσιμο υλικό για κάπνισμα και αρωμάτισμα. Βυθίστε τα για περίπου 1 ώρα σε κρύο νερό και μετά στεγνώστε καλά. Στο εμπόριο θα βρείτε σακούλες με πριονίδι στην ποσότητα που χρειάζεται για να καπνίσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, στήθος γαλοπούλας ή παιδάκια. Αφαιρέστε τα από την πλαστική συσκευασία τους και τοποθετείστε τα στο κουτί καπνίσματος. 

ΑΛΛΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Κεραμικές μπρικέτες: Κεραμικό υλικό σε σχήμα μπρικέτας, το οποίο τοποθετείται πάνω από την εστία φωτιάς (υγραέριο ή κάρβουνο) για να διανέμει ομοιόμορφα παντού την φωτιά, ψήνοντας καλύτερα τα κρεατικά σας. 

Πέτρες λάβας: Όπως και οι κεραμικές μπρικέτες, οι πέτρες λάβας έχουν ακριβώς την ίδια χρήση με την διαφορά ότι πρόκειται για ένα φυσικό ακατέργαστο υλικό. Επίσης, απορροφούν τα λίπη που στάζουν, χωρίς να δημιουργούν καπνό ή φλόγες κατά το ψήσιμο.

Κλαδάκια αμπέλου: Αρκετά δημοφιλές καύσιμο υλικό, το οποίο αρωματίζει και καπνίζει παράλληλα. Αν ψήνετε στην εξοχή, μπορείτε να το βρείτε στην φύση σε ξηρά κλαδιά αμπελώνα. Χρησιμοποιείστε το αφού το έχετε πρώτα εμποτίσει για να καπνίσετε παράλληλα. 

Αποξηραμένα μυρωδικά: Αν και καίγονται αρκετά γρήγορα, ωστόσο προσδίδουν εκπληκτικά αρώματα στο ψήσιμο. Προτιμήστε αποξηραμένα βότανα όπως βασιλικός ή φασκόμηλο για να εμπλουτίσετε και βαθύνετε την γεύση των κρεατικών σας.

Άλλα: Ανάμεσα σε άλλα καύσιμα υλικά, ενδείκνυνται περισσότερο εκείνα που μπορείτε να τα βρείτε στη φύση, αφού έχουν ξηραθεί, όπως φρούτα ή λαχανικά, ζαχαροκάλαμα ή καλαμιές καλαμποκιών.